MEHMET KOÇ


Mardin Katliamının Düşündürdükleri


Mardin?de köy korucularının devletin verdiği silahları kendi çıkarlarına alet ettikleri bu olay, ne ilk nede son olacaktır. Köylerini korumak için silahlanan korucular öyle bir hal almışlar ki, bu gün bu silahlarla akrabalarını, komşularını, köylülerini bile öldürmektedirler.


         Mardin?in Mazıdağı ilçesinin Bilge köyünde bir grup silahlı korucu saldırganın bir düğün toplantısında 44 kişiyi silah ve el bombalarıyla katletmesi, herhalde dünyada bile eşi olmayan bir vahşettir.
         Saldırının toz fırtınası olduğu bir gece karanlığında yapılması ve yakalanmamaları için de köydeki motorlu araçların çalışamaz duruma getirilmesi nazara alındığında, olayın ?Bir korucu eylemi? olduğu hemen anlaşılmıştır. Çünkü böyle bir saldırganlık hareketi; ancak öldürmek için eğitilmiş kişilere özgü bir davranıştır.
         Nitekim, olaydan kısa bir süre sonra gözaltına alınanların korucu oldukları; daha da vahimi ölenlerin bir bölümüyle öldürenlerin aynı soyadını taşıdığı ortaya çıkmıştır.
         Aslında bu katliam, korucuların ilk marifeti de değildir. Koruculuk; kuruluşundan bu yana artan bir oranda kan davalarına bulaşmış, kişisel çıkarlar için kullanılmış dolayısıyla devletin koruculara verdiği yetki çok kere kötüye kullanılmıştır
         Bu nedenle meydana gelen bu son katliam nazara alındığında, koruculuğun nasıl bir konum kazandığı ortaya çıkmıştır. Maaşı devlet tarafından karşılanan korucuların bir kısmı adeta kontrolsüz bir şekilde hareket edebiliyorlar.
         Bu günkü koruculuk sistemine baktığımızda, koruculuğun amaçlanan hizmetlere ilaveten çıkar çatışmalarına da alet olduğu da sıkça görülmektedir. Bu sebepledir ki bölge halkı koruculuğu istememekte, bu kontrolsüz gücün acilen tasfiyesini dilemektedir.
         Çünkü; çürüyen her sistem gibi koruculuk da çürümüş ve amaçlanan işlevini tamamen yitirmiştir. Dolayısıyla koruculuk devam ettiği sürece, korucular daha da saldırganlaşacak, saldırganlaştıkça da çürüme daha da derinleşecek sonuçta içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.


         Binaenaleyh, bölge sorunlarının gündemde olduğu bu dönemde koruculuk sisteminin de elden geçirilmesi gerekir. Bu sistemin lağvedilmesi ile bu gibi acı ve sorunlar pek ala ortadan kaldırılabilir.
         Barış, huzur, demokrasi isteyen her kes öncelikle koruculuğun kaldırılmasını istiyor.Meşru bir güç gayrimeşru faaliyetler içinde olmaz.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43