MEHMET KOÇ


ıLÇEDE MORGIÇ DÜZENSıZLığı


ılçede adeta bir yapılaşma rekabeti yaşanıyor. Anlayan anlamayan her kes; yapsat olarak bilinen yöntemle inşaat işlerine yönelmiş durumda. Öyle ki alt yapısı yeterli olmayan mahallelerde bile yeni apartmanlar yükseliyor.



         Bu konudaki rekabet öyle kızışmış ki halen arsalar ateş pahasına satılıyor. Yapsatçı müteahhitler alt yapıya aldırmadan nerede bir arsa buluyorlarsa orada bir apartman inşa edip morgıç kredisiyle hemen pazarlıyorlar. Yakında  köylerde de apartmanlar yükselirse hiç şaşmayın.Yeter ki bir yerde bir arsa bulunsun ya da yıkılacak eski bir  ev olsun.



         Doğubayazıt?taki çok katlı yapılaşmaya bakıldığında tıpkı bir zamanlar kontrolsüz bir şekilde inşa edilen dinlenme tesisleri akla geliyor. ıran?a yapılan uluslar arası TIR taşımacılığının bir dönem çok artması sebebiyle, bu günkü apartmanlar gibi dinlenme tesisleri yapılmış, daha sonra TIR trafiğinin azalması ve bir süre de adeta bıçak gibi kesilmesi sonucu bu tesislerin tamamı atıl kalmış, sahipleri mağdur olmuştu.



         Öte yandan, ilçede yeniden inşa edilen yeni binalar şehirde bir görüntü kirliliği de meydana getirmiş durumda. Apartmanlar adeta  biri birine girmiş, binaların aralarındaki yollar da mümkün olduğu kadar daraltılmıştır.


 


Apartmanlar öyle yanaşık bir şekilde inşa ediliyor ki, yandaki binanın balkon ya da penceresinden bakıldığında, diğer apartmandaki evlerin ve balkonların içi görünüyor. Anlaşılan konut talebi öyle artmış ki apartmanlar çevresinde arsa payı bırakılmıyor, yeşil alan yaratılmıyor, ne kadar asra varsa o kadar da bina inşa ediliyor.



         Doğubayazıt?ta nasıl bir imar mevzuatı uygulanıyorsa ya da ne şekil bir çevre politikası varsa o da anlaşılmış değil. Çünkü yeşil alan diye bir zorunluluk aranmıyor olacak ki arsanın tamamında inşaat yapılıyor.


 


Öyle anlaşılıyor ki sanki önemli olan sadece binanın yükselmesidir. Yoksa bina için gerekli olan yeşil saha ya da sosyal tesisler kimsenin aklından geçmiyor. Bir de binanın etrafına kale surlarını andıran yüksek bir duvar çekildi mi her şey tamamlanmış sayılıyor.



         Bir diğer konu, Doğubayazıt?taki çarpık bir yapılaşma dün olduğu gibi bu gün de devam ediyor olmasıdır. Geçmişte de var olan bu düzensizlik günümüzde de sürdürülüyor.


 


Oysa ki eski zamanda şu ya da bu nedenle ne olmuşsa olmuş, fakat bundan böyle aynı düzensizliğe müsaade etmek ya da göz yummak çok yanlıştır. Eski yapılaşma alışkanlıkları bu gün de devam ettirilirse, zaman içinde büyük sıkıntılar yaşanır.



         Yapsatçı müteahhitler menfaat dürtüsüyle böyle bir yola meyilli olsalar bile, imar mevzuatı uygulama yetkisini elinde bulunduran belediyenin buna müsaade etmemesi ve göz yummaması  gerekir.


 


Nitekim bu konuda oluşturulan teknik bürolar yasal olarak sorumlu tutulmuş ve belediyelerin de bu büroları sıkı bir şekilde denetlemesinin amacı; kuralların titizlikle uygulanması amacına yöneliktir.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43