MEHMET KOÇ


KURU KURU BİR RAMAZAN…

Kısacası bu yıl zor ve kuru kuru bir Ramazan yaşayacağız.


Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hiç alışık olmadığımız koşullar altında bir Ramazan ayını idrak etmeye başladık. 

Camide Teravih Namazı yok,  İftar Yemekleri ve İftar Çadırları olmayan ve her kesin eve kapandığı bir Ramazan...Gerisini siz tamamlayın lütfen.

Ramazan ayı insanların; iç seslerine kulak verdikleri, tefekkür ettikleri ve başta muhtaçlar olmak üzere yüzlerini diğer insanlara doğru çevirdikleri ve daha da önemlisi Müslümanların bir araya geldiği bir aydır. 

Her akşam açılan iftar sofraları aynı zamanda; oruç tutsun tutmasın bütün insanlarla yapılan buluşmalara, bir araya gelmelere vesile oluyordu. 

Ancak ne yazık ki bu yıl tüm bunlar mümkün olmayacaktır. Zira Koronavirüs pandemisi; Ramazanımızı, geleneklerimizi, bayramlarımızı, cami buluşmalarımızı ve dini merasimlerimizi alışılagelmiş biçimde ve cemaat içerisinde idrak etmek yerine, bizleri bunlardan feragat etmeye zorlamış bulunuyor.

Böyle sıra dışı bir dönemde dahi, elbette ki inancımızı ve Allaha bağlılığımızı zor da olsa yine de yapmanın yolunu bulacağız buluyoruz nitekim.

O nedenle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alışık olmadığımız mevcut koşullar altında yine de aynı istek ve heyecanla Ramazan ayını yaşamaya başladık.

Çok değil bir kaç ay önce birileri, Kabenin Kapatılarak Hac ve Ümrenin yasaklanacağını, Camilerin kapanacağını söyleseydi kim inanırdı. Bırakınız inanmayı bu öngörüye sert tepkiler gösterilecekti.

Bütün bunlar gösteriyor ki yarını kestirmek gerçekten zor. Bunu böyle bilmek ve kabullenmek lazımdır. Dikkat edilirse son zamanlarda Dünya öyle hızlı gündem değiştirmeye başladı ki kısa sürede sistemler çöktü, her kes başının derdinde.

Koronavirüs, tabiri caiz ise bütün planları, güçlülerin sömürü ve işgal senaryolarını, petrol fiyatlarını altüst etti. İhracat ve ithalat durmuş, devletler biri birinin kapısını çalmaya korkar hale gelmiştir. 

Dolayısıyla alış veriş imkanı kalmamış her toplum doğal olarak kendi yağı ile kavurulmak zorunda kalmıştır.

Kısacası bu yıl zor ve kuru kuru bir Ramazan yaşayacağız. İnsanlar ramazan sofrasında yakın ailesini bile ağırlayamayacak.

Bütün bu sıkıntılara rağmen Ramazan ayının başlaması vesilesi ile siz okuyucu ve hemşerilerime ailelerinizle birlikte huzurlu, mübarek ve sağlıklı günler diliyorum.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43