MEHMET KOÇ


?KÜRTLER NE ıSTıYOR?


         Bu sıralar çok kullanılan bir sözcük. ?Kürtler Ne ıstiyor?. Aslında Kürtlerin ne istediğini bölgede yüksek oranda oy alan siyasi partiler bilirler. Dolayısıyla DTP ve AKP Kürtlere pek ala vekil olabilir.


         Ayrıca Kürtlerin ne istediği yolunda Devletin elinde de yeterli bilgi olduğunu sanıyorum. ıçişleri Bakanı Beşir Atalay aylardır bu konuda Sivil Toplum Kuruluşları ile görüşmeler yapıyor. O nedenle Kürtlere hangi hakların verilmek istendiği ya da Kürtlerin ne istediği çok iyi biliniyor.


         Unutulmaması gerekir ki Kürtlere verilmek istenen haklar karşısında çok ciddi bir muhalefet vardır. Gerçekten Kürtler öyle şanssız ki, daha düne kadar Kürt haklarının savunucusu olan ve bu amaçla çeşitli raporlar düzenleyen CHP, Kürt meselesine AKP el attı diye eski çalışmalarını inkâr etti ve var gücü ile başlatılan açılıma karşı çıkmaya başladı.


         Bu nedenle böylesi toz duman bir ortamda AKP Hükümetinin Kürtleri mutlu etmesi zor görünüyor. Kürtlerin temel istekleri medyada deklere edilmiş olsa bile, Hükümetin Kürtlere vereceği haklar konusunda birileri ile pazarlık yapması beklenmiyor. Dolayısıyla bu konudaki demokratik açılım, Hükümet ve Milli Güvenlik Kurulu tarafından belirlenecek sınırlar içinde gerçekleşecek.


         Başka bir anlatımla Kürt açılımına şiddetle karşı çıkan bir muhalefet olduğu için, hükümet kimse ile pazarlık yapamıyor. CHP ve MHP?nin yaptığı itirazlar akliselim olmamakla birlikte bunları da bir yerde doğal karşılamak gerekir. Zira bu güne kadar ki inkâr politikaları nazara alındığında, yediden yetmişe herkesin bu meseleye hemen rıza göstermesini beklemek çok zor.


         Bununla birlikte Kürt meselesi hakkında hiç bir fikir üretmeden, sadece kin-öfke ve hamasetle yaklaşarak, bunu nasıl oya çevirebilirim mantığı ile hareket etmek, devlet sorumluluğu ile çeliştiği gibi, siyasi yönden de etik değildir. Esasında bu güne kadar çekilen acılar göz önüne alındığında hiç tereddüt etmeden her kesin bu açılıma katkıda bulunması ya da omuz vermesi gerekir. Aksi durumda kan akışının devamına çanak tutulmuş olur.


         Birde Kürt meselesi gündeme geldiğinde, hiçbir fikir beyan etmeden tartışmaya sadece söverek katılanlar var ya, onlar Türkiye?nin geleceğine hiç bir katkı yapamazlar. Ortada bir sorun olduğuna göre, sorumluluk taşıyan ve düşünen her kesin bu mesele ile bir şekilde alakadar olması gerekir.


         Çeyrek asırdan beri devam eden bir çatışma ortamı var. Bu çatışmanın bilânçosu çok yüksek. Doğrudan ya da dolaylı olarak her Türk vatandaşı bundan bir şekilde zarar görmüştür. Türkiye?nin bu çatışma ortamından hızla uzaklaşması gerekir. Onun için de herkesin açılıma katkısı şarttır.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43