MEHMET KOÇ


KUşLAR ve ıNSANLAR


Günümüzde nüfus sürekli artmakta buna paralel olarak da doğal yaşam olumsuz etkilemektedir. Öyle ki ülkelere hükmeden yönetimler sadece insanlar için refah sağlamanın gayreti içindedirler. Sanki insanlar dışında dünyada daha başka canlılar yokmuş gibi.


         Oysaki doğal yaşamın en önemli parçası olan av hayvanları ve kuşlar insan yaşamı için çok büyük önem ifade etmektedir. Bütün bunlar bilinmesine rağmen kuşlar adeta düşman olarak görülmekte, yok edilmeye gayret edilmekte ve böylece doğal yaşamın bir parçası olan kuşlar her geçen gün azalmaktadır.


         Yaşadığımız mevsim kuşlar için çok zor bir dönemdir. Bizler sırf ısınmak için havayı kirletmek pahasına şırnak?ın kötü kömürü yakıp ısınmaya çalışırken, ekolojik dengenin birer unsuru olan dışarıdaki yaban canlılarını görmezden geliyoruz.


         Yaban hayvanlarını korumak sadece hayvan sever insanların gayreti ile sağlanamaz. Bunlar dışında Belediye, Özel ıdare, Tarım teşkilatı gibi kuruluşlar da doğal yaşamın vazgeçilmezi olan kuşlara pek ala sahip çıkabilir. Aşırı soğuk ve don nedeniyle zor durumda kalan kuşlara bir takım barınak ve yuva yapmak suretiyle bu canlılar pek ala korunabilir.


         Özellikle okul bahçelerinde, parklarda ya da elektrik direkleri üstüne yerleştirilecek barınak ve yuvalar ile soğuk ve dondurucu kış günlerinde bu doğa harikaları muhafaza edilebilir.


         Söylentiler doğru ise Karabulak Sazlığı kuş cenneti olarak düşünülüyor. O nedenle Kuş Cenneti olarak ilan edilecek Doğubayazıt?ta, kuşların korunması çok daha anlamlı ve önceliklidir. Bu itibarla sadece hükümetlerin resmi kararlar alması kuşları korumaya yetmez. Doğal yaşamın devamı ve ekolojik dengelerin korunması için tüm kişi ve kuruluşların bu konuda kendisini yetkili ve sorumlu görmesi gerekir.


         Doğubayazıt?ta yüksek binaların bacalarında, elektrik direklerinde, okul bahçelerinde, resmi kurum binalarının çatılarında parklarda ve bahçelerde dekoratif güzelliği de olan kuş yuvaları yaptırılıp konulursa ilçeye bir güzellik ve özellik getireceği gibi, dondurucu kış günlerinde bu hayvanlara da barınacakları mekânlar sağlanmış olur.


         Bu hizmete öncülük eden kişi ve kuruluşlar en az bir okul yapmış kadar sevap kazanacakları gibi onların bu insani çabası sürekli hatırlarda tutulacak ve her zaman deklere edilecektir.


 

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43