MEHMET KOÇ


KıM HANGı MAHKEMEYE


Çift yargı sistemine esneklik getiren ve askerlerin sivil mahkemede yargılanmasıyla ilgili yasa hayli ses getirdi. Getirilmek istenen değişiklikle askerlerin darbe, terör ve çete suçlarından dolayı sivil mahkemelerde yargılanacağı yeniliği getiriliyor. Bu değişiklikten sonra ortaya çıkan olaylar, yapılan açıklamalar nazara alındığında aslında çok da doğru olan bu teşebbüsün nasıl yanlış hale getirildiği tam bir ibretlik.
         Muhalefet şirin görünmek için olacak ki, bu değişiklikten haberi olmadığını söylüyor. Oysaki bu mazereti doğru saymak münkün değil. Aslına bakılırsa öteden beri bütün siyasi partiler çift başlı yargı sisteminden rahatsız olduklarını söylüyorlar. Fakat her nedense bu tartışmada çeşitli mazeretler beyan ederek yan çiziyorlar. Bu nedenle CHP ve MHP bu konuda samimi davranmıyor.


         Çünkü her iki muhalefet partisinde de son derece önemli hukukçular ve deneyimli yasa yapıcılar vardır. O nedenle bu partilerin, arker kişilerin de adliye mahkemelerinde yargılanması hakkındaki yasa değişikliğinden bihaber olduklarını kabul etmek mümkün değil.
         Bu nedenle iktidar partisi bu olayın içinde ne kadar varsa, muhalefet partileri de o kadar ilgilidir. Başka bir ifade ile iktidar ? muhalefet bu hususta hemfikirdirler ve bilerek bu yasayı çıkarmışlardır.


         Muhalefet partileri bu değişikliğin arkasında dururlar ya da durmazlar ayrı mesele, lakin bütün siyasetçiler çift mahkeme konusunu hep eleştirmiştir. Avrupa Birliği de sivil kişilerin askeri mahkemelerde yargılanmasına itiraz edince AKP bunu fırsat olarak değerlendirdi ve muhalefetin de katkısıyla söz konusu maddeyi TBMM?de geçirmeyi başardı.


         Dediğim gibi söz konusu değişiklik devamlı gündemde olan ve bütün siyasi partilerin üzerinde ittifak ettiği bir konudur. Daha da ilerisi AB sürecinde sadece askerlerin sivil mahkemede yargılanması değil, askeri harcamaların da Sayıştay denetimine tabi olması gündemdedir.


         Bu konular Türkiye ile AB arasındaki uyum mevzuatı ile alakalıdır. Bu sebeple bu konuları başka yönlere çekenler, askerin zayıflatılmaya çalışıldığını söyleyenler, askerin zayıflatılmasıyla Atatürkçülüğün zayıflatılmaya çalışıldığını beyan edenler kesinlikle samimi değiller.


         AB yolundaki Türkiye?de, iktidarda kim olursa olsun bu değişiklikleri yapmak zorundadır.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43