NEZİR ÇELİK


KENT KONSEYı TABELADAN ıBARET


KENT KONSEYı TABELADAN ıBARET


         Demokrat insanlar; demokrasinin daha da gelişmesi için devamlı bir çaba içindedirler. Bu çalışmalardan bir tanesi de Kent Konseylerinin ihdas edilmiş olmasıdır. Bu kolektif çalışma  ile, kentte oturanların, kentlerinin sorunlarına sahip çıkmaları ve kentli olma bilinçlerinin gelişmesi amaçlanmıştır.


         Kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir bir kalkınma, çevre sorunları, sosyal yardımlaşma, şeffaflık, hesap sorma, hesap verme ve yönetime katılım gibi konular kent konseylerinin görevleri arasındadır.


         Kent Konseylerinde mesleki kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, muhtarlar ve kamu kuruluşlarının temsilcileri yardım ve destek sağladıkları için, yerel yönetimlerin daha isabetli kararlar alabilecekleri düşünülmüştür.   


         ılgili yasaya göre, Kent Konseylerinden gelen teklif ve görüşler, belediye meclislerinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir. Böylece Kent Konseylerinin önemi de, bir şekilde vurgulanmıştır.


         Belediye mevzuatı  Kent Konseylerini çok önemsenmiş ve bu oluşuma  geniş yetkiler vermiştir. Fakat Doğubayazıt?taki uygulamaya baktığımızda ise  Kent Konseyinin belediye hizmetlerine her hangi bir  katkısı göze çarpmıyor.


         Bu durumdan şöyle bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Kent Konseyi çalışmıyor, her hangi bir fikir ve proje üretmediği için, belediye hizmetlerine belirgin bir katkısı olmuyor.


         Aslında Kent Konseyleri aynı zamanda belediye meclisinin bizatihi kendisidir.  Nitekim  belediye meclisinin başkan vekilleri, aynı zamanda Kent Konseyine de başkanlık yapmaktadır. Bu sebeple Kent Konseyi?nin görüş ve düşünceleri mutlaka belediye meclisi tarafından ciddiye alınarak değerlendirilmesi gerekir.


         Bir ikinci husus ise Kent Konseyi belediye meclisinin alternatifi değildir. Sadece bir danışma merciidir. Bu itibarla belediye meclislerinin kent konseylerinden gelen önerileri kale almaması doğru bir yaklaşım değildir.

         Zira Doğubayazıt Kent Konseyi kurulduğundan beri sadece tabelası olan bir kurumu olmaktan öteye her hangi bir varlık gösterememiştir.
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54