MEHMET KOÇ


?İFTARDA VALİ BEY VAR?

Ağrı valisi Mehmet Tekinaslan ve Sınır Mülki idare Amiri Mustafa Yılmaz mübarek ramazan ayına girildiğinden bu yana çoğu zaman hemşerilerimizin sofralarına konuk oluyorlar.


“Akşam iftarda vali bey bizdeydi” diyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Denilebilir ki ne var bunda, konuk olmuş da ne olmuş, cumhurbaşkanı da, başbakan da, bakanlar ve belediye başkanları da aynı şeyleri yapıyorlar vali yapmış da çok mu?
Ağrı’nın Valilik müessesesini geçmişle birlikte değerlendirecek olursak Vali Beyin bu hareketi adeta sıra dışı bir yaklaşımdır. Çünkü bir valinin iftarda Doğu Beyazıt’lı bir aileye misafir gelmesi ya da iftar saatinde Doğu Beyazıt’ta bir iftar çadırında halk ile birlikte iftar açmasını, Türkiye’nin son yıllarda yönetsel açıdan ne kadar değişime uğradığının açık bir görüntüsüdür.
Aynı şekilde Doğu Beyazıt Kaymakamlığa vekâlet eden Sınır Mülki İdare Amiri Mustafa Yılmaz’ın da tıpkı valisi gibi çat kapı misali bazı evlere konuk olması, aynı şekilde Devletin, vatandaşa ne kadar yaklaştığının bir ifadesidir.
Bütün bu değişimleri gördükçe insanın şöyle diyesi geliyor,”nerede o eski asık suratlı valiler ya da kaymakamlar, bırakınız vatandaşlar birlikte iftar açmayı, vatandaşa selam vermeyi, selam almayı bile temsil ettikleri devlet ciddiyeti ile bir türlü bağdaştırmıyorlardı”
Büyüklerimiz her zaman anlatıyorlardı, kazara Ağrı valisi bir Ağrı’lının yüzüne gülmüş olsa ya da aralarında bir selamlaşma gerçekleşse, o hemşerilerimiz “Malımız Canımız Vali Bege Kurban Olsun” derlerdi. Niye diyorlardı çünkü vali bey yüzlerine gülümsemiş.
Şükürler olsun ki bütün o karanlık dönemler artık tarihe gömüldü. 80’lı yıllarda sokakta bile Kürtçe konuşmak yasaktı. Hatırlarsanız Ağrı mal meydanında, alışveriş esnasında Kürtçe konuşan celeplerin(canbaz) tamamı günlerce gözaltına alınmış haklarında işlem yapılmıştı.
Şimdi ise sanki Türkiye tersine döndü, bırakınız Kürtçe konuşmayı yasaklamak, aksine Kürtçeye itibar ediliyor artık.
Ağrı valisi Mehmet Tekinaslan, yakın bir zamanda Fak.Fuk. Fona açıktan atadığı memuriyetlere Ağrı’lılar atansın diye Kürtçe bilme şartını getirdi.
Aynı şekilde Taşlıçay Kaymakamı da sırf Taşlıçay’lılar işe girsin diye fak fuk fona aldığı elemanlar için ilçede altı aydan beri ikamet etmiş olma şartını getirdi.
Yine geçmişte görev yapan bir çok vali ve kaymakam seçilmiş BDP’li Belediye Başkanlarına elini bile uzatmazken, Vali Tekinaslan bu anlamsız uygulamaya da son verdi.Tekinaslan, BDP’li başkanları makamında ziyaret etti, ilçelerin sorun ve sıkıntılarını bizzat başkanlardan öğrendi.
Vali Tekinaslan, BDP’li başkanlara o kadar güven verdi ki, yerel mahkeme tarafından mahkûm olan Patnos Belediye Başkanının görevden uzaklaştırılması hususundaki bakanlık talimatına uygun görüş vermedi ve Patnos Belediye Başkanını Yargıtay’ın onama kararına kadar görevde tutarak, BDP’li olmayı diğer partilerden ayrı tutmadı.
Bütün bunları defalarca deklere etmemin nedeni düne bakıp bu günü değerlendirmektir. Kabul etmek gerekir ki AK Parti döneminde adeta bir transformasyon yaşanıyor. Bir zamanların o katı uygulamaları adeta bombalanarak dağıtıldı. O ulaşılmaz valiler şimdi halktan biri gibi ve halk ile beraber.

 

 

 

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43