MEHMET KOÇ


İBRAHİM ÇEÇEN...

.


Dikkat ediyorum varlıklı hemşerilerimiz gerçekten eğitime çok önem veriyorlar. Çok inançlı olduğunu bildiğim bazı iş adamlarımız bile, cami ve mabetlerden çok okul yapıyorlar. 
70´li yıllara kadar Doğu Beyazıt´ta lise olmaması nazara alındığında belki de, vakti zamanında okul olmaması sebebiyle okuma olanağı bulamamanın da etkisi olsa gerek.
Eğitim yatırımları yapan hemşerilerimizin başında İbrahim Çeçen, Abdulbari Gozzal, Celal Oruç ve Nurali Turan geliyor. Tabi ki daha başkaları da vardır. Ancak öyle çok isim var ki tamamını yazmaya çalışsak yine de bazı isimler unutulabilir. Onun için sadece yüksek öğrenim konusunda yatırım yapanları deklere ediyorum. 
İbrahim Çeçen, Ağrı Üniversitesini ve yine Ağrı merkezinde bir okul inşa ederken, Abdulbari Gozzal, nerede ise bir üniversite büyüklüğünde Doğu Beyazıt Meslek Yüksek okulu ile Doğu Beyazıt´ta, Muş´ta ve Diyarbakır´da birçok okul yapmıştır. Celal Oruç, Eleşkirt´te dört yıllık yüksekokul ve Nurali Turan ise Taşlıçay´da Meslek Yüksek Okulu yapmışlardır.
Hemşerimiz Çeçen, Ağrı merkezinde yaptığı bu yatırımlarla yetinmemiş, bu güne kadar üniversite eğitimi alan on binlerce öğrenciye ayrıca burs da sağlamıştır. 
Kurmuş oldukları vakıf aracılığı ile mevcut öğrencilerin bursları düzenli bir şekilde ödenmeye devam ederken, her yıl 750 öğrenci daha bu sayıya ekleniyor. Dediğim gibi, burs işlemleri bu konuda kurumlaşmış bir vakıf tarafından organize ediliyor. 
Belirlenen koşulları taşıyan öğrenciler, IC vakfına başvurduklarında burslarını alabiliyorlar. Bu güne kadar karşılıksız burs sağlanan öğrenci sayısı ise yaklaşık 10 bin dolayındadır. 
Burs dağıtımında Ağrı IC Üniversitesinde okuyan öğrencilere öncelik verilirken, Türkiye genelinde de her yıl Tıp, Mühendislik ve Hukuk öğrencilerine 9 ay boyuca düzenli olarak 320 lira eğitim bursu ödeniyor.
Öte yandan üniversite sınavına girdiği yıl almış olduğu puanla ilk 5 bine giren öğrencilerden, vakıf tarafından belirlenen bölümlere girenler arasından seçilenlere de, aylık 500 lira Özel Başarı Bursu veriliyor. Özel Başarı Bursundan yararlanmak isteyen öğrencilerin vakıf yönetimine bizzat başvurmaları gerekiyor. 
Büyük rakamlar oluşturan bu yardımlar gerçekten mutluluk ve gurur vericidir. Sayın Çeçen´i kutluyorum ve kendilerine esenlikler diliyorum. Ancak burada küçük bir eleştiri ya da hatırlatma yapmakta da yarar görmekteyim. 
Sayın Çeçen, bütün bu fiziki yatırımları Ağrı için yaptığına göre, burs verme noktasında Ağrılı öğrencilere pozitif bir ayrıcalık yapılması gerekirdi. O sebeple burs meselesinde sanki bir eksiklik var gibi.
İbrahim Bey bu durumdan ne kadar haberdardır bilemiyorum ama burslar konusunda yetkili olan Meral Hanım, bu husustaki samimi eleştirimizi kendilerine iletirse öyle umuyorum ki yüksek öğrenimi teşvik amacıyla Ağrılı öğrencilere pozitif bir farklılık sağlanabilir.
 
 
 
Tahir Konyar
21.09.2015 12:04:20
Kalemine güç şahsına esenlik diliyorum. Herbir köşe yazınız birbirinden anlamlı ve yol gösterici. Zevkle okuyoruz yorumlarınızı oma şu alt miş yıllık meşhur balık gölü barajının halipürmelaline hiç dokunmadın hali malumun.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43