MEHMET KOÇ


HİKMET ERASLAN - DOSSO DOSİ

İSHAKPAŞA SARAYI ve TURİZM


Tarihi yapılar ve ticaret, zaman zaman kendi aralarında anlaşan kavramlardır.

Tarihi yapıların, korunması gereken kültürel miraslar oldukları konusunda hiçbir kuşku yoktur. Ancak tarihsel yapıların ticari, turistik ve kültürel amaçlarla kullanılmasının önünde de hiçbir engel yoktur. 

Birçok ülkede tarihsel yapılar hassasiyetle korunurken, aynı zamanda bunların sayesinde önemli gelirler de elde edilmektedir. Bir başka anlatımla tarihsel yapıların korunması onlardan yararlanılmasını engellemez.

Geçtiğimiz yıl İshakpaşa Sarayında Dosso Dossi giyim fuarının sahibi hemşerimiz iş insanı ve sanatçı Hikmet Eraslan tarafından yapılan bir etkinlik, bir medya kuruluşu tarafından eleştiri konusu yapılmış ve bu etkinliğin İshak Paşa Sarayı'na zarar verdiği suçlaması yapılmıştır.

Öncelikle belirtmek gerekir ki Hikmet Eraslan, gösterişli şovlar düzenleyerek yaratmış olduğu moda fuarını ve beraberinde de İshakpaşa Sarayını dünyaya tanıtmış, Türkiye’nin hazır giyim ihracatına önemli katkılar sağlamıştır. Bu yönüyle ülke ekonomisine önemli oranda destek olmuştur.

Öte yandan Hikmet Eraslan’ın, İshakpaşa Sarayı gibi tarihi yapıları nasıl desteklediği ve bu konuda gösterdiği hassasiyet genel bir kabul görmektedir. Bu arada Eraslan’ın hiç ihmal etmediği Doğubeyazıt'a olan düşkünlüğü ve memleketine yaptığı katkılar da her türlü takdirin üstündedir.

Hiç kuşkusuz herkes gibi Eraslan’ın da, tarihi mirasın kullanımı konusunda bir denge gözetmesi ve tarihi mirası korumak yönünde gereken özeni göstermesi bir zorunluluktur.

Öyle anlaşılmaktadır ki İshak Paşa Sarayı'nın çekimlerinde kullanılan havai fişeklerin ve diğer görsel unsurların, tarihi yapıya zarar verecek bir nitelikte olduğu endişesi ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Ancak gözlemlerimize ve Eraslan'ın açıklamalarına göre, bu gösterinin yapıya zarar vermeden saray dışında gerçekleştirildiği ve ilgili makamlardan gerekli izinlerin alındığı belirtilmiştir.

Nitekim Dosso Dossi firmasının yayınladığı açıklama, dünyada ve Türkiye'de benzer etkinliklerin tarihi yapılarında gerçekleştirildiğini ve bunun bir örneğinin İshak Paşa Sarayı'nda da yapıldığını belirtmektedir. Açıklamada İshak Paşa Sarayı'nın korunması konusundaki önlemlerin alındığı ifade edilmektedir. 

Binaenaleyh tarihi yapıların korunması ve ticari faaliyetlerin sürdürülmesi arasında bir denge her zaman vardır ve olmalıdır da. 

Hikmet Eraslan'ın çabaları, tarihi mirasın canlandırılması ve turizmin desteklenmesi açısından da önemlidir.

 

  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli

Ağrı

27.04.2024

  • İMSAK 03:32
  • GÜNEŞ 05:06
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:32