MEHMET KOÇ


HALK GÜNÜ


Ağrı?da, az da olsa doğrudan halka yönelik bazı değişik yönetsel uygulamalar vardır. Bunlardan bir de halen vali Ali Yerlikaya tarafından uygulanan Halk Günü dedikleri yöntemdir. Vali, belediye başkanı ya da kaymakam haftada ya da ayda bir sefer kapısını vatandaşa açıyorsa bunun adı Halk Günü oluyor.


         Özellikle atanmış yetkililer haftada ya da ayda bir kere olsa bile vatandaşlar ile yüz yüze görüştüklerinde, halk onlara son derece müteşekkir kalıyor ve yönetimden memnun oluyor. ?Vali bey çok iyidir, her hafta bizi kabul ediyor, sorunlarımızı dinliyor? diyerek her vesile ile vali beyi meşediyorlar. Vatandaş memnuniyetine neden olan bu gibi iletişim yöntemleri çoğu zamanda manşetlik haber bile olabiliyor.


         Zira ülkemizdeki buyurgan sisteme rağmen Ağrı?ya atanan idareciler yurttaşları ile haftada bir kere bile buluşabiliyorsa bu, takdir edilecek yönetsel bir davranış olarak kabul ediliyor(!).  Çünkü yakın zamana kadar haftada ya da ayda bir gün vatandaşlarla birlikte olabilmek bile, cari yönetim şekline aykırılık teşkil ediyordu.


         Fakat yine de az da olsa bazı idareciler alışılmış bu yönetim biçiminin dışına çıkmayı göze alabiliyorlar. Hal bu ki mevcut yönetim şekline göre idareciler ile vatandaş arasında kalın duvarlar olmalı, vali ya da merkezden atamalı yöneticiler  aracısız olarak sade vatandaşlarla görüşememelidir. Aksi durumda devlet ciddiyeti zedeleniyor görüşü hakim(!)


         Doğubayazıt Kaymakamı Hüseyin Yılmaz ve Emniyet Müdürü Aydın Develi de halen alışılmışın dışında bir yönetim şekli uyguluyorlar. Bırakınız haftada ya da ayda bir günü, Kaymakam ve Müdür her fırsatta vatandaşlar ile birlikte oluyorlar, yer ve zaman mevhumunu tanımadan vatandaşları dinliyorlar, sorun ve sıkıntıları ilk ağızdan öğreniyorlar.


         Onun için gerek esnaf gerekse vatandaşlar her iki idarecinin bu davranışından son derece memnun. Kaymakam ve Müdürün her zaman kendileri ile beraber olduklarını, bir sıkıntıları olduğunda onların makamlarına gitmeden de kendilerine ulaşabildiklerini, kahvehanede bile birlikte olabildiklerini, bu iletişim şeklinin kendilerine son derece güven verdiğini söylüyorlar.


         Mülki ıdare Amiri ile Güvenlik Müdürünün bu mütevazi ve doğal davranışları sayesinde vatandaşların sorun ? sıkıntıları aracısız bir şekilde öğrenilebiliyor, meselelere de adil ve pratik çözümler bulmak kolay oluyor.


         Çünkü bu zamana kadar atama yoluyla gelen çoğu idareciler, buyurgan yönetim biçiminin dışına çıkmamış, vatandaşa devamlı tepeden bakmış, halk ile doğrudan muhatap olmadan dolaylı olarak görüşmüş,  sade vatandaşlar devlet baskısı karşısında devamlı mağdur duruma düşmüşlerdir.


         Görülüyor ki  Devlet adamları  vatandaşına ne kadar yakın olursa, devlet  işler de yurttaş sıkıntıları da daha kolay çözülüyor.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43