MEHMET KOÇ


FARKI FARK ETMEK LAZIM




         Son zamanların bir tekerlemesi var,?yetmez ama evet? diye. Bir nevi ehven-i şer... Hepsi kötü olsa bile kötünün de bir iyisi vardır.



         Son yıllarda Kürtler için sağlanan özgürlüklere bakıldığında; AKP yönetimi ile önceki yönetimler arasında mukayese yapılmayacak kadar olumlu farklar vardır. Daha doğrusu önceleri Kürtlerin adı bile yokken, AKP döneminde Kürtler resmen tanındı. Merhum Özal döneminde başlayan teşebbüsler, daha sonra  Demirel?in? Kürt realitesini kabul ediyoruz? şeklindeki beyanatı ile devam etmiş, ancak sonuçta somut bir şey getirmemiştir.



         AKP döneminde, Kürtler için getirilen yenilikleri tekrar deklere etmeye gerek yoktur. Bu kadarı söylenebilir ki, Başbakan Erdoğan?ın söylemleri diğer liderler gibi lafta kalmadı. AKP iktidarında Kürtler için bir çok somut icraatlar yapıldığı gibi, Kürt sorunu da her zeminde rahatlıkla tartışılmaya başlanmış ve tartışılıyor.



         Bu itibarla halen hayatta olmayan bir çok Kürt sevdalısının yaşadığımız bu günleri görmesini arzu ederdim. Ne yazık ki onlar bu günleri göremeden ebediyete intikal ettiler. Onların arzusu olan Kürtçe konuşmak serbest hale geldi, üniversitelerde Kürtçe bölümler açıldı, ana dil ile eğitim ve öğretimin eli kulağında, TRT şeş kanalı 24 saat Kürtçe yayın yapıyor, daha önce gizlice Erivan radyosundan dinlenen dengbıjler şimdi TRT şeşte program yapıyorlar vs.



         O nedenle eğer AKP döneminde getirilen serbestlikleri ve yenilikleri göremiyorsak, o zaman kimse kusura bakmasın, demek ki ne istediğimizi tam olarak bilemiyoruz.



         Unutulmaması gerekir ki 2000?li yıllara kadar çok sayıda Kürt, sadece bir kelime Kürtçe konuştu ya da Kürtçe müzik dinledi diye ağır cezalarda yargılandı ve mahkum oldu. şimdi ise Kürtçenin rahatça konuşulduğu ve tartışıldığı, üniversitelerde Kürtçe bölümlerin açıldığı ve okullarda Kürtçe eğitim -öğretimin yaklaşmakta olduğu,sivilleşme yolunda ciddi gelişmelerin olduğu bir dönemi yaşıyoruz.



         Deniliyor ki AKP bu reformları isteyerek yapmadı, AB uyum çalışmaları kapsamında bu özgürlükleri kabul etmek zorunda kaldı. Doğrusu AKP için böyle bir yakıştırma yapmak haksızlık olur. Ona kalırsa AB uyum çalışmaları yıllardan beri devam ediyor.



         Bu güne kadar hiçbir parti cesaret edip böylesi reformlar yapmadıysa ve AKP döneminde bu açılımlar başlatılmışsa, bunun da hakkını vermek gerekir.O yüzden AKP  ile ağız dalaşı yapmak yerine, BDP? nin alternatif politikalar üretmesi ve yeni anayasa hazırlığı sırasında aktif rol alması çok daha yararlı olur.



         Bütün bu yapılanlar görmezden gelinirse, o zaman ne yapmak ya da ne istediğimizi kimseye anlatamayız. Amaç üzüm yemek ise ona göre hareket edilmelidir.



         AKP tarafından sağlanan hizmetlerin yeterli olmadığı, Kürt açılımının başladığı gibi devam ettirilmediği, seçim barajının düşürülmesi gerektiği söylenebilir. Bunları söylemek yerine hiçbir değişikliğin olmadığını iddia etmek yanlış olur.
         Ayrıca halen tutuklu bulunan seçilmiş insanların tahliye edilmesi, Anadilde eğitim ve öğretim başlatılması, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illere Kürtçe bilen kamu yöneticilerinin atanmasına öncelik verilmesi, yerel idarelerin atanmışların vesayetinden kurtarılarak daha da  özerkleştirilmesi, ıl valilerinin seçimle göreve gelmeleri gibi demokratik talepler yapılabilir.



         O nedenle Kürt sorunu ile ilgili olarak yapılan ya dada yapılmak istenen reformlar hakkında, dünü ve bu günü sağduyulu bir şekilde değerlendirmek gerekir. Onun için ? yetmez ama evet? mantığı ile meseleye bakılmalı, bu güne kadar yapılan iyileştirmeler göz ardı edilmemelidir.



         Çünkü yapılanları hafife almak ya da geçmişteki durum ile  bu günkü durum arasındaki farkı görememek; meseleyi layıkıyla takip etmemek anlamına gelir. O zaman ne  istediğimizi anlatamayız.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43