MEHMET KOÇ


EVET>HAYIR


         12 Eylül 2010 tarihinde mini bir Anayasa değişikliği halk oyuna sunulacak. ?Evet? mi, ?Hayır? mı diye. Bir başka ifade ile12 Eylül?de yapılacak oylamada; her kesin şikayet ettiği darbe anayasasının bazı maddeleri değiştirilmek isteniyor.


         Tam otuz yıldan bu yana Demoklesin kılıcı gibi ensemizde duran, yoğun bir şekilde eleştirilen, beğenilmeyen ve bir çok kötülüğün anası olarak kabul edilen darbe anayasasının bazı maddeleri geçtiğimiz aylarda TBMM tarafından değiştirilmiş ve şimdi de o maddeler halk oyuna sunulacak.


         Fakat görülüyor ki bu güne kadar ? 12 Eylül darbe anayasasının tamamı değiştirilmelidir? diyen kesimler, şimdi de sırf anayasayı AKP değiştirdi diye 12 Eylül darbe anayasasını savunur duruma geldiler.


         ınsanın inanası gelmiyor. 12 Eylül ara rejiminden büyük darbeler yiyen aydın dediğimiz bazı insanlar, kapatılan CHP, MHP gibi muhalefet partileri inadına bu değişikliği istemiyorlar ve gittikleri her yerde de; anayasa değişikliği yerel sıkıntılara çözüm getirmiyor argümanı ile darbe anayasasının kalmasını savunuyorlar.


         Bölgemizin güçlü siyasi partisi BDP ise şimdilik seçimi boykot edeceğini söylüyor. Ne evet, ne de hayır diyeceklerini, tercihlerini sandığa gitmeme şeklinde kullanacaklarını ifade ediyorlar.


         AKP Anayasa  değişikliği sırasında  BDP ile iletişim içine girmedi. AKP batıda oy kaybetmemek ve CHP ile MHP?nin eleştirilerinden korunmak için bu yolu seçti. Aslında bu kocaman bir yanlıştı. Dolayısıyla BDP ile bir diyaloga girmeden bu partinin desteğini beklemek doğru değildir.


         Fakat bu diyalog sağlanmadı ya da BDP tarafından öne sürülen seçim barajının düşürülmesi veya oy oranına bakılmaksızın grup kuran siyasi partilere de devlet yardımı yapılması konusundaki makul talepleri karşılanmadı diye, BDP?nin halk oylamasını boykot etmesi de o kadar yanlış olur. O nedenle bir yanlış diğer bir yanlışla telafi edilemez.


         Aslında şimdi de bu diyalog pek ala sağlanabilir. BDP nin talepleri anayasa değişikliği gerektirmeyen konulardır. AKP isterse BDP ile görüşerek bu talepleri kabul edebilir ve anayasa değişikliğinin yüksek bir oy oranı ile kabul edilmesini sağlayabilir.


         Çünkü BDP boykot kararında sonuna kadar direnirse, korkarım anayasa oylamasının reddedilme ihtimali gündeme gelebilir. Bu da hem bölge halkı için hem de AKP için iyi sonuçlar doğurmaz.


         Allah korusun muhtemel bir CHP ve MHP koalisyonu bu güne kadar sağlanan demokratik hakların da sonu olabilir.


         O nedenle EVET bizim için çok daha iyidir. Niye HAYIR diyelim ki? O zaman kendi ipimizi kendimiz çekmiş olmaz mıyız?

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43