NEZİR ÇELİK


ELEşTıRı DE PARA ETMıYOR


ELEşTıRı DE PARA ETMıYOR


Tekrar tekrar yazmaktan nefret ediyor olmama karşın ne yazık ki, şartlar yüzünden dönüp dolaşıp yine aynı konuları yazmak zorunda kalıyoruz. Çünkü kim nasıl eleştirirse eleştirsin, kim ne kadar eziyet çekerse çeksin, kim neler yazarsa yazsın yerel yöneticilerimizin umurunda değil. Sorunlar, artarak devam ediyor ve herkese hayatı artık çekilmez kılıyor.


         Biz işkembeden sallamıyoruz.


         ışte Ağrı?nın ağrıları ortada?


         Nereden ve nasıl bakarsanız bakın tam bir pespayelik?


         Bırakın kenar muhitleri şehrin en merkezi noktaları bile çöp dağlarına teslim olmuş.


         Bırakın ara sokakları veya tali yolları ana caddeler bile köstebek yuvasına dönmüş durumda.


         Bırakın sıkışıklığı, şehrin trafiği insanlara cinnet geçirecek kadar keşmekeş ve rezil.


         Bırakın yetersiz oluşunu, şehrin alt yapısı senelerdir iflas vaziyetinde.


         ışe bir yerlerden başlanmış olsa, en azından ?falanca sorun çözüm sürecine girdi.?  deyip, gösterilen çabayı alkışlayacağız. Fakat gelinen nokta bize gösteriliyor ki, sorunlar giderek artmakta ve bu sorunları çözme istikametinde güçlü bir irade yok.


         Yetkililerimiz günü kurtarmaktan ve alakasız meselelerin peşine takılıp gitmekten, ciddi konulara zaman bulamıyor. Oysa asıl görevleri, yaşanabilir bir şehir vücuda getirmektir.


         Ne hazin ki, yerel yönetim birimleri bu asli görevlerini arada bir yaparken, ?önemli bir iş? yapmış gibi gösterip, övgü bekliyorlar.


         Bir belediyenin temel ödevi; çöp, su, yol, ulaşım, otopark, yeşil alan ve imar hizmetleri değil midir? Ne zamandan beri belediyeler bu temel ödevlerini yerine getirirken ?büyük icraat? olarak takdim eder oldu?  Veya ne zamandan beri, insanlar belediyeler asli görevlerini yerine getirsin diye yalvarır oldu?


         Kışın yağan ?kar ve buz yüzünden asfalt bozuluyor? Tamam? Bir yere kadar bu mazeret geçerli; fakat sırf  kar ve buzun arkasına sığınarak, beceriksizliği örtbas etmek doğru mu? Ağrı gibi ağır kış şartlarına maruz kalan başka yerler de var. Ama oralar bizde olduğu gibi dökülmüyor.


         Adam gibi alt yapı ve asfalt yapmasanız her kış aynı manzara tekrar edip durur.


         ışte bundan dolayı, ?aynı şeyleri yazıp durmaktan nefret ediyorum? diyorum. Arşivi açıp baksam, kim bilir bir yıl içinde bu konuda kaç yazı yazmışımdır.


         Yaz yaz dur. Değişen bir şey yok.


         Sanki Ağrı?nın kaderidir bakımsız olması? ısminden de anlaşılmıyor mu?


         ?Neden Ağrı bu kadar bakımsız ve kirli?? diye soranlara, cevap verirken herkes zorlanıyor. Bir tek yerel yöneticiler rahatsız olmuyor.


         ışin ilginç yanı Ağrı belediyesi iktidar partisine mensup. Buna rağmen merkezi hükümetten yeterince kaynak ve imkan temin edilemiyorsa, burada beceriksizliğin kendilerinde aramaları lazım. Kaldı ki, bir şehrin çöp sorununu çözmek için de öyle kaynağa, imkana ihtiyaç yoktur. Buna rağmen şehir pislikten geçilmiyor.


         Burada sorunu kimde aramak lazım.


         Ankara?yı suçlarsak haksızlık etmiş olmaz mıyız? Misal, belediyenin karla mücadele hizmeti için merkezi hükümetin ilave bir kaynak tahsis etmesi gereklidir. Ama şehrin temizlik hizmeti için merkezi hükümeti hedef göstermek, adres saptırmaktan başka bir şey değildir.


         Kaldı ki, vatandaş da zaten bu adres saptırma numarasını yutmuyor.


         Bu çağda artık çocuklar bile kimin görevi nedir, kim nereye kadar yetkilidir biliyor.


         Sözün özü, biz yazmaktan bıktık, yerel yöneticilerimiz vurdumduymazlıktan bıkmadı?


 

  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54