NEZİR ÇELİK


DOĞUBAYAZIT´TA TRAFİK KEŞMEKEŞLİĞİ EŞİTTİR, ARAÇ HASTALIĞI?

Doğubayazıt`ın caddeleri dar. Düzensiz parklar nedeniyle arada dar bir koridor kalıyor. İki araba karşılaştığında biri geri geri gitmek zorunda kalıyor. Bu da Doğubayazıt´a has bir uygulamadır?


Yıllardır Doğubayazıt´ın kanayan yarası haline gelen şehir içi trafiğinin bir an evvel keşmekeşlikten kurtulması adına şehir içi düzenlemenin artık vakit geçirmeden bir çözüme kavuşması gerektiğini defalarca yazıp durduk.

         Geçmiş aylarda bir iki göstermelik toplantı yapıldı. Ama somut bir sonuç alınamadı.

Sağlı sollu park edilen araçlar, Doğubayazıt´ın en işlek caddesi konumunda olan birçok caddede araç parkından kurtarılması kesinlikle kaçınılmaz oldu.

         Şehir içi trafik düzeninin sağlıklı bir duruma gelmesi için gereken önlemlerin yanı sıra kontrol mekanizmasının da mutlaka hayata geçirilmesi gerekir.

         Kontrol mekanizmasında da süreklilik arz ettirilmeli ve konu gereken hassasiyet mutlaka ama mutlaka gösterilmeli. Aksi takdirde ilçenin trafik keşmekeşliği büyük oranda artıyor ve içinden çıkılmaz bir hal almakta.

         Sadece ana caddeler değil ilçenin birçok sokakları da artık araç parkı haline getirilmiş sokak sakinleri bu yüzden evlerine bile gitmekte zorlanır duruma geldi.
Doğubayazıt`ın trafik düzeni yada trafik alışkanlığı aynen komşu İran`daki trafik düzenini anımsatıyor. İran´ı görmeyen Doğubayazıtlı yok denecek kadar azdır. İran trafiğinin keşmekeşliği ise her Doğubayazıtlı tarafından çok iyi biliniyor. 
Doğubayazıt´ın trafik düzeni ile İran trafiğini karşılaştırdığımızda tıpa tıp bir benzerlik gösteriyor. Acaba oradan bir şeyler mi kaptık da, Doğubayazıt`ın trafik sorunu bir türlü rayına oturmuyor. 
Sağ veya sol şeritmiş onlar da neyin nesi, sürücü denilen hemşerimizin canı nasıl istiyorsa o şekilde yola devam ediyor,
Hele hele park yasağı olan yerlerde park etmek çok mümkün,
Tek yön olayında sadece tabela bulunuyor. Bunun dışında nerede ise uyan yok gibi.
Çünkü ilçemizdeki motorlu araçların hareketinde de aynen yaya usulü hakim. Kim nerde bir boşluk görüyorsa oradan geçmeye çalışıyor.

Tam bir serbestlik ve tabiri caiz ise tamamen keyfi muamele.
Doğubayazıt´ta araç sayısı artmasına rağmen bu artışa uygun çözümler ne yazık ki üretilememiştir. 
Şu anda bile bütün caddelerde sağlı sollu park yapılmış durumda.

Doğubayazıt`ın caddeleri zaten dar. Bu sebeple düzensiz parklar nedeniyle arada sadece dar bir koridor kalıyor. İki araba karşılaştığında biri geri geri gitmek zorunda kalıyor. Bu arada tartışmalar da olmuyor değil.
Bu sorun belirli bir gayret, çalışma ve mantıklı bir projelendirme ile erken vakitte halledilmelidir. Yoksa sorun ve sıkıntılar daha büyüyecek ve daha fazla külfet getirecektir.

  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21