NEZİR ÇELİK


DOĞUBAYAZIT´TA İNŞAAT SEZONU BAŞLADI

Belediyenin inşaatları sıkı denetimden geçirmesi lazım? Geçmişte var olan bu düzensizlik günümüzde de sürdürülüyor.


Havaların 8-10 dereceye çıkmasıyla birlikte inşaat çalışmalarına başlanan Doğubayazıt´ta bu kış önceki mevsimlere ve çevre il ve ilçelere göre daha yumuşak geçti.
         İnşaat ustaları ve inşaat sahipleri ise durumdan memnunlar. Doğubayazıt´taki inşaat ustaları ve inşaat sahipleri "Her yerde soğuk devam ederken Doğubayazıt baharı yaşıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte bizlerde inşaata başlayarak, beton döküyoruz. Ekmek paramızı kazanıyoruz. Ağrı´da olsaydık orada inşaat mevsimi çok geç başlıyor." diyerek çalışmalara başlamalarının sevincini vurguladılar.

Her yıl Mayıs´ta başlayan inşaat işleri bu yıl Nisan itibariyle başladı. Temeller kazılmaya, geçen yıldan yarım kalan işler görülmeye başlandı.

Erken başlayan sezon, müteahhit, mühendis, mimar, inşaat ustası, kalfa, nalbur, hırdavat, beton, boya, demir doğrama gibi işlerde çalışanların yüzünü güldürdü.

 Havanın iyiye gitmesi ile birlikte piyasada yaşanan hareketlenme daha çok issiz vatandaşların yüzünü güldürmeye başladı.  Kış mevsiminde inşaat sezonunun kapalı olması nedeni ile uzun süredir işsiz kalan inşaat ustaları baharın gelmesi ile birlikte işlerine tekrar döndü. 
Doğubayazıt gibi kış mevsiminin uzun müddet hakim olduğu bir yerde sınırlı olan inşaat sektörünün açılmasını dört gözle bekleyen inşaat işçilerinin yanı sıra inşaat malzemeleri satan esnafların da satışları şu aralar yavaş yavaş açılmaya başladı.

 ÖTE YANDAN,

Doğubayazıt´ta yeniden inşa edilen yeni binalar şehirde bir görüntü kirliliği de meydana getirmiş durumda.

Apartmanlar adeta biri birine girmiş, binaların aralarındaki yollar da mümkün olduğu kadar daraltılmıştır.

Apartmanlar öyle yanaşık bir şekilde inşa ediliyor ki, yandaki binanın balkon ya da penceresinden bakıldığında, diğer apartmandaki evlerin ve balkonların içi görünüyor. Doğubayazıt´ta nasıl bir imar mevzuatı uygulanıyorsa ya da ne şekil bir çevre politikası varsa o da anlaşılmış değil.

Çünkü yeşil alan diye bir zorunluluk aranmıyor olacak ki arsanın tamamında inşaat yapılıyor.

Öyle anlaşılıyor ki sanki önemli olan sadece binanın yükselmesidir. Yoksa bina için gerekli olan yeşil saha ya da sosyal tesisler kimsenin aklından geçmiyor.

Bir de binanın etrafına kale surlarını andıran yüksek bir duvar çekildi mi her şey tamamlanmış sayılıyor.

Bir diğer konu, Doğubayazıt´taki çarpık bir yapılaşma dün olduğu gibi bu gün de devam ediyor olmasıdır.

Geçmişte de var olan bu düzensizlik günümüzde de sürdürülüyor.

  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54