MEHMET KOÇ


DOĞU BEYAZIT`TA İLGİSİZ SOKAK İSİMLERİ

DOĞU BEYAZIT?TA İLGİSİZ SOKAK İSİMLERİ


Doğu Beyazıt’ın, sokaklarına; ‘isim olsun da ne olursa olsun’ mantığı ile öyle adlar verilmiş ki, insan bunları düşündüğünde “ ne alaka” demekten kendini alamıyor. Kolaydır diye mi bu isimler verildi ya da kim bu isimleri uygun buldu, gerçekten merak konusu.
Uluyol Mahallesi, bölünmeden önce Doğu Beyazıt’ın en büyük mahallesiydi. Bu bölgenin nerede ise tamamı gecekondudur.
Halen bile Uluyol’un büyük bir kısmında su ve kanalizasyon yoktur. Diğer mahallelerde de olduğu gibi Uluyol sokaklarında döşenen Gültepe ve Karabulak köyünün kırmızı toprağı dışında kayda değer bir hizmet göze çarpmıyor.
Mahallede büyük olduğu için çok sayıda sokak vardır. Bu sokak ve caddelerden 36`sına resmi isim verilmiştir. Bilindiği gibi cadde ve sokaklara isim vermek belediye meclislerine tanınan bir yetki olduğu içi dolayısıyla sokaklara belediye meclisleri isim verebiliyor.
Bu bağlamda Uluyol sokaklarının tam 18 tanesine çiçek ismi verilmiştir. Tam bir renk cümbüşüdür. Hayal bile olsa nerede ise bütün çiçekleri bu mahallede bulmak mümkündür.
Çiçeklerden seçilen sokak isimlerinin bir kaçı söyle;
Gonca sokak, Yonca sokak, Gülüveren sokak, Gülseren sokak, Gül sokak, Güllük sokak, Gelincik Sokak, Şengül sokak, Yaprak sokak, Akasya sokak, Buket sokak, Çimen sokak, Çınar sokak, Cayır sokak, Karanfil sokak, Nergis sokak, Sümbül sokak, Leylak sokak şeklinde devam edip gidiyor.
Aslında Uluyol sokaklarının önemli bir kısmına çiçek ismi verilmişken geride kalan sokaklara da çiçek ismi verilecekti. Böylece çiçekler arasında haksızlık yapılmamış olunurdu. Demek ki yetkililerin aklına çiçek isim gelmemiş de ondan
Mesela diğer sokaklara da; zambak (hal halk) , yasemin, nilüfer, unutma beni, aşk merdiveni, hostes,11ay çiçeklerinin isimleri de pek ala verilebilirdi.
Hatta Uluyol Mahallesinin bazı sokaklarına, ithal çiçeklerden begonya, straliçe, manolya, Ladin, bambu adları verilebilirdi. Nasıl olsa sokak çok, çiçek ismi çok, mahallede su yok tam da uygun nisimler olurdu.
Doğu Beyazıt belediyesi tarafından yapılan bu isimlendirmeler yıllardır halk arasında mizah konusu olmuşlardır.
Deniliyor ki yaklaşık 40 yıldan bu yana Doğu Beyazıt’ta günde ortalama bir saat su akıyor, halen bile bazı sokaklara araba ile girilemiyor, işin ilginç yanı sokaklara çiçek isimleri verenleri evlerinin önünde hiçbir bitki bulunmazken, Uluyol Mahallesi sokaklarına ÇİÇEK adını vermek, bu sokaklarda yasayanlarla dalga geçmek değil de nedir?
Bu sokaklarda oturan vatandaşların önemli bir kısmı halen elektriğe muhtaçtır, suya muhtaçtır, yola muhtaçtır. Bu temel ihtiyaçlar karşılanmadan sokaklara çiçek ismi vermekle sokaklar güzelleşmez.
O sebeple Doğu Beyazıt’ın, cadde ve sokak isimleri yeniden gözden geçirilmeli, buralara kalıcı ve anlamlı isimler verilmelidir.

  • Çarşamba 20.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli

Ağrı

24.04.2024

  • İMSAK 03:38
  • GÜNEŞ 05:10
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:57
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:28