MEHMET KOÇ


DOĞU BEYAZIT MANZARASI

.


Geçmişte, daha çok tarihi ve turistik yerleri, yabancı menşeli ithal eşya pasajları ve Sınır Ticareti ile adeta marka bir şehir haline gelen Doğu Beyazıt, aynı zamanda il´den ilçeye tenzili rütbeye uğramış bir yerdir.

Osmanlı döneminde Sancak Beyliği (Bölge Valiliği) olan bu ilçe, cumhuriyet kurulduktan sonra Bayazıt vilayeti adıyla mülki taksimatta yer almıştır. 1927 yılında ise yargısız bir cezalandırma sonucu sessiz, sedasız bir şekilde ilçeye dönüştürüldü.

Doç.Dr.Yaşar Eryılmaz´ın Sağlık Bakanlığı döneminde, bendeniz de kendilerine basın müşavirliğini yaptım.O sıralar, Doğubayazıt´ın yeniden il olması için Sayın Eryılmaz, çok çaba gösterdi, ancak her nedense olmadı,pek de gündemde olmadığı halde beklenmedik bir şekilde komşu IĞDIR vilayet oldu.

Bilinmelidir ki sürekli ilçe kalsa bile Doğubayazıt, gelişmeye ve büyümeye müsait bir yerdir. Bunca sıkıntılara, nerede ise mutat hale gelen kepenk kapatma eylemlerine rağmen, kadim enerjisi ile yine ayakta durabilmekte, düzensiz ve yetersiz olsa bile her geçen gün daha da büyümektedir.

Devlet´in, Ahmede Xani´yi tanımaya başlaması ve sahiplenmesi,  hükümetin külliye çevresinde az da olsa bazı düzenlemeler yapması, yetkililerin Ahmede Xani hazretlerinin sosyolojik beyanatlarından övgü ile söz etmeleri , Memu Zin eserinin Kürtçe bastırılarak Kültür Bakanlığı yayınları arasında yer alması, İshakpaşa Sarayının esaslı bir şekilde restore edilerek her geçen gün daha da değer ifade etmesi, Doğubayazıt´ın öneminin gelecekte de artacağını gösteriyor.

Yine birçok batı illerinde bile bulunmayan markalar, giyim mağazaları, lokanta, otel ve özel hastanelerin Doğubayazıt´ta mevcut olması da, ilçenin kalıbına sığmamasının belirgin işaretleridir.

Sayın Abdulbari Goozal´ın yaptıkları Fakülte ve Yüksek Okul da faaliyete geçtiğinde, Doğu Beyazıt´ın önü daha da açılmış olacaktır.

Bütün bunlardan anlaşılıyor ki Doğu Beyazıt sürekli büyüyen bir şehir olma yolundadır. Mevcut durumu ile ilçe unvanı Doğubayazıt´ta çok hafif geliyor.

Şu gerçeği de söylemek gerekir. Fiili büyüme ile birlikte yerel hizmetlerin de aynı oranda geliştiği söylenemez. Bir başka ifade ile yerel hizmetlerinin yetersizliği Doğu Beyazıt´ı adeta büyük bir köye çevirmiştir. Dolayısıyla ilçenin büyüme performansı ile sunulan yerel hizmetler arasında bir orantısızlık mevcuttur.

Çünkü Doğu Beyazıt, hayatının hiçbir döneminde hak ettiği yerel hizmetleri yeterince almadı, alamadı.

Hızla büyüyen Doğu Beyazıt´ın orta düzeyde bir yerel hizmet aldığı bile söylenemez. Ne belediye ne de özel idare ilçenin büyümesine şimdiye kadar ayak uyduramadı.

Onun için de hemşerilerimiz, yerel hizmetlerin farkına bile varamadılar. Çünkü hiçbir dönemde hak ettikleri hizmetleri alamadıkları için doğal olarak mahalli hizmetlerin ne olduğunu tam öğrenemediler, o nedenle yetersizliği hiçbir zaman fark etmediler.

Eğer bir dönem bile olsa Doğu Beyazıt halkı yerel idarelerden iyi bir hizmet almış olsaydı, öyle inanıyorum ki kazanımlarına daha çok sahip çıkacak ve daha iyi hizmet için kendilerine en yararlı olanları seçeceklerdi.

Dikkat edilirse yıllardır yanı başımızda Doğal Gaz akıyor, Doğu Beyazıt halkı ise sadece buna bakıyor. Hiçbir yetkili bo olanaktan yararlanalım demiyor. Oysaki Ağrı Özel İdaresi, istediği takdirde bu ilçeye Doğal Gaz verebilir. Çünkü bu konudaki yasal yetki Özel İdarededir.

Ne yazık ki bu konu Doğu Beyazıt´ın 5 İl Genel Meclisi üyesinin aklına gelmemiş olacak ki bu hususta bir girişimde bulunmuyorlar. Oysaki istenmesi halinde bizzat Özel İdare vasıtasıyla Doğu Beyazıt´a pek ala doğal gaz verilebilir.

Doğubayazıt Belediyesi Kentsel Dönüşüm denilen yeniliği bu güne kadar başlatmamıştır. Oysaki maliyet ve sonuçları ne olursa olsun belediyenin bu çağdaş dönüşümü bir şekilde kabul etmesi ve başlatması gerekiyor.

Şehir içi trafik sorunu önemli sıkıntılara neden oluyor. Doğu Beyazıt´taki araçlar artık cadde ve sokaklara sığamaz duruma gelmiştir. Bütün cadde ve sokaklar birer otoparka dönüşmüştür. Bu da insanları büyük ölçüde rahatsız ediyor.

İstenmesi halinde bu gibi sıkıntıların giderilmesi çok da zor değildir. Yapılacak bir planlama ve işbirliğiyle, Emniyet ve Belediye ekipleri bu kargaşayı pek ala önleyebilirler.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43