MEHMET KOÇ


DOĞAL GAZ TAM GAZ

İran?dan Türkiye?ye gelen Doğal Gaz, Doğubayazıt Ağrı güzergâhını takiben Anadolu?ya geçiyor.


Doğal Gaz’ın dağıtımını temin eden pompalama istasyonu da Doğubayazıt’ta kurulmuş olup, bu istasyon ilçe belediye sınırları içinde bulunuyor.
Fakat yıllardır Doğalgaz Akıyor ve biz de öylesine bakıyoruz. Başka illerde yaşayan insanlar bu olanaktan yararlanırken bizler halen tezek yakmaya devam ediyoruz. 
İfade edildiği kadarıyla kentleşmenin yeterince gelişmemesi sebebiyle doğalgaz ihalesi yapılamıyormuş. Diğer bir ifade ile toplu yaşam alanlarının azlığı nedeniyle doğal gaz yatırımları karlı olmuyor ve bu sebeple müteahhit firmalar ihalelere girmiyor, bu sebeple Doğubayazıt ve Ağrı’ya gaz verilemiyor.
Sadece Ağrı’da üniversite ve şeker fabrikası şartlara uyduğu için gaz alabilmiş bunun dışında kimse gaz alamıyor. Çünkü karsız olduğu için müteahhitler talepte bulunmuyor. Demek ki müteahhit olmasa hiç bir hizmet gelmeyecek buraya.
Doğalgazın sadece Üniversite ve Şeker fabrikasına verilmesi anlaşılır gibi değil. Ona kalırsa Askeriye de toplu olarak bir arada yaşıyor, ya da toplu konutun yaptırdığı konutlar da binlerce insan oturuyor.
Eğer ölçü buysa buralara da verilsin ki hem bir kısım insanlarımız daha rahat eder hem de kötü yakıtın kent havasında yaptığı tahribat da kısmen önlenmiş olur.
Devletten bu hizmetin alınması için milletvekillerimize büyük görev de düşmektedir. Ağrı milletvekilleri kendi tarihlerine not düşmek istiyorlarsa toplu halde başbakanla ya da enerji bakanıyla görüşerek bu sorunu pek ala çözebilirler. Halk nezdinde bukadar önemli bir hizmeti gerçekleştirmek vekillerin en büyük görevi değil midir?
Öte yandan her hizmetin mutlaka müteahhit eliyle yapılması mantığı da yanlıştır. Müteahhit firmalar karlılık esasına göre çalışırlar. Onların bir işe talip olması sadece onları alakadar eder, kamu hizmeti gibi her hangi bir sorumlulukları bulunmuyor.
Ancak devlet yurttaşına temel kamu hizmetlerini sunmak durumundadır. Bazı ana hizmetler var ki bunlar hiç bir gerekçe ile geciktirilemez. Nasıl ki otoyollar dışındaki devlet ve köy yolları mecanen yapılıyor ise doğalgaz da onun gibi bir şey. O sebeple sadece müteahhitler aracılığı ile hizmet götürme mantığı yanlıştır. 
Bu itibarla müteahhitler ihaleye girmiyor diye yanı başımızdan geçen borudan ihtiyacımız olan doğalgaz alamıyorsak bunun sorumlusu devlettir. Bir müteahhit araya girmeden de bu gibi temel hizmetler yapılabilmelidir. İş müteahhide kalırsa Ağrı uzun süre tezek yakmaya devam edecek.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43