Hüseyin DEMİR


DEPREM HAZIRLIĞIMIZ, GSM OPERATÖRLERİNİN DURUMU KADAR BERBAT…

.


5.8 büyüklüğünde deprem ile sarsılan İstanbul halkına öncelikle geçmiş olsun diyorum. Bugün ki Depremin eksikliklerimizi görme bunu nasıl düzeltebiliriz vesile olmasını diliyorum.

Daha önceki yazılarımda olası büyük İstanbul depremine ne kadar hazırız ve dikey mimariye değil, yapay mimariye geçmenin öneminden bahsetmiştim. Bahsetmek yetmez yaşamak lazım derler ya bugün İstanbul halkı Panikle ne yapacağını nereye gideceğini bilemeden bir o tarafa bir bu tarafa koşup durdu.

Nereye koşsa da karşısına çıkan tek şey koca koca beton yığınları oldu. Gerçekte bu maalesef, nefes alabileceğimiz bir alan bırakmamışız. Bugün her boş alana beton ruhsatı dikme izni verenler de ruhsatını verdikleri betonun altında kalacağını anladığı bir gün olduğunu düşünüyorum.

Bu gece İstanbullular için çok zor bir gece oldu

İnsanlar Parklarda, bahçelerde, arabalarda  kalıyor ve hatta imkanı olanlar başka şehirlere gitmeyi tercih etti. İnsanların geceyi parklarda ,bahçelerde  geçirmesinin nedeni korku olabilir ama bu korkuyu haklı kılacak gerekçeleri bakarsak .

Bizde deprem olunca herkes evini terkeder. Japonya'da deprem olduğunda dışarda olanlar eve girer... Çünkü yaptıkları eve güvenirler. Temel mesele  güven duymamak,  haksızda sayılmazlar

GSM Operatörleri Vodafone, Turkcell,  Türktelekom   rezil bir alt yapıya sahip şirketleri olunca ne sevdiklerine nede kendilerine bir durum karşısında ulaşabilecek imkan olmayınca .

Sürekli reklamlar ile şöyle teknolojimiz var böyle teknolojimiz var  deyip depremde çalışmıyorsa

Olmaz olsun sizin gibi GSM şirketleri  diyerek çaresiz kalıyorsa.

Milleti yıllardır özel iletişim vergisi altında kazıklayıp depremde çalışmıyorsa.

Toplanma alanına gittiğinde avm ile karşılaşıyorsa .

Evi aldığı müteahhit’e güvenemiyorsa .

Sosyal medya,watshapp gibi araçlar ile falan saatte deprem olacak gibi ortalığı karıştıranların zihinleri bulandırmaları.

Ne yapsın parkta, bahçede uyumayı daha güvenli buluyor. Park,bahçe bulamayan ‘’bulması biraz zor da İstanbul'da’’  o bakımdan, arabada uyumayı tercih edenler de epey bi fazla.

GSM Operatörleri Vodafone, Turkcell,  Türktelekom GSM şirketlerine ayrı bir yer açmak istiyorum

Sadece İstanbul'da değil Türkiye çapında çalışmadı telefonlar, bu çok büyük bir sorun .

İletişim araçlarının çalışmaması durumunda nasıl bir koordinasyon sağlanaca.k

Sevdiklerinin durumundan haber alamayan yardım ekipleri nasıl çalışacak.

Olası daha büyük bir depremde  yardıma ihtiyacı olanlardan nasıl bir haber alınacak.

Gibi daha birçok sorunun üstesinden nasıl gelinecek?. Bunlar önemli şeyler ki seçim döneminde sms ile insanlar bilgilendirilecek, koordinasyon iletişim araçları ile sağlanacak deniliyordu. Bize bugünkü deprem bizlere gösterdi ki çok yetersiz hatta berbat durumdayız.1999 depreminde iletişim alt yapısını güçlendirmek için bir seferliğine çıkarılan ama daha sonra her ay alınan vergiler, alt yapıya harcanmamış  olması tatbiki öyleyse nereye gitmiş bu paralar diye sorduruyor ama bu ayrı bir konu önemli olan farklı bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğu net olarak ortaya çıkmıştır.

Kısa ve net olarak biz depreme hazırlıklı değiliz.

5.8 Büyüklüğüne olan bugün ki depremde yaşadıklarımıza bakarsanız?

Trafik kilitlendi,

Toplu taşıma araçları ağzına kadar doldu,

Telefonlar ülke genelinde kesildi,

Kimse ne yapacağını bilmiyor,

Panik hat safhada,

Belediye ve hükümet böyle bir durumda da olsa birlikte çalışamıyor.

TV'ler siyasi rant devşirmede (biri yazıyor İmamoğlu'nun deprem projesi yalanmış, diğeri yazıyor 3.köprüde çökme var. Gerçekten bu millete çok saygısızlık yapılıyor, böylesi önemli durumlarda en azından yapmayın utanının biraz)

Acil durum birimleri görevde değil.

Paniği yatıştıracak iletişim araçları yok.

Toplanma alanlarını bilen çok az kişi.

Yani biz olası büyük depremlerde ne yapacağız diye düşünemiyorum. o zaman bu ülkenin ilk önceliği deprem olmalı çünkü ülke olarak deprem kuşağındayız, sadece İstanbul değil tüm Türkiye için eksikleri tespit edip bir an önce beşeri manada üstümüze düşeni yapmalıyız. Deprem her an her yerde olabilir biz buna hazırlıklı olmalıyız.

  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54