MEHMET KOÇ


DEMOKRATıK TEPKıLER ve KEPENK KAPATMA


Demokrasilerde; sosyal gruplar ya da bireyler, iktidarlardan duydukları rahatsızlıkları, genel kabul görmüş muhtelif tepki yöntemleriyle ortaya koyuyorlar.


        Tepki göstermelerinin amacı, iktidarları uyarmaktan çok kamuoyu desteğini kazanmaya yöneliktir. Bir başka ifade ile iktidarın kamuoyuna şikâyet edilmesidir.


        Çünkü çoğulcu rejimlerde kamuoyu desteğini sağlamak çok önemlidir. Karar mercilerini ikna etmek, dolayısıyla onlara geri adım attırmak halkın destek ve tasvibine bağlıdır.


        Halk tarafından gösterilen tepkilerin belli bir yöntemi yoktur. Önemli olan gösterilen tepkilerin ses getirmesidir. Çeşitli gösteri yöntemleri olmakla birlikte bu konuda kabul gören bazı yöntemler yaygın olarak kullanılıyor.


        Doğubayazıtlı hemşerilerimiz de çeşitli demokratik hak ve talepler için zaman zaman eylemler yapmakta, bu sıkıntılarını kamuoyu ile paylaşmaktadır. Gösterdikleri eylemlerin başında ise sıklıkla başvurulan "kepenk kapatma" geliyor.   


        Kepenk Kapatma eylemi fısıltı gazetesi aracılığı ile süratle tacir ve esnaflara iletilmekte, böylece çok kısa sürede bütün işyeri sahipleri haberdar edilmektedir.


        Ertesi gün bütün işyerleri kepenklerini indirmek suretiyle ticari hayat durdurulmakta, hemşerilerimizle birlikte o sırada ilçede bulunan yerli ve yabancı misafirler de adeta cezalandırılmaktadır.


        Doğubayazıt?ta kepenk kapatma eylemleri 1991 yılından bu yana başvurulan bir protesto yöntemidir. Başlangıçta ses getiren bu eylem biçimi, bu gün artık sıradan ve rutin bir hareket haline gelmiştir.


        1991 yılındaki ilk kepenk kapatma eyleminde, bütün esnaf ve tacirler soruşturma geçirirken, bu gün artık kimse ilgilenmemekte, kapatma eylemi bir kaç gün sürse bile devletin ya da hükümetin dikkatini çekmemektedir.


        Sonuçta bütün hemşerilerimiz bundan zarar görmekte, turistik ve ticaret merkezi olan Doğubayazıt?ta gelen yerli ve yabancı misafirler çeşitli sıkıntılar yaşamaktadır. 


        Dikkat edilirse Ağrı bölgesinde kepenk kapatma eylemleri sadece Doğubayazıt?ta gerçekleşiyor. Aynı gün ilçe dışına çıkıldığında komşu il ve ilçelerde benzeri eylemler görülmüyor.


        Kepenklerin kapalı olduğu gülerde Doğubayazıtlılar bütün alışveriş ihtiyaçlarını komşu Iğdır?da yapıyorlar.


        Demokrasilerde, bireyler ya da sosyal gruplar elbette sıkıntılarını bir şekilde toplu olarak açığa vuracaklar. Ancak bu tepkiler gösterilirken ticari hayatın durdurulmasına yönelik eylemler,  sonuçta yine halka zarar veriyor.


        Bunun yerine tabi ki çevreye zarar vermeden mitingler ya da yürüyüşler yapılabilir ya da pankartlar açılmak suretiyle pek ala bu rahatsızlıklar dile getirilebilir.

        Bu itibarla sıklıkla yapılan ve rutin bir hal alan ?Kepenk Kapat Kepenk Aç? eylemleri, artık halka zarar vermekten başka bir işe yaramıyor.
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54