MEHMET KOÇ


DEMOKRATıK HAKLAR?


DEMOKRATıK HAKLAR?


Bu sıralar çok kullanılan bir sözcük ?Kürtler ne istiyor ve Kürtleri kim temsil ediyor?. Kürtler demokrasi istiyor ve bölgede yüksek oranda oy alan siyasi partiler pek ala  bunu biliyorlar. Dolayısıyla BDP ve AKP Kürtlerin temsilcisi durumundadırlar.


Esasen bu konuda devletin elinde yeterli bilgi vardır. ıçişleri Bakanı Beşir Atalay aylardır bu konularda görüşmeler yapıyor. Kürtlere hangi hakların öngörüldüğünü biz bilmiyoruz ama devlet biliyor.


         Fakat Kürtlere verilmek istenen haklar karşısında çok ciddi bir muhalefet var. Öyle ki geçmişte Kürt haklarının savunucusu olan ve bu amaçla çeşitli raporlar düzenleyen CHP, Kürt meselesine AKP el attı diye, daha önce bu konuda yaptığı çalışmaları inkâr etti ve var gücü ile demokratik açılıma karşı çıktı.


O nedenle böylesi toz duman bir ortamda AKP Hükümetinin Kürtleri mutlu etmesi zor görünüyor. Öte yandan Hükümetin Kürtlere vereceği demokratik haklar konusunda birileri ile pazarlık yapması da çok gerçekçi görünmüyor. Çünkü bu güne kadar açıklanmasa bile, Milli Güvenlik Kurulu tarafından kabul edilen Demokratik Açılımın sınırları bellidir. Dolayısıyla AKP hükümetinin bunun dışına çıkması beklenmiyor.


Başka bir ifade ile Türkiye?de Kürt açılımına şiddetle karşı çıkan bir muhalefet olduğu için, hükümet ne yapmak istediğini, hatta bu konuda belirlenen devlet politikasını bile açıklamakta zorlanıyor.


Bir  de devletin bu politikası hakkında başbakan dışında kimse konuşmadığı için, bu proje daha çok AKP politikası olarak algılanıyor. Bu kararlar MGK da şekillendiğine göre hükümet dışındaki üyelerinde arada bir bu hususta açıklamalarda bulunması gerekir. Örneğin MGK üyesi olan Genel Kurmay Başkanı da demokratik açılım hakkında konuşsaydı en azından sade vatandaşların tepkisi daha az olurdu.


Açılım için CHP?nin karşı çıkışları akliselim olmamakla birlikte bunları da bir yerde doğal karşılamak gerekir. Zira bu güne kadar ki inkâr politikaları nazara alındığında, yediden yetmişe herkesin bu meseleye bir anda rıza göstermesini beklemek yanlıştır.


Bununla birlikte Kürt meselesi hakkında hiç bir fikir üretmeyen, soruna sadece kin-öfke ve hamasetle yaklaşan, bunu nasıl oya çevirebilirim mantığı ile hareket eden MHP ise  anlamak oldukça zor.


Kürt meselesi gündeme geldiğinde, baskı ve öldürme politikaları dışında hiçbir fikir beyan etmeyen, tartışmaya sadece söverek katılan  MHP, Türkiye?nin geleceğine hiç bir katkı yapmıyor.


Esasında bu güne kadar çekilen acılar göz önüne alındığında hiç tereddüt etmeden her kesin bu açılıma katkıda bulunması ya da omuz vermesi gerekirdi.


Çeyrek asırdan beri devam eden bir çatışma ortamı var. Bu çatışmanın bilânçosu çok yüksek. Doğrudan ya da dolaylı olarak bütün yurttaşlar  bundan bir şekilde zarar görmüştür. Türkiye?nin bu çatışma ortamından hızla uzaklaşması gerekir. Onun için de herkesin açılıma katkısı şarttır.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43