MEHMET KOÇ


DEMOKRATıK AÇILIMA KATKI?


         Kürt sorununa çözüm getirmek amacıyla Hükümet tarafından başlatılan demokratik açılım kesintisiz devam ediyor. Hükümetin ve dolayısıyla Devletin bu kararlı tutumu, bölge halkı arasında memnunluk ve özlemle takip edilmektedir. Bu nedenle yıllardır devam eden kardeş kavgasının son bulması için her kesin, hükümetin bu olumlu teşebbüsüne bir şekilde destek vermesi ve katkıda bulunması gerekir.


         Demokratik açılımın siyasal boyutu çok tartışma yaratacağı için, hayata geçmesi zaman alabilir. Fakat siyasi kararların altyapısı oluşturulursa, bu kararlar alındığında uygulanması daha kolay olur. Bu sebeple açılıma katkı yapacak bazı bürokratik girişimlerin de şimdiden yapılması gerekir. Bürokratik alanda alınacak kararlar muhalefet tarafından fazla eleştiri konusu da yapılmaz.


         Bakanlar Kurulu ani bir kararla Doğu ve Güneydoğuya yapılan vali, kaymakam, il müdürleri ve yargı mensuplarının atama ve yer değiştirme mevzuatında bir değişiklik yaparsa kim itiraz edebilir ki? Tıpkı TSK olduğu gibi, sivil yönetimde de her derecedeki personel bu bölgelere gönderilirse her halde ?niye böyle yaptınız? diye ne MHP ne de CHP tepki göstermez ya da bu kararın iptali için Danıştay?a dava açmazlar.


         Örneğin bir gün basında şöyle bir haber yer alsa. ?Bakanlar Kurulu beklenmedik şekilde bir valiler kararnamesi kabul etti. Demokratik açılım kapsamında çıkarılan ve basın tarafından demokrat ve cesur valiler kararnamesi olarak adlandırılan kararnameye göre;  Doğu ve Güneydoğu Anadolu da görevli valilerden Hakkari ve Batman valileri hariç diğer illerin valileri değişti.


         Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Bakanlar Kurulu Kararına göre yapılan vali atamalarından bazıları şu isimlerden seçildi;


         Ağrı valiliğine Afyon valisi Haluk ımge, Iğdır Valiliğine Meram Kaymakamı ırfan Kenanoğlu, Van Valiliğine Karabük Valisi Nurullah Çakır, Bitlis Valiliğine Gölcük Kaymakamı Mustafa Pekdemir , DiyarbakırValiliğine Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Erzurum Valiliğine Merkez Valisi Lütfü Yiğenoğlu, Kars Valiliğine ıstanbul Vali Yardımcısı Yıldırım Kadıoğlu, Muş Valiliğine Bolu Valisi Halil ıbrahim Akpınar?


         Böyle bir Kararname elit bürokrasinin ezberini bozsa bile, aslında bu günkü ortamda böyle bir kararnameye acilen ihtiyaç vardır.


         Ağrı?ya atanan mülki idare amirlerinin yaş ortalaması yaklaşık 30?lar dolayında. Böylesi sorunlu bölgelere deneyimsiz kamu görevlileri atandığı vakit, bir de bakıyorsunuz ki atanan yetkililer sorun çözeceklerine, bazen kendileri bizzat sorun oluyorlar. Bu sebeple özellikle mülki idare amirleri atanırken, mutlaka deneyim ve birikim aranmalıdır.


         Bir de bölgeye atanan yöneticilerde mutlak bir tarafsızlık da aranmalıdır. Devlet memurlar sadece devleti korudukları vakit, bu kere vatandaş sahipsiz kalıyor. Oysa ki devlet memuru vatandaş ile devlet arasında tarafsız bir hakem rolü oynamalıdır. ?Ben devlet memuruyum, devlet benim maaşımı veriyor, onun için devletten yana tavır almam gerekir? mantığı kesinlikle yanlıştır.


         Demokratik Açılımın maddeleri belli olmadan bu açılıma ayak uyduracak kamu görevlileri ile bölgenin alt yapısını şimdiden oluşturmak gerekir.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43