MEHMET KOÇ


CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

.


Öteden beri savunduğum bir yönetim şeklidir Başkanlık sistemi.

Hele hele İLK Başkan Sayın Erdoğan olunca, Güçlü Cumhurbaşkanlığı Hükümet şekli çok daha kısa bir sürede kurumsallaşacaktır.

O nedenle bu sistemin Sayın Erdoğan´dan sonra da sorunsuz bir şekilde yürüyebilmesi için kendi içinde güçlü bir otokontrol sistemi kurulmalıdır.  

Görülecektir ki Türkiye´yi artık kimse tutamaz. 

Esasında Başkanlık sistemi, valilerinde seçimle iş başına gelmelerini öngörüyor. Şimdilik olmasa bile ileri aşamalarda bu da mümkün olabilir. 

Çünkü bu sistem, her aşamada halka hesap verme ve halkın çoğunluğunun okeyini gerektiriyor. Onun içindir ki devamlı %50+1 oranı telaffuz ediliyor.

Elbette sistem, akşamdan sabaha her noktada bürokrasiyi zapturapt altına alamayabilir.

Yılların despotik uygulamalarının kısa zamanda terkedilmesi, yeni sistemin gerektirdiği mevzuatın kamu görevlileri tarafından hızla öğrenilmesi ve tatbiki ile mümkün olabilir. 

O nedenle başlangıçtan itibaren geçmiş yanlış ve hukuk dışı uygulamalardan hızla kaçınılmalı, vatandaşlar, yeni sisteme alıştırılmalıdır.

Onun için de başta vali ve kaymakamlar olmak üzere doğrudan vatandaşlarla muhatap olan bakanlıkların taşra teşkilatlarının başına, liyakatlı kamu yöneticileri atanmalıdır. 

Yoksa ?dediğim dedik çaldığım düdük´ misali oturdukları koltukları baskı aracı olarak kullananlar, Sayın Cumhurbaşkanının deyimiyle halka hizmetkârlık etmeyen tepeden bakmacı yöneticiler hızla ayıklanmalı, kamu hizmeti behemehal ehil kişilere emanet edilmelidir.

Aslında bunu başarmak o kadar zor değildir. İktidarlar kamuoyu yoklamaları yapmak suretiyle pek ala liyakatlı, başarılı yöneticilerini tespit edebilirler.

Yoksa sicil notu ile liyakat ve başarı belirlenemez. Zira kendisine iyi not veren amiri de başarısız olabilir.

Nasıl ki seçim zamanlarında partilerin alacakları oy oranları araştırma şirketleri tarafından belirlenebiliyorsa, Başkan´a ayak uydurabilecek ve halka güven verebilecek yöneticiler de bu yöntemle pekala belirlenebilir.

O zaman görülecektir ki adaletli ve ehil kamu yöneticiler iş başına gelecek ve devamlı başlarında demoklesin kılıcı gibi devletin kılıcını  hissederek hiç bir yanlışa mahal vermeden halka hizmet edeceklerdir. 

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43