MEHMET KOÇ


CUMHURBAŞKANI GELECEK

Yüksekokul/ Fakülte Hizmete Girecek


Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyıp Erdoğan’ı Ağrı’ya davet ettiği, Erdoğan’ın, bu davete olumlu baktığı ve önümüzdeki günlerde Ağrı’ya geleceği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ağrı’ya geliş tarihi ile buradaki programı daha sonraki günlerde netlik kazanacaktır.
Edinilen bilgilere göre, görüşme sırasında Sırrı Sakık’ın, Cumhurbaşkanından, halen yapılmakta olan Doğu Beyazıt Fakültesinin kendileri tarafından hizmete açılmasını istemiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Fakültenin ismi Ahmede Xani olduğu için olacak ki başkan Sakık’ın bu isteği memnuniyetle kabul etmiştir.
Aynı tarihlerde Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun da Ağrı’yı ziyaret edecek. Bu konudaki haberi de Ağrı milletvekili Ekrem Çelebi verdi. Çelebinin açıklamasına göre başbakan, sadece Ağrı ve Patnos’a uğrayacak. Sanırım bu yazımız üzerine Doğu Beyazıt orijinli Ağrı milletvekili Fatma Salman’ın haberi olur ve ziyaret sırasında başbakanı ilçemize de davet eder.
Fakat Doğu Beyazıt’ta elan fakülte adında bir yüksek öğretim kurumu bulunmuyor. Herkes gibi başkan Sırrı Sakkık da sanıyor ki ilçede yapılmakta olan Ahmede Xani Yüksekokulu resmen fakülte olmuştur.
Bırakınız fakülteyi, Yüksekokulun Fakülteye dönüşmesi için henüz bir çalışma bile yapılmış değil. O nedenle Fakülte olarak hizmete gireceği açıklanan okul ne yazık ki kütükte YO adını taşıyor, gidişata da bakılırsa, YO olarak kalacaktır. Bir başka ifade ile mevcut yapılaşmaya göre fiilen bir Fakülte vardır, lakin burası MEB da, YÖK’te ve IC Üniversitesi kütüğünde yüksekokul olarak kayıtlıdır.
Daha öncede defalarca yazdığımız gibi işadamı Abdulbari Gozal, inşaata başlarken ileride yüksekokulun Fakülteye dönüştürüleceği yolunda verilen sözleri dikkate alarak, ta başından beri mevcut projeyi Fakülte ihtiyacına göre revize etmiş ve dört dörtlük bir fakülte kampusu ortaya çıkarmıştır.
Öte yandan bir fakültenin kurulması için gerekli olan bütün koşullar Doğu Beyazıt’ta fazlasıyla mevcuttur. Osmanlı döneminde Sancak, Cumhuriyetin kuruluşunda ise vilayet olan bu ilçe; IC üniversitesine olan uzaklık, ilçenin nüfusu ve öğrenci evlerinin yeterli mevcudiyeti nazara alındığında Doğu Beyazıt’ta Fakülte açılmaması için hiç bir neden bulunmuyor.
Nitekim Doğu Beyazıt’a nazaran hiç bir artısı bulunmayan, aksine çok eksiği olan PATNOS ilçesinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri adıyla bir Fakülte kurulabiliyorsa, istenmesi durumunda ilçemizde de pek ala kurulabilir.
Yaklaşık bir yıldan beri Ağrı IC Üniversitesi rektörü İrfan Aslan’ın, Fakülte hakkındaki beyanatlarını duyuyor ve okuyoruz. İrfan Aslan’ın bu husustaki açıklamalarını takdir ederek, defalarca da haber ve yorum konusu yaptık.
Ne yazık ki hepsi lafta kaldı. Çünkü bunca açıklamalara rağmen sonunda anlaşıldı ki konu hakkında üniversite senatosu tarafından alınmış bir karar dahi bulunmuyor. Peki, bu haliyle yüksekokul nasıl Fakülte olacaktır?
Bakanlar Kurulu, fakülte kurulmasına resen mi karar versin? O hiç mümkün olamaz, çünkü hükümete o tasarrufu yaptıracak milletvekili yoktur. O zaman, ortada hiç bir yapılaşma ve hazırlık bile yokken Patnos’ta, Mühendislik Fakültesinin kurulması için kara kaplı kitabın hangi maddesi uygulandıysa, daha fazla ipe un sermeden Doğu Beyazıt için de aynı uygulama yapılırsa sorun tamamen ortadan kalkar.
Çünkü Doğu Beyazıt halkı, aylardan beri ciddi ciddi Fakülte beklentisi içindedir. Bizde, rektör İrfan Aslan’ın bu konudaki beyanatları hakkında yazılar yazdığımız için adeta taraf gibi olduk, hemşerilerimizin “ hani ne oldu” sorularına muhatap oluyoruz.
O sebeple Fakülte kararı alınırsa Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeri geldiğinde her zaman isminden söz ettiği Ahmede Xani Fakültesini hizmete açacaklar, ayrıca Yüksekokul yerine Fakülte binaları yaparak, ek maliyetlere katlanan iş adamı Abdulbari Gozal’da yaptığı işten daha çok mutlu olacaktır.
Nasıl en uygunu bu değil mi?

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43