MEHMET KOÇ


CHP`NıN AÇILIMI DEVAM EDECEK Mı?


CHP NıN AÇILIMI DEVAM EDECEK Mı?


         Genel Başkan Deniz Baykal kara çarşaflı, türbanlı ve başı örtülü kadınlara kendi elleriyle CHP rozeti taktı.


         Cumhuriyet Halk Partisi içinde duyulan bazı rahatsızlıklara rağmen Deniz Baykal ın başı kapalı kadınları parti üyesi olarak kaydetmesi ve yakalarına rozet takma girişimi kamuoyunda geniş bir kabul gördüğü söylenebilir.


         Deniz Baykal ın aldığı bir başka güzel karar ise SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ı CHP den Ankara Büyük şehir Belediye Başkan adayı olarak göstermesidir. 


         CHP Genel Başkanı Deniz Baykal in bu tasarruflarına karşılık denilebilir ki, türbanlıların meclise girmesine tepki gösterenler şimdi bu hatalarını unuttular ve elleriyle kara çarşaflı ve türbanlı kadınlara CHP rozetlerini takıyorlar. Sayın Demirel ın deyimiyle o dündü. Demek ki o zaman öyle yapılması gerekiyordu.


         Bu gün o hatadan dönülmüştür. Unutulmaması gerekir ki kara çarşaflı, türbanlı kadın da seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Bir hukuk devletinde bu özgürlüğü kimsenin elinden alamazsınız.


         Bu itibarla daha önce neredeydiniz? Türbanlıda mecliste olmalı diyenlere karşı çıkan siz değil miydiniz? Onlar kadın değil miydi? O kadınların özgürlükleri yok muydu? şeklindeki iddialar doğru değildir. Doğru olan şey yanlıştan dönüş yapmaktır. Aksi durumda insanın görüşünün hiç değişmemesi şeklinde bir durum ortaya çıkar ki o da tamamen yanlış bir düşünce.


         Bakınız bu ülkede yıllarca kadınlar dışlandı. Bu sebeple tasvip edilmeyen o eski yanlış uygulamalardan vazgeçmek isteyenlere de yardımcı olmak gerekir. Eğer böylesi cesur açılımlara "kadınlar şimdi mi aklınıza geldi" diye eleştirmeye kalkarsak, kendi amaçlarımızla çelişkiye düşmüş oluruz.


         Bu gibi reformlar ya da böylesi yaklaşımlar sonuçta türbanla üniversiteye girmek isteyen gençlere de sirayet edecektir. Geçmişte türban a karşı çıkan, türbanın Cumhuriyete ve laikliğe ters düştüğünü söyleyen Deniz Baykal, şu anda eğer bu yanlışını telafi ediyorsa ve türbanı "bizim kültürümüzün kıyafeti" olarak tanımlıyorsa onu da en azından takdir etmek gerekir. Aksi durumda doğru nasıl bulunacak?


         Bu nedenle Sayın Deniz Baykal ya da Cumhuriyet Halk Partisinin bu açılımı ile ne demek istediğini seçimlerden sonra hep birlikte göreceğiz. Bir de bakarsınız CHP eski Sosyal Demokratlığına yeniden başlamış ve Türkiye de yaşayan her kesimi kucaklar hale gelmiştir. Hiç belli olmaz.


         Doğrusunu söylemek gerekirse, CHP nin bu açılımı ile prim yapma adına kadınları kullandığını hiç sanmıyorum. Çünkü geçmişte en özgürlükçü ve insan haklarına en saygılı parti CHP idi. Bu nedenle CHP nin bu açılımı aslında bir CHP kültürüdür. Bundan kuşku duymamak doğru değildir.


         O yüzden CHP nin bu özgürlük mesajını sadece kadınların ya da muhafazakar kesimin oylarını alma amacına yönelik olduğunu düşünmek ya da kapalı kadınlar kullanılıyor şeklinde görmek yanlıştır. Aslında kimden gelirse gelsin doğru kararları önyargısız bir şekilde alkışlamak gerekir.


         Binaenaleyh hepimizin amacı doğruyu yakalamak olduğuna göre, yeniden demokratik davranışlar sergileyen siyasetçileri, geçmiş davranışları nedeniyle eleştirmek yanlıştır.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43