Fırat Beyazıt ÇELİK


CEVAT İSSİ´DEN YANIT GECİKMEDİ?

.


 Geçen hafta ki, yazımda Doğubayazıt´lı iş adamlarına hitaben bir yazı yazmıştım.

 

Yazdığım yazıya ilk cevap, İş adamı Cevat İssi´den geldi. Cevat İssi Doğubayazıt´ı ve Doğubayazı´lıları çok seven bir kardeşimiz, Sadece Doğubayazıt´a özgü değil, insancıl yönü her yönü ile ağırlıklıdır. Kökeni, yapısı, iyi aile ortamı, yardım severliği ile iyi bilinmektedir.

Cevat İssi küçüklüğünde yaşıtları sokakta oyun oynarken o abilerinin yanında ticaret yapıp, her kesime faydalı bir insan olmaya çalışıyordu nitekim de öyle oldu.

Bu güne kadar Cevat İssi´nin sevgi, saygıdan hiç kusur ettiğini görmedim. Konuştuğu zamanda her zaman laflarına dikkat eder ve temkinli davranır. Cevat İssi neden Doğubayazıt´a yatırım yapmadıklarını şöyle açıkladı:

            ?Doğubayazıt´a yatırım konusunda ben bir araştırma yaptım plan ve projelerimi hazırladım, 2010 yılında Doğubayazıt´ta kuracağım  günlük 80-100 bin ton üretimli HANİ BABA makarna fabrikası için 6 milyon euro yani 9 milyon dolarlık Avrupa ve devlet destekli sermayemi kortaya koydum, ama olmadı, nedeni ise, bizim oralara yatırım yapmak  çok zor, bu fabrika eğer kurulmuş olsaydı yaklaşık 300-350 kişi üç vardiyalı olarak çalışıp evlerine aş, ekmek götüreceklerdi. Ben bu proje için çok uğraştım, yaklaşık bir yılımı aldı. Maddiyatı ise hesaba katmıyorum. Şu anda kurulması gereken makarna fabrikasının tüm plan ve projeleri bende mevcuttur, eğer bazı arkadaşlar böyle bir fabrika kurma gereksimini duyarlarsa, bana gelsinler, tüm bu plan ve projeleri onlara verebilirim ki, hatta yer sorunuda olmaz, yerimde hazırda mevcuttur.?

               Cevat İssi kuracağı HANİ BABA makarna fabrikasının tüm detaylarını da bana gösterdi. Gerçekten çok olumlu ve güzel bir proje yapmış, ama neden vazgeçtiği konusunun detaylarınada girmedi.

Demek ki, Cevat İssi´yi bu kadar olumlu bir plan ve projeden vazgeçiren olayı ne ise bilmiyorum ama, bir ara Ahmet Eraslan´da Doğubayazıt´a bir büsküvi fabrikası kuracaktı, daha sonra o da vazgeçince, Ahmet Eraslan´la karşılaştığımızda sormuştum, fabrika ne oldu?, diye,Ahmet Eraslan bana şu cevabı vermişti:

            ?Doğubayazıt´a gittim yer için araştırma yaptım, adamların yerine bakıpta, fiyat edindim, hatta bizim bu kurak yeri kim alacak ki?, tepkilerini dile getiriyorlardı, ben de, fiyatını öğrendikten sonra, ben alacağım, ne yapacaksın, diye?  Sorduklarında, fabrika yapacağım, dediğimde birden fiyatlar yüz katına çıktı. Bunun için bende vazgeçtim.? demişti.

                 Muğla Bodrum´da et endegre tesisleri olan Ali Eryılmaz´da bir ara Doğubayazıt´te et endegre tesisi kurmak istedi. Bunun için o da arayışlara girdi, ama o da vazgeçti. Ali abi ne oldu tesis işi?, dedim,  çok zor, dedi ve konuyu kapattı.

         Cevat İssi kendi yeri olduğu halde vazgeçmesinin büyük bir nedeni olmalı, ve hatta Cevat İssi iş adamlarımıza hiç kimse haksızlık yapmasın, mutlaka onların gönlünde de Doğubayazıt´a yatırım yapmak geliyordur, ama gel gelelim bazı  nedenlerden dolayı yatırım yapmaktan kaçınıyorlar.

            Oysa Cevat İssi, Ahmet Eraslan´ın kurmak istedikleri fabrikalar sadece yurt içi değil, İran, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan, Ukranya, Özbekistan, Tataristan, Moskova gibi ülkelere büyük çapta ihracat yapılacaktı.

           Düşünebiliyormusunuz, bu fabrikalar kurulsaydı en az 500-600 kişi başka yerlere çalışmaya gideceklerine aileleri yanlarında hayatları garanti altında işlerine gidip gelecektiler?

         Demek ki, iş adamlarımız Doğubayazıt´a yatırım yapmak istiyorlar ama Cevat İssi ve Ahmet Eraslan´ın dedikleri gibi nedenleri var. Bu nedenler ortada kalkmadıkça hiç kimsenin Doğubayazıt´a yatırım yapacağı yok.

Yazık ama çok yazık?

asim başkan
8.09.2015 18:39:32
Fırat beyazıtı anladım da Fırat beyazıt çeliği anlamadım acaba bir karişmamı oldu

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43