NEZİR ÇELİK


BU YIL BAYAZIT´TA KIŞ MEVSİMİ CİDDİ BİR KURAKLIK GEÇİRİYOR?

Her yerde yağış, Doğubayazıt´ta Kırağı var. Kar Yağışı Olmazsa Ekinler büyük zarar görür?


Kar yağmaması ve havaların bu şekilde kurak geçmesi şimdiden vatandaşları kara kara düşündürüyor.

Yeterli yağış olmaması halinde bölgede hayvancılık büyük ölçüde azalacak, çoğu sulu olmayan bölge tarım ise yine olumsuz şekilde etkilenecektir.

Geçtiğimiz kış mevsiminde Ağrı Dağı tamamen kar altında iken bu yıl dağda adeta bir kırağı kalınlığında kar bulunuyor. Düzlüklerde ise kar yok, sadece her taraf sim siyah.

Özellikle hayvan besleyen vatandaşlar şimdiden maliyet hesapları yapmaya ve ilkbahar ile birlikte hayvanlarını elden çıkarmanın hesaplarını yapıyorlar. Vatandaşlar ucuz yem sağlanmaması halinde hayvan potansiyelinin düşeceğini, söylüyorlar.

Geçmiş yıllarda da aynı kuraklığı gördüklerini ifade eden vatandaşlar, Bu yıl havalar çok kurak geçti. Bu gidişle herkes hayvanlarını elden çıkaracak. Çünkü hayvan başına tüketilen ot ve yem fiyatları nerede ise hayvanın değerini geçiyor. Ucuz yem de bulunmayınca insanlar hayvanlarını satarak adeta o külfetten kurtulacak. Şimdi kara kara düşünüyoruz, her yıl olduğu gibi bu yılda aynı sıkıntı ile baş başa kaldık.” dediler.

Geçmiş yıllarda da aynı kuraklığı gördüklerini ifade eden vatandaşlar, ?o zaman yardım alamadığımız için her kes hayvanlarını elden çıkarmıştı. Çünkü hayvan başına tüketilen ot ve yem fiyatları nerede ise hayvanın değerini geçiyordu. Ucuz yem de bulunmayınca insanlar hayvanlarını satarak adeta o külfetten kurtulmuşlardı. Şimdi ise aynı sıkıntı ile baş başa kaldık.” dediler.

ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ?

Buğday eken vatandaşlardan Mehmet Çelik, çok kurak bir kış mevsimi geçirdiklerini dile getirerek ?Kar yağmazsa yazın hasatta ürün kaybı ve su sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi. Eskiden bu aylarda çok fazla karın yağdığını belirten Çelik, ? Kar ekinlerimizin üzerini yorgan gibi örter, don kesmesini önlerdi. Tabi kar yağması sularımızın da artmasına neden olur.  Bu sene düzgün kar yüzü görmedik. Böyle devam ederse ekinlerimiz kurur ve emeğimiz boşa gider. İnşallah bir an önce kar yağar? dediler.

KAR YAĞMAZSA EKİNLER DONAR

Çitfçiler ?Ocak ayında olmamıza rağmen hala kar yok. Bugünlerde hava sıcaklıkları sonbahar mevsimi havalarını andırıyor. Sonbahar mevsiminde ektiğimiz hububat yağışlarla birlikte filizlenir, boy verir. Filizlenen bu ürünlerin üzerine kar yağmalı ki, kar onu soğuk havalarda bir yorgan gibi korusun. Kar olmazsa tarladaki ekin donma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Buda çiftçimizi korkutuyor. Bu dönem havanın sıcak geçmesinden dolayı ekinler çabuk büyüyecek. Eğer ki kar yağmadığı takdirde bu buğdayları don keser ve büyük ölçüde ürün kaybına neden olur. İnşallah beklediğimiz kar yağar ve çiftçimizin yüzü güler? dediler.

Vatandaşlar, Tarım Bakanlığının şimdiden önlem alması gerektiğini, aksi durumda yeniden hayvan sıkıntısı başlayacağını dile getirdiler?

 

  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52