MEHMET KOÇ


BU MECLıSLE ANAYASA DEğışıR


         Anayasa değişiklik paketi pazartesi itibariyle TBMM?de görüşülmeye başlandı. Anayasa Komisyonu da geçen hafta teklif üzerindeki çalışmalarını tamamlamıştı.


         CHP ve MHP başlangıçta anayasa değişikliği konusunda AKP ile görüşmek bile istemedi. Fakat daha sonra kamuoyundan gelen baskılar sonucu olacak ki, CHP bazı koşullar illeri sürerek AKP ile bir pazarlık yapmak istedi, fakat AKP bunu yemedi.


         CHP, 24 madde için koşulsuz destek vereceğini, buna karşılık yüksek yargı hakkındaki değişiklilerden vazgeçilmesini önerdi. AKP bu teklifi kurnazca yapılmış bir tuzak olarak gördü ve reddetti. Çünkü AKP?nin anayasa değişikliğindeki asıl amacı da bu maddeler.


         MHP ise ?bu meclis ile anayasa değiştirilmez? diye tutturmuş gidiyor. MHP?nin bu mantığı ile mevcut parlamentonun hukuki durumu kafa karıştırıyor. Çünkü öyle olunca mevcut meclisin yaptığı kanunlar ve aldığı kararlar da tartışma konusu olur.


         Oysaki MHP ve CHP başta olmak üzere, nerde ise bütün kesimlerin eleştirdiği 12 Eylül anayasası değiştirilmek isteniyor, fakat çok ilginç tır ki CHP ile MHP bu değişikliğe karşı çıkıyor. Oysaki her iki siyasi parti de 12 Eylül darbesinden çok etkilendiler.


         Hani şöyle denilse? AKP bu değişikliği çok daha önce yapmalıydı. Bunda gecikmiştir, bu şekilde acele etmekle partisini kapatmaktan kurtarmayı amaçlıyor? o zaman her kes katılırdı.. Fakat bu meclisle anayasa değiştirilemez dendiği vakit, o zaman muhalefet partileri bir yerde kendi kendilerini inkâr ediyorlar.


         Çünkü Türkiye nin bu anayasayla, bu hukuk sistemiyle AB ile bütünleşmesi çok zor. AB uyum mevzuatını hızla kabul etmek gerekir. O nedenle demokratikleşmeyi sırf bu hükümet yapıyor, bu hükümet istiyor diye karşı çıkmak büyük bir hata.


         Daha işin başından beri önyargı ile değişiklik paketine yaklaşmak ve özellikle de diyalog ve uzlaşma yollarını kapalı tutmak, kimseye bir fayda sağlamadığı gibi Türkiye?nin yararına da değildir.


         Bu itibarla demokratikleşme çabalarına karşı direnen MHP ile CHP, aslında hükümete karşı tavır almaktan çok, değişimin kendilerine zarar vereceğinden endişe ediyorlar. Dolayısıyla Anayasa mahkemesinin yetkilerinin netleştirilmesi de onları rahatsız ediyor.


         Bunu açıkça söylemiyorlar ama daha  1.5 yıl sonra seçim var. Seçime giderken anayasa değişikliği mi olur ... AK Parti iktidar oluncaya kadar hükümetlerin ortalama iktidarda bulunma süresi 1,5 yıldan azdır. şu anda seçime yaklaşık 15 ay var.


         Dolayısıyla mevcut meclis ile değişikliğin yapılamayacağını istemek kendi kendini inkâr etmek anlamındadır. Türkiye çok ciddi bir demokrasi sınavı veriyor. Ülkemiz bu sınavda başarı elde etmek zorundadır.


         Darbe rejimlerinin getirdiği kuralların hızla terk edilmesi, bütün siyasi partiler ile etkili sivil toplum kuruluşlarının ve basının anayasa değişikliği konusunda işbirliği içinde olmaları gerekir.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43