MEHMET KOÇ


BÖYLE SEÇıM Mı OLUR



Türkiye ne kadar garip bir ülke. Bir bakıyorsunuz her şey güllük gülistanlık iken,  hiç beklenmedik bir zamanda o müesses nizam bir anda alt üst olabiliyor. Çünkü ülke gündemini belirleyebilecek o kadar çok bağımsız kuruluş var ki.





         BDP tarafından desteklenen bağımsız adayların bir kısmı beklenmedik bir şekilde Yüksek Seçim Kurulunun vetosuna takıldılar. Üstelik veto edilen bu adaylardan ikisi halen milletvekili ve dört yıldan bu yana parlamentoda bulunuyorlar.





Bu kararın haklılığını savunmak mümkün değildir. Durup dururken ortalığı geren bu kararın meşruluğu halka anlatılamaz. Hele hele halen milletvekili olan iki adayın sabıka kayıtları olduğu gerekçesi ile  adaylıklarının iptali ise akla, mantığa, demokratik sisteme ve hukuka  hiç uymuyor.





Nerede ise kırk yıllık dosyalar tozlu mahzenlerden bulunup çıkarılarak bu sabıkalar ortaya çıkarılmıştır. Sabıka teşkil eden suçların tamamı da siyasi suçlardır.





Bu insanlar ne yolsuzluk yapmışlar ne de hırsızlık. Vakti zamanında suç olarak görülen o eylemler bu gün suç olmaktan bile çıkmıştır.





Leyla Zana ve Hatip Dicle milletvekili seçildiklerinde meclis kürsüsünde yemin ederken halkların kardeşliği için sarf ettiği iki kelimelik Kürçe söylemler için dokunulmazlığı kaldırıldı ve on yıllarca cezaevinde yattılar.





Günümüzde o gibi söylemler artık suç olmaktan çıkmıştır. YSK halen yürürlükte oldukları tartışmalı olan bazı kanunlara uymaktan çok, hukuka uymalıdır.Çünkü yasalar lafzı ve ruhi ile meridir. Günümüzde globalleşen dünyaya bakılırsa yasaların ruhu çok daha geçerlidir.





Hele hele YSK kararının kapsamına giren iki kişinin halen milletvekili olması ve dört yıldan bu yana da parlamentoda görev yapıyor olmaları karara duyulan tepkileri daha da artırıyor.


Gülten Kışanakve Sebahat Tuncel hanımlar halen milletvekili olmakla birlikte, fakat bu karara göre milletvekili adayı olamıyorlar. Bu kadar çelişki olmaz ki.





Bu sebeple bu kararın bir daha değerlendirilmesi gerekir. Çünkü öyle anlaşılıyor ki YSK kendi arşivini bile çok iyi araştırmadan bu kararı vermiştir. Bundan da anlaşılıyor ki, YSK nın bu kararı siyasi yanı çok ağır basan, fakat hukuki yanı da bir o kadar tartışmalı bir karardır.





Öte yandan adaylıkları iptal edilen BDP destekli kişilerin nerede ise tamamı rahatlıkla seçilebilecek yerlerden aday olmuştur.





O nedenle YSK daha fazla gerginliklere neden olmadan olayın toplumsal boyutuna da dikkat etmek durumundadır. Aksi durumda yapılacak seçimlerin meşruiyeti tartışma konusu olur.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43