Fırat Beyazıt ÇELİK


BENİM METİN´LERİM...

.


 /resimler/2016-5/2/1912175913604.jpg
Yüksek Mimar Edirne kökenli, 22 yıla aşkındır dostluğumuz süren, Metin Durmazçalışır. Arada bir bir araya geliriz, bir araya gelemediğimiz zamanda telefonlaşırız. Her zaman birbirimizden haberdar oluruz.
                 Metin Durmazçalışır benim açımda tam anlamı ile dört, dörtlük bir dost. Çoğu insan ucuz işçi,diye yabancı uyrukluları çalıştırırken o tam aksine beş kuruş fazla olsun içimizde olan insanlara hep iş verdi ve sofralarına aş oldu,ekmek oldu.
           Yanında çalışan çoğu insanı ev-bark sahibi etti.Azimli işini seven,hiç kimsenin hakkına,hukukuna göz dikmedi,aksine fazlasını verdi,kendi azı ile yetindi.Onun açısında insan,insandır.Din,dil,ırk ayırmaksızın her kese eşit davrandı ve halada öyledir.
          Bigisayar furyası başladığında mimari sistemi ilk kullananlardan biridir,diyebilirim.Bizim oralarda da çok insan iş için İstanbul´a geldiğinde ilk kapısını çaldıklarımızdan biridir, Yüksek Mimar Metindurmazçalışır,sağ olsun o da hiç bizi boş çevirmemiştir.
            Bir çok  dev projede imzası vardır,Durmazçalışır´ın,hatta ve hatta yeri görmediği halde benim tarifim üzerina,Gazetemiz Sahibi Nezir Çelik´in Doğubayazıt´taki evinin projesinide o çizdi.Yani benim için o bir Mimar Sinan´dır.
            Bir kereresinde Metin Durmazçalışır ben, Rahmetli Samsun´lu Mustafa Yurt Bakırköy´e Metin Durmazçalışır´ın annesi ve babasını ziyarete gitmiştik. Metin abi bizi yemeğe götürdü,yemekte kalkmamız biraz geç oldu.Bakırköy İncirlikte uygulama vatdı,memur gelip kimliklerimiz aldı ve bir kaç dakika sonra amirleri geldi.Camdan içeriye bakarak,ne iş yaptığımızı ve dostluğumuzun nasıl geliştiğini sorunca,Metin abi nedenini sordu, ?tam bir şeytan üçkeni? dedi,Biriniz Tırakyali,Biriniz Karadenizli,Biriniz Doğulu Allah dostluğunuzu bozmasın,ne diyeyim.dedi ve kimliklerimizi geri verdi.
        Metin ağabey, gibi eşi Eser yengemiz de mimar.Bu mimari projelerinde iki tane de erkek evlat dünyaya getirmiş,büyütmüş,okutmuş ve evlendirmişler.Metin Durmazçalışır şimdi İstanbul Şile´de inzivaya çekilmiş hayatının baharını yaşıyor.Ne diyelim Allah sağlıklı uzun ömürler versin...
     METİN TURAN´DAN HABERİNİZ VARMI?
      Metin Turan  (Hacı Cihangir´in küçük beşiği) her zaman olmasada BAY-DER´in pikniklerinde,taziyelerinde,iftar yemeklerinde karşılaşırız.Güler yüzü,saygın kişiliği ile her zaman beni mest eder.
            Metin Turan Doğubayazıt´ın ileri gelen ailelerinden birinin oğlu, O da ağabeyleri Musa Turan,Hüseyin Turan ve Hasan Turan gibi,az değil 25  Üniversitede okuyan öğrenciye burs veriyor.Burs verdiği yetmiyormuş ulaşabildikçe bu öğrenciler ile diyaloğa giriyor,başka sıkıntıları de varsa onlarıda gideriyor.
             Anlıyacağınız genç yaşta kendisini hayırseverliğe adamış.Yapıyor ama söylemiyor.Başkaları gibi yapmadan ,yapmadan,yaptım,yağdım,yapıyorum, bir kişiliğe sahip değil.Gürlemiyor ama,yağıyor, hem de ne yağma bereketli ve tane,tane yağıyor.
          Bir keresinde karşılaştığımızda,kısa süreli sohbetimizde,Metin Turan´a, takıldım, eskiden kartvizitlerin üstüne adamın isminin altına tüccar yazarlardı.Sonra esnaf olarak yer aldı ve şimdi iş adamı,yada sanayıcı iş adamı olarak yer alıyor,sen ne dersin?,diye sorduğumda,her zaman ki, güler yüzü ile abi ben hiç birisinde değilim.
        Metin Turan yanında çalıştırdığı  ve Metin Turan´ın sayesinde evine aş-ekmek götürürken ve Metin Turan 25 öğrenciye burs verirken ve kendisini iş adamı olarak görmzken.
            Bir keresinde matbaada oturuyorduk,adamın biri geldi kart yapacağını söyledi,Hamza Salman kart numunelerini gösterdi normal bir kart beğendi,Hamza kalemi-kağıdı eline aldı,adam başladı saymaya,bir kaçını aktarayım,adını,soyadını söyledi,sanayıcı-iş adamı olduğunuda karta not etti,bilmem ne oğulları ticaret,otelcilik,petrolculuk,gıda sanayı,yaş,kuru meyve toptan alım-satımı,derken Hamza adamın lafını kesti,senin bu saydıklarını ben a dört kağıda sığdıramam,sen git şu yukarda bir matbaa daha var orada işini halledebilirsin.Böyleleri de var.Ne diyeyim  boşuna dememişler ?Sonradan görme,gavurdan dönme?..
İKİ KADİM DOSTUM AMELİYAT OLMUŞ
                Bodrum´da yaşayan  Ali Eryılmaz,  Doğubayazıt Bolu arasında mekik dokuyan,  Ali Tanrıverdi  başarılı birer   ameliyat geçirnişler, sevgili ağabeylerime  geçmiş olsun dileklerimi sunar,Yüce Rabbim  acil şifalar versin.
           MEHMET YILDIRIM ARTIK  ARAMIZDA
       Sevgili dostum,güzel insan, Mehmet Yıldırım uzun zamandır yaşadığı avrupadan artık, yurduna tekrar geri döndü.Türkiye´ye gelir,gelmez baba diyarı olan Doğubayazıt´ta soluğu aldı.
           Ne diyelim,güzel insan yurduna ve baba diyarı olan,Doğubayazıt´a hoş geldin.
 
  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43