NEZİR ÇELİK


BELEDıYE-ÖZEL ıDARE


BELEDıYE-ÖZEL ıDARE


       Kamu hizmetlerinde iş bölümü esastır. Bu sebeple her kamu kuruluşunun görev ve yetkileri yasalarla belirtilmiştir.


         Nasıl ki belediye sınırları içindeki altyapı ve bir takım sosyal hizmetler belediyelerin sorumluluğunda ise, kırsal kesim dediğimiz köy ve mezralarda ise benzeri görevler ıl Özel ıdarelerinin sorumluluğundadır. Tıpkı Polis ve Jandarmadaki görev ayırımı gibi.


         Belediye hizmetlerinde bir aksama olduğu vakit başta mülki idare amirleri ve basın olmak üzere her kes bu konuda demokratik tepkilerini bir şekilde dile getirmekte ve hatanın ya da aksamanın giderilmesi istenmektedir. Çünkü belediyelerin yaptığı hizmetler halkın gözetim ve denetimi altındadır. En küçük bir aksama anında fark edilmekte ve dolayısıyla basın tarafından eleştiri konusu olabilmektedir.


         Ancak kırsal kesimde meydana gelen hizmet ve yatırım aksamaları, oto kontrolden ya da basın gözetim ve denetiminden uzak olduğu için, buralara yeterince hizmet gitmiyor. Onun içindir ki Ağrı vilayetinde köy ve mezra hizmetleri en alt seviyelerdedir.


         Ağrı hayvancılık bölgesidir. Bahar mevsimi geldiğinde nüfusun önemli bir bölümü göçebe hayatına başlıyor. ınsanlar hayvanlarını alarak yaylalara gidiyorlar. Fakat yayla yolları o kadar kötü ki, insanları canından bezdiriyor.


         Kaldı ki bu yolların güzergahında ayrıca bir çok köy ya da mezra da bulunuyor. Dolayısıyla onlarda da yol sıkıntısı mevcut. Özel ve Gözel idaremiz her nedense taşradaki bu görevini aksatıyor.


Özel idarenin başı sayın validir. Genel Bütçeye tabi bir kuruluş görevini aksattığı vakit sayın vali hemen soruşturma yapabilmekte, ancak konu özel idare olunca aksamalar göz ardı ediliyor.


         Ağrı halkı Özel idareden asfalt yol da istemiyor. Birkaç araba çakıl ve taş o geçilmez noktalara dökülürse hem halktan bolca dua alınır, hem de kutsal bir görevin hazzı yaşanır.


         Hemşerilerimizin yakınmaları üzerine birkaç gün önce oralara gittim. 40 km.lik yolu 4,5 saatte alabildik.


         Orada binlerce ?değerli Ağrı?lı? yaşıyor. Hani mitinglerde ya da toplantılarda onlara hitap ederken ?değerli Ağrı?lılar? diyoruz ya işte onlar. Oysaki hiç değer verilmiyor.


         Belediye başkanları bir hata yaptıklarında hep beraber onların canına okuyabiliyoruz. Fakat ıl Özel ıdareleri hizmetlerinde aksamalar olduğunda gerekli demokratik tepki gösterilmiyor. Ne de olsa Köylü Milletimizin Efendisidir. Bir itirazda bulunmaz.


         Belediyeler demokrasi ürünü oldukları için dolayısıyla halk onlardan her halukarda  hesap sorabiliyor. Milletvekilleri de öyle. Fakat her nedense aynı demokratik tepkiler Özel ıdarelere karşı gösterilmiyor. Zira il valileri ve özel idare genel sekreterleri halktan çok atamaya yetkili amirlere karşı sorumlu oldukları için bir hizmetlerde aksamalar olsa bile müeyyidesi olmuyor.


         Her ne kadar ıl Genel Meclisleri de seçimle iş başına geliyor ise de, orada Valilik ya da Özel ıdare vesayeti söz konusu olduğu için il genel meclis üyeleri bağımsız hareket edemiyorlar.


         Aslında sorumlu ve duyarlı meclis üyeleri verecekleri önergelerle, yapacakları konuşmalarla ve basına verecekleri bilgilerle genel sekreterlerini uyarabilir ve böylece kırsal bölgelere özel idareyi yönlendirebilirler.


Bu kadar basit? 


 

  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30