MEHMET KOÇ


BELEDİYENİN BORCU?

30 Mart seçimlerinde Doğu Beyazıt belediye yönetimi tamamen değişti. Değişti derken sadece şahıslar değişti, parti yine eski parti.


Ancak, seçimden hemen sonra başkan Rohat Özbay dikkat çekici bir açıklamada bulundu. Başkanın ifadesine göre, belediyenin yaklaşık 35 milyon dolayında borcu bulunuyor. Oysaki eski başkan Canan Korkmaz, 25 milyon kadar borç olduğunu söylemişti.
Rohat Özbay, gazetemizi ziyareti sırasında belediyenin parasal yönden zor durumda olduğunu, çeşitli kesimlere toplam 35 milyon kadar borç bulunduğunu, bu kadar borç yükü varken arzuladıkları yerel hizmetleri yapamayacaklarını, o nedenle hizmet üretmek ve çalışanların ücretlerini ödeyebilmek için, belediyeye gelir kaynakları bulmak zorunda olduklarını söyledi.
Yeni başkan 35 diyor, eski başkan ise 25. Aradaki fark tam 10 milyon kadar. İyi de, bunun doğrusu nedir? hangi rakam gerçek borç miktarıdır? Bu da gösteriyor ki iki başkanın açıkladıkları rakamlar arasında büyük oranda fark bulunuyor. Onun için görünen borç döküman olarak açıklanırsa, gerçek rakam ortaya çıkacak, konu daha iyi anlaşılacaktır. Yoksa bu tartışma devam edip gidecektir.
Aslında, “borç ve enkaz devraldık” edebiyatı yeni de değildir. Geçmişte de bu muhabbetleri çok duyardık. Mahmut Kotan başkan seçildiğinde Osman Baydar’ın çok borç bıraktığını, Ali Konyar seçildiğinde ise Mahmut Kotan döneminde belediyenin hayli borçlu olduğunu söylemişlerdi.
Dolayısıyla daha çok değişik partiden seçilenler, bir önceki başkan için her zaman böylesi mücerret siyasi iddialarda bulunuyorlar. O nedenle “borç ve enkaz devraldık” söylemi, öteden beri siyasetçilerin dillerine pelesenk olmuş bir tekerlemedir, çoğu zaman da “laf ola beri gele” misali söyleniyor.
Doğrusu anlaşılmamakla birlikte, şu borç meselesi Doğu Beyazıt’ta yaygın bir şekilde konuşuluyor. BDP’de, bu güne kadar böylesi tartışmalara tanık olmamıştık. Bu tartışma gösteriyor ki, eskiye nazaran partide önemli değişimler vardır.
Tabi ki göreve gelen yeni başkan öncellikle bir durum tespiti yapacak, belediyenin mevcut mal varlığı hakkında kamuoyununu bilgilendirecektir. Partili olsa bile biri yanlış yaptıysa, ya da geçmiş yönetimde bir beceriksizlik söz konusu ise, bunun halka duyurulması, siyasetten de doğru bir davranıştır.
Eski yönetim ciddi bir borçlanmaya girmişse, bu borçlanmanın nedenleri ve bu paraların nerelere harcandığı açıklanmalıdır. Çünkü Doğu Beyazıt Belediyesi için 35 milyon lira çok önemli bir rakamdır. Alacaklıların cebri yollara başvurması durumunda belediye, çok ciddi sıkıntılar yaşayabilir.
Bu itibarla eski başkan Canan Korkmaz ile yeni başkan Rohat Özbay’ın açıkladığı borç rakamları arasındaki yaklaşık 10 milyon liralık farkın açıklığa kavuşturulması gerekir. Eski başkan ısrarla belediyenin 25 milyon borcunun olduğunu söylüyor, fiilen kayıtları inceleyen yeni başkan ise, borç miktarının 35 milyon lira olduğunu söylüyor.
Tabi ki doğrusunu kayıtlarda aramak gerekir. 

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43