Hüseyin DEMİR


Belediyediyelerde atama yetkisi kimde olursa olsun! Önemli olan ehil olanı aramaktır.

.


Öncelikle şunları belirmek isterim belediyeler ve belediyelerin bünyesinde yer alan şirketlerin asli vazifesi kaliteli, hızlı hizmet vermek için vardır ve bu hizmetler ancak işinin ehli kadrolar ile daha verimli olur.

Her başkanlık seçimlerinden sonra partisinde bulunmayan kişileri sırf partilisi olmadığı için işinden edip yerine kendi partizanını yerleştirmek bu millete hiçbir faydası bulunmamaktadır.

Başkanlar radikal kararlar alarak işinin ehli kadroları işlerinden etmek yerine onlardan tecrübelerinden faydalanmalıdır. Bu minvalde başkanların bazı atama yetkilerini ticaret bakanlığı belediye meclisine vermesi ile tartışma yaratan ama şahsi düşüncem olarak bu millet için önemli ve değerli bir karara imza atmıştır.

Kararda;

5393 sayılı Belediyeler Kanunu´nun 37. maddesinde belirtilen, ?Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir? hükmüne göre, belediye şirketlerinde atamaları, seçilmiş belediye başkanları yaparken, Ticaret Bakanlığı´nın 20 Mayıs 2019´da yayımladığı genelge ile bu yetki belediye meclislerine verildi. Denilmektedir.

Bu karar için hukuki davalar açılmış durumda sonucu ilerleyen zamanlarda hep birlikte gözlemleyeceğiz.

Başkanların bazıları için haksızlık olarak gözüken bir karar aslında tarafsız bakılırsa yerinde geç çıkarılmış bir karardır. İtirazlar edenler, destekleyenler şu ifadeleri söylemektedir.

31 mart seçimlerine kadar geçerli olan yani belediye başkanının yetkileri neden belediye meclisine verildi deniliyor.

İyi manada bakılırsa ortak akıl ile belediye meclisinde belirlenmesi daha mantıklı ve doğrudur .

Siyasi olarak bakılırsa belediye meclis çoğunluğunu elinde bulunduran parti ile belediye başkanı aynı partide olmaması durumu göz önüne alınmış ve Gücü elinde tutma hamlesinden öte bir durumdan farkı yoktur. Örnek olarak İstanbul ve Ankara belediyeleri verilebilir.

Başka bir bakış uzun yıllar şirketlerin başında bulunan deneyimli kadroların siyasi çekişmelere kurban edilmemesi söylenebilir.

Bazı partililere göre bu belediye meclis çoğunluğu iktidar partisinde bulunmasından dolayı belediye başkanlarımıza iş yaptırmama önünü kesme bir kumpastır deniliyor.

Bir vatandaş olarak  siyasi partilerin kendi konumlarını güçlendirmek için yada kendi menfaatlerini koruma adına atılan adımların millete faydası olmadığı durumda biz bu adımları desteklemeyiz, millete bir faydası varsa siyasi kişilerin itirazlarına, mağduriyet  edebiyatlarına bakmayız millete olan faydalı işleri kim yerine getir ise onu destekleriz düşüncesindeyim.

Belediye başkanları millete hizmet etmek için yetki almıştır bunun aksini yapan her kim olursa olun karşısında yine milleti bulacaktır.

Bir kişi işinin ehli ise  o kişi siyasi düşüncesinden dolayı işinden edilmemeli ve ondan istifade edilmeli.

Yetişmiş kadroların değiştirip yerine partizan olmasından öte özelliğe sahip kimse o makamlara getirilmemesini yanlış olarak görmekteyiz.

Belediyeler önceki belediye başkanının işe aldıklarını çıkartıp kendi partizanlarını işe alma kurumu olmaktan çıkarılmalı.

Belediye başkanları kaliteli kadrolar kurmak için partisine değil, şehrine, ülkesine bakıp bu işi en iyi kim yapar düşüncesiyle işinin ehli kişilerden kadrosunu kurmalıdır.

Belediyeler ne bir zümrenin nede bir partinin çiftliği değildir. Her kuruşu millete hizmet için  ayrılmış, kadrolarının tek gayesi millete kaliteli hızlı hizmetin ulaşımını sağlamaktır.

Şunu ne olarak ifade etmek gerekir

Secimler bitti.

Millet kararını verdi.

Yetki verdiği kadrolar mazbatasını aldı.

Bundan sonra siyasi çekişmeler değil, hizmet yarışı ön planda olmalı.

İster belediye kadrolarının oluşturulma yetkisi belediye başkanında olsun ister belediye meclisinde olsun ve ayrıca ister belediye başkanı ile belediye meclis çoğunluğu aynı veya farklı partilerde olsun istişare kültürünün geliştirilmesi, kaliteli, işinin ehli kadroların iş başına getirilmesi herkesin görevidir.

Bunun aksi yönünde belediye başkanı ile belediye meclis üyelerinin çoğunluğunun farklı partilerde olduğu örneğin Ankara ve İstanbul da yetkililerin birbirlerine çelme takmamaları kim bu niyette hizmetlerin aksatılmasına neden olursa bilinmelidir ki millettin gözünden bir şey kaçmayacağı gibi zamanı geldiğinde bunun hesabını da soracağından kimsenin şüphesi olmasın.

Güzel bir gelecek adına hep birlikte samimiyet ile hizmet için el birliğine ihtiyacımız olduğunu unutmamanız dileğiyle hayırlı günler dilerim.

  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23