Fırat Beyazıt ÇELİK


BAY-DER´İN BAŞINA GELENLER

.


/resimler/2016-6/2/0941271709391.jpg

İstanbul Aksaray´da faaliyetini sürdüren ve kısa Adı BAY DER olan, Doğubayazıt Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Kültür Derneği, 28 Mayıs´da gerçekleştirmek istediği piknik tepkiler nedeni ile iptal edildi.

       İptal  nedeni ise gelen tepkiler. Bu huzursuzluk ortamında bu pikniğin yapılması pekte hoş olmayacaktı.

         Ben daha evvel piknik hakkındaki yazımı yazdım. Her zaman olduğu gibi olan eksikleri ve bazı  konularda uyarı nitelikte yazılar yazdım.

Fakat nedense BAY-DER Başkanı Ahmet Dumlu bu uyarıları eleştiri mahiyetine alarak, sosyal medya üzerinde bir şeyler karalamış.

Bir kere eleştiriye açık olmayan bir kişi hiç bir kuruluşun başında bulunamaz, Ben BAY-DER kurulduğundan beri en çok eleştirdiğim başkanların başında Zeki Semetay ve Sadullah Demirbaş gelir.

           Zeki Semetay´la çocukluğumuzdan tutun bu güne kadar dostluğumuz sürmüştür ve sürmeye de devam edecektir. Zeki Semetay BAY-DER  Başkanlığını yaptığı dönemde çok icraatları oldu.

Şu an ki, mesaj olayı onun zamanında başladı. Kadın kolları, folklor eğitimi, dernek adına dergi çıkartma, gibi bir çok etkinliğe imzasını attı.

Ben bir keresinde Zeki Semetay´ı eleştirmiştim. Gidip Zeki Semetay´a diyorlar ki, Fırat  Beyazıt seni çok eleştirmiş, sağolsun oda demişti ki, eleştirecek tabi ki, o eleştirecek ki, bizde hatalarımızı bilelim. Kendi çıkardığı dergide bile bana yanıt vermedi. Sadullah Demirbaş hoca keza öyle, Fırat hep bizi övecek hali yok ya! Eleştirme hakkına da sahiptir.

SADULLAH DEMİRBAŞ

           BAY-DER  İlk kurulduğunda Sadullah  Demirbaş  Dernek Başkanlığına getirildi. Bir süre BAY-DER Başkanlığını yapan Demirbaş daha sonra görevini Yaşar Büyük´e devr etti.

           YAŞAR BÜYÜK

        Yaşar Büyük bir dönem BAY-DER  Başkanlığını yürüttü. Yaşar Büyük´te sağolsun çok uğraştı ama bazı kendini bilmezlerin laflarından dolayı, bırakmak zorunda kaldı.Yaşar abi eleştirilere çok açıktı.Yaşar Büyük Başkanlığı dönemde başından geçenleri kısaca şöyle özetledi:

             ?Ben Gülnur Eren ve  yönetimde olan bir kaç arkadaş, Doğubayazıt´lı iş adamlarını ve esnafı geziniyorduk ve ziyaret ediyorduk. Derneğin tanıtımını yapıyorduk. Bazılarına vardığımızda, bu mekanın sorumlusu kim?, diye sorduğumuzda masada oturan kişi benim, diye hiddetleniyordu, Dernekten geliyoruz, demeye kalmadan, valla abi benim abim buranın sahibidir ben çalışanım, deyip geçiştiriyorlardı. Sonra yok Yaşar Büyük Kayseri´lidir BAY-DER´in başında ne işi var? demeye başladılar. Bende zamanım tamamlandı bıraktım.?

 ZEKİ SEMETAY GİZLİ OYLAMA İLE SEÇİLEN İLK BAŞKAN 

            Yaşar Büyük görevi bırakırken, O sırada BAY-DER´liler başkan aramaya başlıyorlar. Zeki Semetay´da sağ olsun kardeşleri Abdullah Semetay ve Celal Semetay gibi BAY-DER kurulduğundan beri hep BAY-DER´in yanında oldular. O sırada 70´e yakın kişi BAY-DER´de bulunuyor. Gizli oylama yapılıyor ve Zeki Semetay  BAY-DER Başkanlığına getiriliyor. Yani ilk defa eller havaya kalkmıyor Yapılan gizli oylama ile Zeki Semetay Dernek başkanlığına getiriliyor, Zeki Semetay Lavabodan çıkarken, birileri ona hayırlı olsun Başkan seçildin, deyince  Zeki Semetay  büyük bir şaşkınlık içerisinde, ne başkanlığı?, diye sorar ve Semetay´a, Sen BAY-DER Başkanlığına yapılan gizli oylama ile seçildin, derler.

Zeki Semetay ekibini kurar ve işin başına geçer. Başta mesaj olayını oluşturur, dergi çıkartma, kadın kolları, folklor kursu v.s. gibi etkinlikler oluşturur.

Kendi döneminde kendisini o kadar BAY-DER´e adapte eder ki, dört dükkanını bire indirir. BAY-DER bünyesinde çok etkinliklerde yapar, derneğe giden hasta yakınlarını, yolda kalanları, yardıma muhtaç olanlarına hep yardımcı olur, derneğin parası yoksa da kendinden öder. Zeki Semetay zamanında geceler düzenlenirdi, turlar yapılırdı, Doğubayazıt Belediyesinin etkinliklerine yardımcı olurdu, sakatlara tekerlekli arabalar verilirdi. Zaten Zeki Semetay Başkanlığı bıraktıktan sonra yaptığı bütün faydalı çalışmalar çöpe atıldı.

          SADULLAH  DEMİRBAŞ

         Zeki Semetay´ın işleri yoğunluğu nedeni ile Başkanlığı Sadullah Demirbaş devir aldı ve on yıl BAY-DER başkanlığını Sadullah Hoca devam etti. Sadullah hoca on yıllık Başkanlığı döneminde her zaman saygılı ve terbiyeli bir şekilde diğer başkanlar gibi işini yürüttü. O yaşına rağmen her zaman eleştirilere açık oldu.

           VE AHMET DUMLU DÖNEMİ BAŞLADI

          Hep duyumlar alırdım, yakında Ahmet Dumlu BAY-DER Başkanı olacak diye.

Daha sonra Sadullah Demirbaş´ın başına talihsiz bir olay geldi ve Ahmet Dumlu bunu fırsat bildi ve el-kol hareketi ile BAY-DER´in başına geldi.

Hatta  Celal Semetay, Gürsel Eren Ahmet Dumlu´nun listesine itiraz ettiler, yönetime aldığı ve ismi okunanların çoğu kongrede yoktu.

Ahmet Dumlu itirazlara aldırış etmeden, şimdi gelirler, ditip geçiştirdi. Hatta eş başkanlık teklifi getirildi Ahmet Dumlu, buna karşı çıkarak, eş başkanlık iki başlılık, deyip reddetti.

        ABDULLAH SEMETAY BEN ARTIK YOKUM

             BAY-DER  kurulduğundan bu yana gerek yönetimde yer alması ve gerekse dışarda destek veren Abdullah Semetay, yaptığı açıklamada, ben artık BAY-DER ile olan ilişkimi 4- 5 senedir kopardım. Çünkü benim için BAY-DER, BAY-DER´likten çıkmış.

            EŞ BAŞKANLIK İKİ BAŞLILIKMIŞ!...

        BAY-DER´in son kongresi yapıldığında eş başkanlık sistemi için öneriler geldi. Ama Ahmet Dumlu bu önerileri kesinlikle reddetti ve eş başkanlık sisteminin iki başlılık olacağını belirterek tek olmak istedi.

       Demek ki, Parti eş başkanları, Belediye eş başkanları Ahmet Dumlu´ya göre iki başlılıkla görevlerini yürütüyorlarmış.

         Yinede yeniliyorum ve diyorum, kim olursa olsun iyi işler yapanları iyi yazarız, ama kötüsüne asla kalemimizi boşa harcamayız.

Bu da böyle biline?

 

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43