MEHMET KOÇ


BAğIMSIZLAR KAYBOLDU-BULUNDU


Meşhur bir söz vardır. ?Allah fakir kulunu sevindirmek için önce eşeğini kaybettirir sonra da buldurur? YSK?nın da yaptığı bunun gibi bir şey. Bağımsız adayları durup dururken üzdü sonra da eski hale getirdi.



Türkiye garip bir ülke. Bakıyorsunuz her şey güllük gülistanlık yolunda giderken,  hiç beklenmedik bir zamanda o müesses nizam bir anda alt üst olabiliyor. Çünkü ülke gündemini belirleyebilecek o kadar çok bağımsız kuruluş var ki.



         Geçtiğimiz hafta BDP tarafından desteklenen bağımsız adayların bir kısmı beklenmedik bir şekilde Yüksek Seçim Kurulunun vetosuna takıldılar. Üstelik veto edilen bu adaylardan ikisi halen milletvekili ve dört yıldan bu yana parlamentoda bulunuyorlar.



         Nedeni ise BDP destekli adayların sabıkalarının olması. Tamamen haksız ve anlamsız bir karar. Nitekim MHP dışında her kesimden bu karara yoğun eleştiriler geldi. Öyle ki durduk yerde alınan bu kararın meşruluğuna kimse inanamıyordu. 



         Hele hele halen milletvekili olan iki adayın sabıka kayıtları olduğu gerekçesi ile  adaylıklarının iptali ise akla, mantığa, demokratik sisteme ve hukuka  hiç uymuyordu. Nerede ise kırk yıllık dosyalar tozlu mahzenlerden bulunup çıkarılarak bu sabıkalar ortaya çıkarılmıştı. Sabıka teşkil eden suçların tamamı da siyasi.



         Bu insanlar ne yolsuzluk yapmışlar ne de hırsızlık. Vakti zamanında suç olarak görülen o gibi eylemler bu gün suç olmaktan bile çıkmıştır. Fakat nedense YSK bunu görmemişti.



         Leyla Zana ve Hatip Dicle milletvekili seçildiklerinde meclis kürsüsünde yemin ederken halkların kardeşliği için sarf ettikleri iki kelimelik Kürçe söylemler için dokunulmazlıkları kaldırılmış ve on yıllarca cezaevinde yatmışlardı.



         Oysa ki günümüzde o gibi söylemler artık suç olmaktan çıkmıştır. YSK halen yürürlükte oldukları tartışmalı olan bazı kanunları uyguladı BDP?li bağımsızlara. Üstelik Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel halen milletvekili.



         Daha ilk saatlerden itibaren kamuoyunda oluşan kanaate göre bu kararın derhal geri alınması yönünde idi.  Çünkü öyle anlaşılıyor ki YSK kendi arşivini bile çok iyi araştırmadan bu kararı vermişti. O sebeple YSK nın bu kararı siyasi yanı çok ağır basan, fakat hukuki yanı da bir o kadar tartışmalı bir karardı.



         Neyse ki sonunda sağduyu hakim oldu ve YSK eski kararından döndü . Çıkan olaylar, meydana gelen can kaybı ve yaralanmalar, kepenk kapatmaların neden olduğu ekonomik kayıplar da cabası.



         Bu arada haklı olarak BDP lı bağımsızlarda sevindiler ve rahat bir nefes aldılar.YSK da  hatasından dönmüş oldu. Tabi ki hatadan dönmek de erdemliktir. Maazallah YSK kararında direnseydi, Türkiye?de büyük bir kargaşa ortamı oluşacaktı.



         O nedenle YSK daha fazla gerginliklere neden olmadan olayın toplumsal boyutunu da nazara alarak oybirliği ile geri dönüş yaptı. Aksi durumda yapılacak seçimlerin meşruiyeti tartışma konusu olacaktı.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43