Atilla KOÇ


ARTIK ESKİ YORGANCILIK NESLİ KALMADI?

Kalanlar tek tük. Onlarda Teknolojiye yenik düştü.


Zamanında çeyizlerin vazgeçilmezi olan ve büyük bir emekle işlenerek dikilen yorganlar, teknolojiye yenik düştü.

Önceleri sarılarak uyuduğumuz yün yorganlar nerede ise tamamen yerini elyafa bıraktı.

Durum böyle olunca da eski yorgancılardan eser bile kalmadı. Bırakınız yorgancıları en sağlıklı olarak bildiğimiz yün bile artık para etmez duruma geldi.
Hemşerilerimizden Hasan Oklu da eski yorgancılardan. Ayrıca yün keçe de yapan Oklu aynı zamanda ünlü bir hallaç.

Ancak artık yaşamlarını zorlukla sürdüren yorgancılar dertli mi dertli. İnsanların eskisi gibi yün yorgan istemediklerini söyleyen Hasan Oklu, ?yıllar önce yorgan için gelenler çoktu ve onların taleplerini yetiştirmiyorduk. Şimdi ise sadece belli yaşın üzerindeki insanlar yün yatak istiyor gençler hiç itibar etmiyor. Eskiden yün para ediyordu. Şimdi para etmiyor. Yine kuzu yününde yapılan keçeler de artık unutuldu. Kuzu yünü artık çöpe atılıyor? dedi.

Geçmiş yıllarda yorgancılık mesleğinin çok önemli olduğunu ve dikkat çektiğini belirten Hasan Oklu, Küçük esnafın para kazanamadığını ve çırak yetiştiremediği için mesleği devredecek eleman sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Oklu, böyle gitmesi durumunda mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Hasan Oklu, ?Bizler geçimini yorgancılık mesleğinden sağlayan ustalar olarak işlerin eskiye göre çok düştüğünü, mesleğe ilginin kalmadığını söyleyebiliriz. Şuanda yorgancılık mesleğini yapan esnaf arkadaşlarım yorgancılık mesleğinin son ustaları olacağız. Zira bundan sonra bu mesleği yürütecek nesil yok. Ben uzun yıllardır yorgancılık yapıyorum. Baba mesleğimi ayakta tutmak için çabalıyorum. Teknolojinin gelişmesi ve yeni ürünlerin piyasaya çıkmasıyla bizim el emeği göz nuru ile yaptığımız yorganlar artık pek rağbet görmemeye başladı. Yaklaşık 30 yıldır yorgan ustası olarak geçimimizi sağlıyoruz. Önceki yıllarda yün yorgana rağbet çok fazlaydı, şimdi ise hazıra ağırlık verildi. Hazır yorganların yaygınlaşmasıyla yün yorgana ilgi kalmadı. Bu da işlerimizin düşmesine sebep oldu.? diye konuştu.

Hasan Oklu, ?yanımızda çalıştıracak çırak bulamıyoruz. Babadan oğula geçen el sanatları yok oluyor. El sanatları artık tarihe karışıyor. Bu durum biz yorgancıları da etkilemektedir. Bizim mesleğimiz de yakın zamanda tarih olabilir. Artık bizim iki günde imal ettiğimiz el emeği göz nuru yorganlarımızı almak yerine vatandaşlar mağazaların sattığı hazır ürünleri tercih ediyor. Tabii hazır satılan ürünlerin dayanıklılığı ve güzelliği bizim ürünlerimiz ile kıyaslanamaz. Bu durumun farkında çok az sayıda müşterimiz var. Bakalım sonumuz ne olacak. Mesleğimizin geleceği yok.? diye dert yandı.

  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54