MEHMET KOÇ


AğRI`YA HAS UYGULAMALAR


Havasından mıdır, suyundan mıdır bilmem ama Ağrı nın yönetimi gerçekten kendine özgü ve de çok değişik. Ağrı da öylesine ilginç uygulamalar oluyor ki sanki Ağrı yöneticileri kendi yasalarını kendisi yapıyor gibi.


         Üstelik yapılan uygulanan bu cinlikleri bütün Ağrı halkı bildiği halde, gene de yapılıyor. Neler mi yapılıyor?  Aha size Ağrı ya has birkaç uygulama:


1.şu anda Ağrı da nerede ise bütün köy yolları kar nedeniyle ulaşıma kapalı. Bu vaziyeti Ağrı da yaşayan her kes biliyor. Çünkü hemşerilerimiz evlerine ve işyerlerine kapanmış kimse bir yerden bir yere gidemiyor.


         Özel ıdare yetkilileri ise şık salon kıyafetleri ile kar altında verdikleri pozlarda; hemşerilerimizin gözüne bakarak kar mücadelesi ile yoğun bir şekilde mücadele ettiklerini söyleyebiliyorlar.


         Böylece yetkililerimiz Ağrı yı Ankara ya güllük gülistanlık göstermeye gayret ediyorlar.  Ankara dan görünen Ağrı ile fiilen yaşanılan Ağrı; madalyonun iki yüzü gibi biri birinden tamamen farklı.


         ılçemiz Ağrı ya uzak olduğu için YSE zamanında Doğubayazıt ta bir birim oluşturulmuştu. Özellikle zor zamanlarda kullanılmak üzere bu birimde yeteri kadar personel ile bazı iş makineleri bulunduruluyordu.


 


Dolayısıyla böyle günlerde kapanan yollar açılabiliyordu. Ayrıca Doğubayazıt ta hazır bekleyen bu araçlar muhtemel sel baskınlarında da vatandaşların yardımına gönderiliyordu.


         Hangi sivri akıllı bu öneriyi Sayın vali ye kabul ettirdi bilmiyorum, ama vali bey in emri ile bu makineler beklenmedik bir şekilde Ağrı ya çekildi. Güya bu şekilde makinelerden daha iyi yararlanılacakmış.


         Ağrı Doğubayazıt a 100 km. mesafede. Hadi gelsin bakalım iş makineleri de kapanan yolları açsın. Bu nasıl mümkün olabilecek. Buna kargalar bile güler.


         Binaenaleyh Ağrı nın Adem-i Merkeziyet uygulaması ( özel idare noktasında) halkı eski durumu arar noktasına getirmiştir. Hemşerilerimiz "nerede YSE, nerede Köy Hizmetleri" diye yakınıyorlar.


         Sadece büro hizmetlerinde uzmanlaşmış memurlarla, Özel ıdarenin yönetsel hizmetleri ancak bu kadar yapılabilir.


         2. Devlet yoksul vatandaşlara yakacak yardımı yapıyor. Bu uygulama siyasi partiler cenahında sürekli tartışılmakla birlikte, yakacak yardımı bu bölgeler için doğru bir uygulamadır. Dolayısıyla halen iktidardaki AKP, bu yardımı sürdürmekte son derece kararlı görünüyor. Bu nedenle yakacak yardımları her yıl artarak devam etmektedir.


         Fakat yakacak yardımında bile Ağrı ya özgü uygulamalar vardır. Isınma yardımı hakkındaki bakanlar kurulu kararına göre kömürlerin CIF teslim şekilde kişilere verilmesi gerekiyor. Diğer bir ifade ile kömürler kaymakamlıklar tarafından EVLERE TESLıM edilecek.


         Fakat Doğubayazıt taki uygulamaya baktığımızda teslimat FOB şeklinde, DEPODA TESLıM olarak yapılıyor. Diğer illerdeki uygulamalar ve bu konudaki mevzuata göre bu uygulamayı da anlayamadık.

 Denilebilir ki vatandaşlar devletten kömürü alıyor, bari nakliyesini de kendisi yapsınlar. Fakat demekle olmuyor. Devletin yazılı hukuku ne derse öyle yapılması gerekir. Aksi durumda ülkenin her tarafında uygulamalar ayrı olur ki o zaman da keyfi bir yönetim söz konusu olur.
  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43