MEHMET KOÇ


AğRI`DA AKP ve DTP`NıN SEÇıM KOZLARI?


Deniliyor ki bir siyasetçi her zaman gelecek seçimleri düşünerek hareket eder. Devlet adamları ise gelecek nesilleri düşünerek çalışmalarını sürdürürler. Onun içindir ki bazen devlet içinde devlet tanımlamalarından söz ediliyor.


         Ne yazık ki Ağrı gerçek anlamda, yeni nesilleri düşünecek bir devlet adamını yetiştirmediği gibi, siyasette de gündem yaratacak bir siyaset adamımız, ne yazık ki yoktur.


         Bırakınız Ağrı yı, bütünüyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu ya baktığımızda bile, 29 Mart yerel seçimleri için belirlenen belediye ve Özel ıdare il genel meclis üyelerinin birçoğunun ehil olmadıkları, halk yararını düşünmekten uzak oldukları, sadece bağlı oldukları iktidar veya siyasi partinin birer neferi gibi hareket eden tipler olduğunu görmekteyiz.


         Bu nedenledir ki yerel seçimlerde aday tespitleri çok önemlidir. Özellikle yerel meclislerin aday tespitleri yapılırken, mutlaka en iyisi bulunmalıdır.


         Tabiri yerinde ise halk adamları yani halk yanlısı insanlara bu gibi görevler verilecek ki, halkın kendi kendini yönetmesinden söz edilebilsin. Çünkü adayın kalitesi aynı zamanda seçim sonuçlarını da önemli oranda etkiler. Partilerin bu hususta çok ince bir elek kullanmaları gerekir.


         Fakat işin esası hiç de böyle değil. Bu yıl 29 Mart ta bir yerel seçim yaşayacağız. Oysaki kimse yapacağı hizmetten söz etmiyor, parti temsilcileri ve adaylar Türkiye de cereyan eden olaylar üzerinde siyaset yapacaklar. Dolayısıyla kimi ya da hangi partiyi tercih edeceğimize bu şekilde karar vermek zorundayız. Partiler tarafından anımsatılacak konular şöyle olabilir:


         DTP hakkında Anayasa Mahkemesinde açılmış bir kapatma davası vardır. Sırf bu kapatma davası sebebiyle, DTP kimi aday gösterirse göstersin bu mağduriyeti için çok oy alacaktır. Çünkü DTP kendisine karşı haksızlık yapıldığını dile getirecek ve karlı çıkacaktır.


         Gene eğer bölgede çatışmalar tırmanırsa, ya da Deniz Baykal ve MHP nin bölge hakkındaki olumsuz beyanatları gündeme gelirse, gene adayların kalitesine bakılmadan DTP avantaj sağlayacaktır.


         Keza Hükümetin Taraf gazetesiyle tartışmaya girmesi ve bu gazeteye ilan-reklam ambargosu uygulaması, iki yıldan bu yana önemli bir sivil açılımın olmaması ve Avrupa birliği kriter ve reformlarının rafa kaldırılması da, yine DTP ye yarayacaktır.


         Bunun dışında TRT6 nın yayına başlamış olması, başbakan Erdoğan ın TRT 6 için Kürtçe hayırlar dilemesi, Van milletvekili Gülşen Orhan ın aynı kanalda çok beğeni toplayan bir Kürtçe şarkı söylemesi, Ağrı eski milletvekili Op.Dr. M. Kerim Yıldız ın uzman konuk olarak bu kanalda Kürtçe göz hastalıkları hakkında açıklamalarda bulunması gibi konular da AKP ye oy kazandıracak nevidendir.


         Ağrı ıbrahim Çeçen Üniversitesinin kuruluş yasasının çıkması ve fiziki yapılaşmaya hemen başlanması AKP ye oy getirecektir.


         Ayrıca yıllardır düzenli olarak yapılan nakdi sosyal yardımlar, yoksulların sağlık sorununu ortadan kaldıran Yeşil Kart olayı, muhtaç durumda olan vatandaşlara yapılan gıda ve yakacak yardımları da, sonuçta AKP ye oy sağlayacak yatırımlardır.


         Bir de belediyenin ya da özel idarenin iktidar nimetlerinden yararlanma durumunu nazara alırsak, AKP nin yerel seçimlerde daha avantajlı olacağı anlaşılıyor.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43