MEHMET KOÇ


AK PARTİ AĞRI'YA SIKIŞTI…

Devlet İmkanları Merkeze


Ak Parti, yerel seçimlerde, Savcı Sayan'ın adaylığı ile  Ağrı belediye başkanlığını kazandı. Bir de, Ağrı'nın en küçük ilçelerinden Taşlıçay ve Hamur'u aldı.

Doğubayazıt, Patnos ve Diyadin ilçelerini HDP, Eleşkirt ilçesini Saadet ve Tutak'ı da  BBP partisi adayları kazandı. Böylece 31 Mart yerel seçimlerinde CHP hariç diğer partiler Ağrı'da, halkı temsil yetkisini kazandılar. 

Ağrı'da, Savcı Sayan'ın popülerliğinden de istifade ederek yüksek denebilecek bir farkla belediye başkanlığını kazanan Ak Parti, 31 Mart seçimlerinden bu yana kamu imkanları ile  Ağrı'yı adeta ödüllendiriyor.  Bu arada Belediye Başkanı Savcı Sayan'da, siyaseten tek yetkili olarak kabul görüyor.

Öyle ki İl genelinde yapılacak iş ve işlemlerin nerede ise tamamı Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın okeyi veya bilgisi dahilinde gerçekleşiyor. 

Milletvekili, il yada ilçe başkanları artık eskisi gibi etkin yada yetkin değiller. Özellikle belediye başkanlığı alamayan ilçe başkanları zor durumdalar. Parti olanakları tamamen il merkezinde yoğunlaştığı için yerel taleplere cevap veremiyorlar.  

Anlaşıldığı kadarıyla İl ve ilçe başkanlıklarının kurumsal kimlikleri son derece zayıflamış, kendi başlarına karar alamaz duruma düşmüşlerdir. İtiraz edenler de, yakında yapılacak kongrelerde tasfiye edilmekle ima ediliyor.

Oysa ki bilinen bir kuraldır, seçimlerde bekledikleri oyu alamayan partiler, hatalarını telafi edip bir sonraki seçimlere ciddi ciddi  hazırlanıyorlardı. 

Fakat Ak Parti, Ağrı'da  böyle bir çabanın içinde değilmiş gibi bir görüntü veriyor. 

Halbuki önceki dönemde  AK Partili olan Patnos ve Eleşkirt gibi ilçelerinin 31 Mart seçimlerinde neden kaybedildiği öncelikle araştırılmalı ve ona göre hareket edilmelidir.

Yada önemli oranlarda oy alınabileceği halde Doğubayazıt ilçesinde, Ak Parti'nin oylarını neden artırmadığı sorgulanması gereken bir durumdur. 

Böyle bir çalışma yapmak için de öncelikle Devlet olanaklarının adil bir şekilde sunulması gerekir. AK Parti, bunu başardığı takdirde halkın takdirini yeniden kazanabilir. Fakat nedense böyle bir çalışma henüz göze çarpmıyor.

Ağrı'nın tamamı için gelen ödenekler, zorlama kararlarla sadece il merkezinde kullanılırsa, İŞKUR kapsamında gönderilen kadroların dağıtımı, nüfus oranları göz ardı edilerek tevziata tabi tutulursa Ak Parti, Ağrı'da merkeze sıkışır kalır. 

Ağrı'daki bir yetkili, kendi görev alanı ile alakalı olarak mevzuata uygun bir tasarrufta bulunurken, acaba birileri ne der endişesi içinde olursa orada haksızlık olur, kamu hizmeti eksik kalır. Dolayısıyla Ak Parti de puan kaybeder. 

Hadi, Ağrı merkeze verilen 500 den fazla İŞKUR kadrolarını hoş görelim de,  3-5 bin nüfuslu Ak Partili ilçelere verilen kadro sayısı ile  100 bini aşkın nüfuslu Doğubayazıt'a ve Patnos'a verilen kadro sayıları arasındaki oransızlığa bakıldığında bu konudaki yanlış kararların etkisi hemen anlaşılıyor.  

tahir konyar
24.09.2019 09:35:13
YOL GÖSTERİCİ BİR ELEŞTİRİ Genel olarak gayet guzel, akis ve icerik olarak. Oncelikle, Agri’daki kazanilan belediyelerin parti dagilimlarini guzel bir giris ile ozetlemissin. Agri’da farkli seslerin oldugunun (Artik sadece HDP ve Ak Parti degil) ve bu durumun eski secimlerde daha basarili olan partiler uzerinde herhangi bir partisel basari degerlendirme gereksimine, baski olusturmamasina sasirdigina ve bu durumun sonraki secim surecinde de o partiler icin bir eksi olusturacagini guzel bir sekilde vurgulamissin. Akici bir sekilde okudum. Sonunda ornekleme ile ISKUR daki durumu deginmissin. Ak Partinin kendi kazandigi bolgelere gosterdigi pozitif ayrimciligin soz konusu olmasi gayet anlasiliyor. Ve anlatmak istedigini oldukca somutlastiriyor. Belki bu kisim biraz daha uzatilabilirdi eger elinde daha da bilgi mevcut ise. Mevcut olmasada biraz daha yorumlama ile, ozellikle Turkiye genelindeki issizligin fazlaligina deginerek ve ulkemizin dogusunda bu durumun malesef ki cok fazla olmasindan dem vurarak, garibanin hakkinin gozetilmesi gerektigini. Kalemine saglik, Allah saglik afiyet versin insallah iki cihanda da. TAHİR KONYAR

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43