NEZİR ÇELİK


AHMEDE XANİ ÇEVRESİ VE MESİRE YERLERİ

Yaz geldi, havalar ısınmaya başladı. Dolayısıyla piknik mevsimine de hızlı bir şekilde girildi.


Balık Gölü, Ahmede Xani, Keşişin bağı, Arzep çeşmeleri ve çayır-çimen sezonu tamamen piknikçilerin hizmetinde.
Uzun kış mevsiminden adeta bunalan hemşerilerimiz, kendilerini Doğubayazıt çevresindeki bu piknik alanlarına atmaya başladılar bile.
Buraya kadar çok güzel. Bundan daha doğal bir şey olamaz. İsterseniz bir de madalyonun öteki yüzüne bakalım.
Şahsen piknik alanlarına gittiğimde ya da bu alanların çevresinden geçerken gördüğüm manzaradan dolayı gerçekten hüzün ve utanç duyuyorum.
Çünkü hemşerilerimiz mangallarını yakıyorlar, kebaplarını pişirip yiyip içtikten sonra çöplerini sağa sola atıp ya da olduğu gibi bırakıp oracıktan ayrılabiliyorlar. Şahsen bu sorumsuzluğu Doğubayazıt’lı hemşerilerime hiç yakıştıramıyorum.
Belki bir hafta sonra yine gelecekleri bir yere bile, hiç sorumluluk duymadan her türlü çöp ve atıkları atıp gidebiliyorlar. Daha sonra aynı yere geldiklerinde ise pislikten yakınıyorlar. Doğubayazıt’lıya yakışmayan bir davranış biçimi.
Değerli hemşerilerim, piknik alanları hukuken kimsenin sorumluğunda değil ki, birileri sonradan gelsin bizim bıraktığımız çöpleri ve çevreye serpilen siyah poşetleri toplasın götürsün.
Görüyorsunuz şehir merkezinde bile çöpler doğru dürüst toplanmazken, köylerde yığınla çevre sorunları yaşanırken, piknik alanlarının temizliğini belediyeden, valilikten, ismini bile zor telafuz ettiğimiz il çevre ve orman müdüründen veya başka kişi, kurumlardan bekleyemeyiz ki?
Bu nedenle piknik alanları gibi umuma ait yerler, vatandaş olarak öncellikle bizlerin sorumluluğu altındadır. Çünkü konu temizlik olunca hepimiz ilgilenmek durumundayız.
Yalnız yetkililer piknik alanlarına çöp konteyneri koysun yeter. Bir de vatandaşların yoğun olarak piknik yaptıkları yerlere çeşme ve WC gibi temel hizmetler götürülürse önemli bir hizmet gerçekleştirilmiş olur.
Diğer taraftan önemine istinaden özellikle Ahmede Xani çevresinde yeterli miktarda kamelyalar yapılıp buralara beton mangallıklar da pek ala konulabilir. Böyle bir çalışma Ahmede Xani için bir saygı belirtisi olmakla birlikte burada yapılacak piknikler de çok daha keyifli olur.
Aynı durum köyler için de geçerlidir. Doğubayazıt Kaymakamı köy muhtarlarını çevre temizliği konusunda talimatlandırırsa, önemli bir katkı yapmış olacaktır. Zira halen köylerde tehlike boyutunda çevre temizliği söz konusudur.
Dere kenarları hatta su havzaları tamamen pislik yuvası haline gelmiştir. Muhtarların çevre temizliği konusunda çok titiz bir çalışma içine girmeleri gerekir. Böyle devam ederse bir süre sonra çevre sorunları sebebiyle köylerde yaşam zorlaşır.
Sonuç itibariyle çevre hususunda muhtarlık hizmetlerine yeni bir boyut kazandırmak zorundayız. Kaymakam bey biraz teşvik ederse muhtarlar da köylerde çöpleri belli bir yere toplama yoluna gidebilirler. Daha sonra çevre il müdürlüğü, belediye ya da Özel idareden sağlayacakları araçlarla çöplüklere gönderebilirler.
Muhtarlarımız bunu yapmak ve başarmak zorundadır. Böyle bir çalışma aynı zamanda bölgede bir ilk olur.
ÖTE YANDAN,
Bir diğer konu ise, Baharın gelmesi ile birlikte vatandaşların hafta sonlarında mesire alanlarına akın ettiğini görüyoruz. Özellikle Ahmede Xani türbesine ve bazı mesire yerlerine kafa dinlemek, stres atmak, yoğun iş temposundan fırsat bulup dinlenmek isteyenlerin mesire alanlarında gezip dolaştığını görüyoruz.
Vatandaşların yoğun şikayetleri ile karşılaşınca yazmaya karar verdim. Ahmede Xani çevresi ve mesire alanları bizimdir, temiz tutmalıyız ve korumalıyız. Nasıl olsa bir daha gelmeyiz buralara zihniyeti ile sağı solu kirletmemiz hiç de hoş bir davranış değildir. Çevreyi kirletmekle kalmıyoruz, kendi sağlığımızı bile hiçe sayıyoruz.
Özellikle çevre il ve ilçelerden gelenler hafta sonlarında ailece piknik yerlerinde, mesire alanlarında hafta sonunun tadını çıkarıp, dinlenmeye çalışıyor. Kıt kanaat imkanlar ile yaşantının sürdürüldüğü Doğubayazıt’ta sosyal etkinlikler neredeyse yok denilecek düzeydedir.
Doğubayazıt’a yakın bölgelerde kısa bir süre de olsa stres atıp dinlenmek isteyen vatandaşlar kullandıkları mesire alanlarını korumalı ve kollamalıyız. Dinlenmek için kullanılan Ahmede Xani çevresi ve mesire alanlarının bir sefere mahsus kullanılmadığını, sizden başkasının da oradan istifade edeceğini unutmayın. Bugün Doğubayazıt’ta mesire alanlarında dolaştığımızda çevreye verdiğimiz zararın ne boyutta olduğunu görüyoruz. Kişi kendi alanında bu işi önlemez ise, çevre kirliliği gün geçtikçe büyümeye devam eder.
Doğa ve tabiata her davranışımız ile zarar veriyoruz. Piknik adı altında kullandığımız mesire alanlarına bakın, çöplük alanlarını andırıyor. Herkes kafasına göre rast gele bir şeyler sağa sola atmış. Herkes bir yerleri bir şekilde kirletmiş.
Hal böyle olunca bir sonraki hafta kullanılamayan mesire alanları bir nebzede olsa bazılarına ders oluyor. Gittikleri yerin, alanın çöp ile dolu olduğunu görünce iş başa düştü misali mecburen temizlemeye başlıyorlar. Oysa herkes gün boyu eğlenip, stres attığı dinlendiği alanı akşam dönmeden önce temizleme zahmetinde bulunursa, farklı bir manzara ile karşılaşacağımıza inanıyorum.
Özelikle Cumartesi-Pazar günleri vatandaşların vazgeçilmez uğrak yerlerinden olan Ahmede Xani çevresi ve mesire alanlarını kullananların biraz sağduyulu ve duyarlı davranması için sorumluluk bilincinde hareket etmeleri toplum olarak beklenen davranışlardan biridir. Bir poşet, bir kağıt parçası deyip geçmeyelim. Herkes piknik sonrası çöpünü kontrol altında tutmalı.

  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54