MEHMET KOÇ


AH! şU BDP OLMASAYDI


         1960 darbesi öncesinde şimdiki Milli Eğitim Bakanlığının unvanı Maarif Vekaleti idi. Darbe sonrasında ulusalcı milliyetçilik ön plana çıkınca bazı bakanlıkların isimleri de ona göre şekillendi. ısimlerinin başına ?milli? sözcüğü gelen bakanlıklardan biri de Milli Eğitim Bakanlığı




Zamanın maarif bakanlarından biri, okullarda meydana gelen olaylardan ya da okul sorunlarından bıkmış olacak ki ? ah şu okullar olmasaydı Maarif Vekaletini ne güzel idare ederdim? demiş, deyiş o deyiş, aynı mantık halen devam ediyor.




         Merhum bakan yaklaşık 70 yıl önce yönetsel acizliğini bu sözlerle beyan etmiş ise de,  aynı anlayış bu gün de yaygın bir şekilde devam ediyor. Bırakınız okulları; benzeri anlayış siyasi alanda da belirgin bir şekilde sürdürülüyor.




         Deniliyor ki ? aslında ortalık güllük gülistanlık,  BDP durup dururken oyunbozanlık yapıyor, sürekli ortalığı geriyor ve hükümetin işlerini zorlaştırıyor. BDP ?nin sert politikaları olmasaydı, hükümet ve siyaset kurumu Türkiye?yi pek ala güzel bir şekilde yönetebilirdi?




         Gerçekten Kürt sorunu hakkındaki politikalar nazara alındığında, bu güne kadar hep merhum maarif vekilinin düşünceleri uygulanmış,  sorun ve sıkıntılara çözüm bulunacağına, bu meselelere hasıraltı etme politikaları uygulanmış, bir başka ifade ile mevcut sıkıntı sürekli görmezden gelinmiştir.




         Nitekim 17 yıl önce seçilip parlamentoya giden ilk Kürt milletvekilleri döneminde var olan sorunlar bu gün de devam ediyor. Kürt milletvekilleri TBMM de polis tarafından gözaltına alınıp hapse atıldıkları tarihten bu yana bir şeyler yapılmış olsaydı, belki de bu sıkıntılar yaşanmazdı ve bu kadar acı ve sıkıntı çekilmezdi.




         Aslında sorunun çözümü sadece siyaset kurumunun çabasıyla da olmuyor. Nitekim geç de olsa AK Parti tarafından başlatılan açılım politikası, ne yazık ki bazı anayasal güçler ve bir kısım bürokrasi tarafından sürekli engellenmiştir. 




         Türkiye için devrim sayılabilecek bu reformlar; destek bulamadığı gibi, bazı siyasi partiler bu açılım politikalarına ihanete varan suçlamalarla karşı çıktılar.


 


Oysaki Kürt sorunu o tarihten bu güne kadar sağlıklı bir şekilde tartışılmış olsaydı ve AK Partinin o konudaki çalışmalarına köstek olunmasaydı, bu gün bu sıkıntıları yaşamıyor olacaktık.




         O nedenle konuyu sadece BDP?nin uyumsuzluğu ile ifade etmek doğru olmaz. Burada önemli olan, hükümetin sorun ve sıkıntıların üzerine gitmesi ve tıpkı TRT şeş gibi somut çözümler üretmesidir.




         BDP olmasaydı Türkiye?yi ne güzel idare ederdim mantığı ile 70 milyonluk bir ülke yönetilemez.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43