MEHMET KOÇ


AĞRI´NIN GEDİKLİ ADAYLARINA TÜYOLAR?

SEÇİM KOKUSU VAR?


Yasal olarak 2019´da yapılacak olan yerel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimi düşünüldüğünde, Türk siyasetinin oldukça yoğun ve önemli bir sürece girdiği görülmektedir.

Mevcut ortam ve şartlar nazara alındığında AK Partinin, ani bir manevra ile erken seçime karar vermesi pek sürpriz olmasa gerek.

Çünkü kabul edilen anayasa değişikliğinin ardından ilk defa yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri, bu güne kadar yaşanılan seçimlere nazaran farklı bir önem içermektedir.

Türk siyasetini bekleyen bu önemli süreç, şimdiden aday adayları ve partiler nezdinde etkisini göstermeye başlamıştır.

Sosyal medyaya bakıldığında Ağrı´nın gedikli milletvekili adaylarının atmış oldukları mesajlardan da, muhtemel bir erken seçim olacağı yolunda bir hava anlaşılıyor.

Gedikli aday adaylarımızın, AK Parti üst yöneticilerinin gözüne girmek için onların mesajlarını devamlı paylaşmalarından da seçimin ayak sesleri duymak mümkündür. 

Türkiye´deki siyasi havaya bakıldığında öyle anlaşılıyor  ki 2018  içinde bütün seçimler tamamlanmış olacak gibi gözüküyor.

Geçmişte yaşanan benzeri dönemlerde de iktidardaki siyasi partiler, daha fazla güç kazanmak için her başarıdan sonra erken seçimi bir fırsat olarak değerlendirmişlerdir.

Nitekim Kıbrıs Barış Harekatı tamamlandığında yapılan erken seçimde merhum Ecevit başkanlığındaki CHP yüksek denebilecek bir oranda oy almıştı.

O nedenle AK Parti için şu anda Erken seçim için çok daha fazla fırsat vardır;

1.Çünkü Türk dış politikası açısından son yıllarda ortaya çıkan risk ve tehditlerin bertaraf edildiği ve yeni kazanımların elde edildiği bir döneme girilmiştir,

2.Bu açıdan Suriye krizinin çözümü noktasında Astana Görüşmeleri ve Soçi Zirvesi diplomatik alanda öne çıkan somut adımlardır.

3.Öte yandan, Fırat Kalkanı Harekatı ve  İdlib operasyonu, Türkiye´nin Suriye sahasındaki varlığını hem güçlendirdi hem de pekiştirdi.

4.ABD ile yaşanan diplomatik gerginlikler kısmen devam ediyor olsa bile Afrin Operasyonunun başlamasıyla birlikte bu sıkıntının da büyük ölçüde Türkiye lehine düzeleceği görülüyor.

5.Yine bölgesel bir kriz olarak ortaya çıkan Katar olayında Türkiye´nin oynadığı rol ise, AK Partinin etkisini iyice göstermiştir.

6.Kuzey Irak´taki bağımsızlık referandumu da, AK Partiye rağmen bölgede  bir değişimin mümkün olmadığını göstermiştir.

7.Öte yandan Trump´ın Kudüs kararına karşı, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan´ın BM nezdinde yürüttüğü diplomasi ve alınan sonuç da evrensel düzeyde Türkiye´ye yüksek bir puan kazandırdı.

Ekonomik göstergelerin çok iyi bir düzeyde olmaması çok fazla bir olumsuzluk yaratmaz. Cari Açık ve Enflasyon gibi sıkıntılar, Afrin Operasyonunun sağlayacağı duygusal ortamla etkisiz hale getirmek mümkündür.

Binaenaleyh bütün bu gelişmeler bir ERKEN SEÇİMİN altyapısını hazırlandığını gösteriyor. Bu durumda öteden beri konuşulan 15 Temmuz gibi bir tarihte erken seçim olma ihtimali, yüksek görünüyor.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43