MEHMET KOÇ


AĞRI`DA SİYASİ DEĞİŞİM

Siyaset ve ticaretin zeminleri kaygan oldukları için devamlı değişime uğruyorlar.


Nasıl ki işinin ehli olmayan, dolayısıyla kurallara göre faaliyet göstermeyen tacir ya da sanayici kısa sürede karşısında yeni bir rakip görebiliyorsa, siyasette de bir boşluk meydana geldiğinde birileri hemen görüyor, vakit yitirmeden oradaki siyasi boşluktan yararlanmaya çalışıyor.
Nitekim AK Parti de, bu siyasi boşluklardan yararlanarak bu günlere gelmiştir. Parti, devletin bütün kurumlarına hakim olmuş, faaliyetlerini güçlü bir şekilde sürdürürken, onlar da bazı zafiyetler göstermişler ve hiç beklemedikleri bir yerlerden ağır darbeler alarak, ciddi bir travma içine girmiştir.
Öyle bir darbe aldı ki nerede ise hükümet düşüyordu. AKP’yi sallayan ve bakanların istifasına veya azledilmesine sebep olan Gülen Cemaati de sonuçta yine bir siyasi boşluktan yararlanarak bu eylemleri gerçekleştirdi.
Öyle ya bir yıldan beri Cumhurbaşkanını, Başbakanı, Meclis Başkanını ve daha nicelerini çaktırmadan bir güzel dinlemişler, bütün bilgileri derlemişler arkasından da baskını gerçekleştirerek bakanlara adeta suçüstü yapmışlardır.
Görünen o ki önümüzdeki seçimlerde Ağrı siyaseti de bu değişimlerden büyük ölçüde etkilenecektir. Çünkü Ağrı’daki siyasi boşluk her geçen gün daha da büyüyor. O nedenle, BDP Muş Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık Ağrı Belediye Başkanlığına aday oldu. Bu da gösteriyor ki siyasi değişimler Ağrı’yı, dolayısıyla da bütün ilçeleri az çok etkileyecektir.
Ağrılılar, ekonomik sıkıntılara, işsizliğe ve yoksulluğa alıştı diyelim, fakat Ağrı, siyasi yönden de çok mağdur ve muhtaçtır. Çünkü, milletvekilleri ve belediye başkanları gereği gibi hizmet yapmadılar, Ağrılıların haklarını ne yazık ki layıkıyla savunamadılar.
Başbakan Erdoğan tarafından kendilerine verilen temsil yetkisini, sadece birer sadık devlet memuru gibi kullandılar, fakat temsil ettikleri hemşerileri için bir varlık göstermedikleri gibi, ciddi sayılabilecek hiç bir çalışmaları da görülmedi.
Allah rızası için bir gün TBMM kürsüsünde Ağrı ve Türkiye hakkında dikkat çekecek esaslı bir fikir ortaya koyamadılar. Siyasi kuraklık bu şekilde devam edince, Ağrı’da var olan siyasi boşluk da son yıllarda daha da büyüdü.
Şimdi ise “Sırrı Sakık Ağrı’ya neden geldi, ithal başkan halkımıza hakarettir” mantığı ile halkı tetiklemeye çabalıyorlar. Sakık Ağrı’ya geldiğine göre demek ki Ağrı’da bir siyasi boşluk var da ondan. Bir başka anlatımla Sakık, mevcut milletvekilleri ve belediye başkanının yetersizlikleri sayesinde Ağrı’ya geldi.
Bu itibarla öyle basit ve bayatlamış siyasi savlarla başarısızlıkların üstü örtülemez. BDP’nin önemli isimlerinden biri olan Sakık’ın, neden başka bir ile değil de Ağrı’ya geldiği konusunda herkes şapkasını önüne koymalı, nerede hata yaptığının muhasebesini yapmalıdır.
Hiç kimse alınmasın, Ağrı milletvekillerinin TBMM ve Hükümet nezdinde etkin bir fonksiyonlarının olmadığını herkes biliyor. Ankara’da en ufak bir işi başaramıyorlar, ilgili bakanlardan randevu bile alamıyorlar, fazla bir birikimleri olmadığı için de bir güne bir gün ne TBMM kürsüsünde nede seçilmiş oldukları komisyonlarda etkili ve yönlendirici bir konuşmalarına da tanık olamadık.
Ara sıra gündem dışı bir konuşma yapacakları zaman da vatandaşlara mesaj atıp” ben şu saatte konuşma yapacağım” diyerek kendilerinin izlenmesini istiyorlar. Ya da bir siyasetçinin mesajını paylaşarak veya siyasetçilerle çektirdikleri bir fotoğrafı Ağrılılara servis ederek kendilerini önemsetmeye gayrete diyorlar.
Oysa ki Sırrı Sakık nerede ise her birleşimde TBMM Kürsüsünde ciddi konuşmalar yapıyor, bu konuşmaları da yazılı, görsel ve sosyal medyada yoğun bir şekilde yayınlanıyor.
Şimdi de diyorlar ki Ağrı’da BDP kazanırsa hem anarşi olur hem de yatırımlar gelmez vs. Düz mantıkla söylenmiş, modası geçmiş, beylik bir laf. Bu saatten sonra anarşiden söz etmek bile çok yanlış. Çünkü Barış Süreci kapsamında anarşi denen melanet artık tarih oldu ve bir daha da geri gelmez. Kimse vatandaşları anarşi ile faili meçhuller ve işkencelerle korkutarak kendisini kurtarmaya çalışmasın.
Öte yandan merkezden yapılan planlama sonucu Türkiye genelinde yapılması gereken devlet yolları gibi yatırımlar ise parti ayırımı yapılmadan zaten yapılıyor. Ağrı’ya yapılan yolların daha fazlası Iğdır, Hakkari ve Tunceli gibi illere de yapıldı. Üstelik bu illerde AKP’nin ne milletvekilleri var ne de belediye başkanları.
Binaenaleyh Ağrı’nın esas sıkıntısı milletvekili ve belediye başkanlarının yetersizliğidir. Sırrı Sakık’ın geliş amacı da Ağrı’daki bu siyasi boşluktan kaynaklanıyor.

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43