MEHMET KOÇ


AĞRI SEÇİMİ DÜNYA GÜNDEMİNDE

Ağrı Belediye Başkanlığı seçimi 1 Haziran 2014 tarihinde yeniden yapılacak.


Çünkü aşırı müdahaleler sonucu Ağrı’yı idare edenler, işin altından kalkamadılar, seçim sürecini bağımsız bir şekilde yönetemediler, demokrasiyi de tam hazmedemedikleri için sonuç hakkında karar veremediler ve neticede adeta bu işten kurtulurcasına seçimi iptal ettiler.
Bu nasıl bir seçim ki Say say bitmez… Bu sandıklar yeniden sayılsın, yok o sandık da sayılsın derken, onlarca itiraz ve sayımdan sonra bakıldı ki fark kapanmıyor,  bu kere de oylar tümden sayılsın itirazı yapıldı, tabi o itiraz da kabul gördü, böylece sil baştan yeni sayıma geçildi.
Demek ki yırtık torbadan çıkar gibi oylar çıkmış olmasaydı şimdi iş çoktan bitmiş, eski başkan Hasan Aslan koltuğuna yeniden oturmuş olacaktı. Vay be, sen neymişsin de haberimiz yokmuş Ağrı, Başkent seçimi bile bu kadar ses getirmedi. CNN, BBC, ALJAZEERA gibi Dünyanın ünlü haber kanalları sürekli senden söz ediyor. Her neyse bu da iyi, reklamın kötüsü olmaz.
30 Mart seçimlerinde ne oldu da bu duruma gelindi,  aslında her kesin malumu olduğu için tekrar uzun uzadıya anlatmaya lüzum yoktur. Artık yorumlanması gereken, yeniden yapılacak Ağrı Belediye Başkanlığı seçimlerinin nasıl sonuçlanacağını tahmin etmektir.
Türkiye’de, yaygın olarak 4 tane siyasi parti seçimlere katıldığı halde Ağrı seçimlerinde iki siyasi parti yarıştı. Daha doğrusu Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı bölgelerde sadece AKP ve BDP siyaset yapabiliyor.
Bu bölgelerde MHP ve CHP’nin sindirme, baskı ve inkâr politikaları dışında, Kürt sorununun çözümüne yönelik bir programları olmadığı için itibar görmüyorlar. O sebeple yıllardır Ağrı’da iki partili bir seçim yaşanıyor, Haziran’da yine bu iki parti yarışacak.
AKP Cephesi;
1.Uzun süreden beri BDP tarafından yönetilen Doğu Beyazıt Belediyesinin hizmet noktasındaki çalışmalarına dikkat çekilecek, bu belediyenin son beş yıllık devri idaresi emsal alınarak, BDP’nin kazanması durumunda bu başarısızlığın Ağrı’ya da yansıyacağını iddia edecektir.
  2.AK Parti, Ağrı Belediye Başkanlığını yeniden kazanmak için devletin bütün olanaklarını kullanacaktır. Çeşitli yatırım ve istihdam sözleri yanında, bireylere yönelik sosyal yardımlara da ağırlık verilecektir. Özellikle maddi enstrümanların seçim sonuçları üzerindeki olumlu etkisi daima büyük olur.
3.BDP adayının Ağrı’lı olmaması da bir eleştiri konusu olarak ortaya konulacaktır. Ağrı’nın sorun ve sıkıntılarına, Ağrı dışından gelecek başkanlarla çözüm bulamayacağı dile getirilecek, böylece hemşericilik duyguları okşanmak suretiyle Ağrılılar etkilenmeye çalışılacaktır.
BDP Cenahı;
1.BDP çok güçlü ve ünlü bir aday ile seçime girdiği için, adayın bilgi birikimi, tecrübesi, medyatik durumu ve mücadele azmi; AKP adayının çok çok fevkindedir. O nedenle sadece adayın kişiliğinden dolayı BDP bir avantaja sahiptir.
2. Doğu Beyazıt, Diyadin ve Tutak belediye başkanlıkları BDP yönetimindedir. Bu belediyeler Hazirana kadar sıkı bir şekilde çalıştıkları takdirde, hizmet konusundaki olumsuzluklar ortadan kalkacak, böylece kısa sürede halkın ilgi ve takdiri kazanılabilir. Bu ilçelerde sokaklar düzenli bir şekilde temizlenip, çamurlu yollar da acilen kumlanırsa bir nebze olsa bile yaşam rahatlatılabilir. Ayrıca cadde ve sokakları geçilmez duruma getiren park sorununa kısa vadeli çözümler bulunabilirse, kaldırımlar esnaf işgalinden kurtarılıp, yayaların istifadesine sunulursa ve ilçenin her tarafına yayılan işporta esnafı belli bir yerde toplatılmak suretiyle çarşı ve pazara bir düzen getirilirse, BDP’nin hizmet konusundaki olumsuzlukları bir ölçüde ortadan kaldırılabilir.  
3.Mevcut Belediye Başkanı ve Milletvekillerinin başarısızlıkları ile Ağrı’ya olan ilgisizlikleri, Ankara’daki bürokratların sahipsizlikten dolayı tasfiye edilmeleri ve Ağrı’nın emsal illere nazaran yeterince hizmet alamadığı konuları da kuşkusuz BDP tarafından işlenecektir.
Tabi ki eleştiri konuları sadece bunlar değildir. AKP ve BDP kıyasıya bir yarış içinde olacakları için kim bilir biri birleri aleyhinde daha neler söyleyecekler neler. Bekleyip hep beraber göreceğiz.
  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43