Fırat Beyazıt ÇELİK


ABDULLAH SEMETAY ve İYİLİK-DER?

.


        Bana bir memleket gösterebilirmisiniz  Doğubayazıt´ın insanı gibi olsun, bir birimize kızarız, ama Allah vermesin hastalıkta ve cenazelerde kol, kolayız .Çünkü biz dar günün dostuyuz.

        Memleketimin insanları nandardır, merttir, sözünün eridir. Yardım etmeyi sever, yolda kalanın yoldaşıdır. Doğubayazıt hep güzel insanlar yetiştirmiş, Kimin siyasi görüşü ne olursa olsun, bu güzelliklerini ve özelliklerini dile getirmek zorundayız.

          Hiç unutmam Karadeniz´de bir aile de üç kardeş siyasete soyunmuştular, biri ANAP´´lı, biri DSP´li, biri MHP´li, üç kardeşin ikisi Milletvekili olmayı beceriyor. Yine birlik beraberlikleri devam ediyor. Aralarında hiç husumet olmadı. Bizde olsa  bir, birimizi yeriz,  ne kardeşlik kalırdı ,ne de ahbaplık. Bir şeyi anlamıyorum, yardım etmenin ne gibi bir siyasi amacı var?... Bazıları hayırseverler tarafından yapılan yardımları, ?halkı dilenciliğe teşvik ediyorsunuz? diye tepki gösteriyorlar.

        Doğubayazıt çok seslididir. İnsanı merttir, sözününün eridir, her şeyden önce yardım severdir, bunları yazmak ve belirtmekte bizim işimizdir. Abdullah Semetay´da bunlardan biridir.

          Bir sanatçıyı onurlandıran onu dinleyen seyircinin alkış sesidir. Bir yazarı onurlandıran onun  kitapların satışıdır.

          Bir Gazeteciyi onurlandıran onun yazısının çok okunmasıdır. Uzun  zamandır Abdullah Semetay´ın yaptığı yardımlardan söz etmek istedim, her kendisini gördüğümde, biraz şu yaptığın yardımlardan bana söz edermisin?, dediğim de kaçamaklı cevaplar verip, beni atlatıyordu.

            Abdullah Semetay tekstil dışında, bir kaç senedir inşaat sektörüne de el atmış, başarılı bir şekilde ortağı Mehmet Özen ile birlikte bunu da yürütüyor. Bir çok kişiye aş ve ekmek veriyor.

        Dostlarım her defasında Abdullah Semetay´ın yaptığı yardımlardan haberdar değilmisin?, diye beni sorguladılar.

        Ben de Abdullah Semetay´ın peşini bırakmadım, ofisinde kendisini yakaladım, anlatmasını istedim, anlatmadı, bende kendimce bazı şeyleri dile getirdim ve bana "sen başımın belasımısın?" dedi ve mertçe söyledi sözünü, sürmedi yokuşa. Hoş bir ortamda, cesaretli yürekli konuştuk. bir kaç kelam kendisinde kopara bildim. Sen,Nezir, Cevdet abi ve Erhan benim açımda güzel insanlarsınız, çakala ve çapulculara uymadan  Gazetecilik mesleğinizi icra ediyorsunuz, senden ricam fazla abartmadan, beni anlat ki ,insanlar beni yanlış anlamasın... "Sen meraklanma ben şimdiye kadar hiç bir şeyi abartmadım, sadece bildiklerimi ve doğruları yazıyorum" dedim.

           Abdullah Semetay ile dostluğumuz çok eskiye dayanır, hatta  eskiden bir ortaklığımız oldu. Kendisini bildim, bileli ticaretle uğraşır, hesabını-kitabını iyi bilir,hiç kimsenin malından, mülkünden gözü yoktur. Ticaretle uğraşan her kesin bildiği yoldan yardımcı olur. Yalanı sevmez düzenbazın teki değildir. Bu yardım severliğine katıda bulunan yani ona örnek olan abilerinin yolunu takip ediyor.

           Başladı bana santim, santim yaptıklarını anlatmaya.  Ben 37 senedir İstanbul´da yaşamaktayım. İstanbul´da yaşadığım bu süre içerisinde bir Doğubayazıt´lı olarak elimde ne geldi ise, Doğubayazıt´a yaraşır ne varsa onu yaptım ve onu yapmaya çalışıyorum. İYİLİK-DER´in yönetim kurulu üyesiyim. 5 yıldan beri mahalli bir dernek iken, 3 yıldan beri ulusal ve uluslararası Dernek halinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yur içi Yurt dışında 71 temsilciliğimiz var.

      Doğubayazıt´ta yapılan yardımlar  İYİLİK-DER  ve Gönüllü Dostlar   Derneği vastası ile yardımlar dağıtılıyor.

      Bayramlarda çocuklarımızı giydiriyoruz, onlara harçlıklar veriyoruz, bir çocuğu sevindirecek ne ise onu yapıyoruz.

      Ramazanda  Doğubayazıt´ta dağıtılmak üzere gıda paketleri hazırlayıp, yardıma muhtaç insanlarımıza dağıtımını sağlıyoruz.

        Yardım ettiğimiz insanlarımızı tespit ediyoruz, Bayramlarda da her türlü gıda yardımı yapıyoruz, kesilen kurban etlerini bile kendilerine biz ulaştırıyoruz.

     Yardımlar her sene düzenli olarak yapılmaktadır. Kardeş aile birliğimiz var Şu an 20´ye yakın ailenin düzenli olarak yardımı sağlanmaktadır. Düzenli olarak gidip ihtiyaçlı aileleri ziyaret ediyoruz.

            Ben penceresini laylonla kaplı, camı olmayan amcamı ziyaret edip, elini öperken, onun o nur yüzlü bakışı  beni çok ama çok dugulandırıyor, elinden tutuyorum, o yumşacık elini öpüp başıma koyup, gururlanıyorum.

        Öğrencilere burs veriyormusun?, dediğimde gözleri hafiften dolmuş oldu, tebbesüm ile karşılık verdi, "Ben tabi ki, kendi bünyemde burs veriyorum, yeğenlerim, canlarım, ciğerlerim var. Ama bir konuya değinmeden geçmiyeceğim bu konu hakkında, bir tanıdığım beni aradı, bir kızcağız üniversiteyi okuyor, babası öldüğünden dolayı okumaktan zorlanıyor, deyince sordum, sorguladım babasını-annesini kısacası tüm aile bireylerini tanıdığım bir yeğenimiz ve kardeşimiz, kendisi ile bağlantıya geçtim ve burs vermeye başladım. Arada bir zaman geçti bu kardeşimiz beni aradı ve bana, amca ben okulu bırakıyorum ,okumuyacağım, bana verdiğin bursu başka bir ihtiyacı olan kardeşimize ver, deyince okuması için ısrar ettim. Ve hatta gerekirse tüm masraflarını ben karşılarım, dedim. Ama o okumamakla kararlıydı, kararından vazgeçiremedim. Sonra duydum ki, evlenmiş ve çoluk, çocuğa karışmış. Bu benim için unutlumaz bir anı, dedi" ve devam etti;

    " İYİLİK-DER´in Uluslararası çalışmalarında Filistin, Afrika, Yemen, Suriye, başta olmak üzere, Afrika´da su kuyusu, süt keçisi, Katarkat ameliyatı, yapılıyor. İftar çadırları kurulup, ramazan boyunca halka hizmetler dağıtılıyor. Türkiye´de ise bir çok il ve ilçelerde yardımlar dağıtılıyor ve dağıtılmaya da devam edilecek."

        BANA DOĞUBAYAZIT´I ANLATIRMISIN?

         " Doğubayazıt benim ana yurdum ve vazgeçilmezimdir. Her zaman Doğubayazıt´lı olmaktan gururlanır ve Doğubayazıt´ın insanını severim, Doğubayazıt benim açımda bulunmaz bir nimettir, ancak beni çok üzen bir olayı var, gençlerimizin bazıları kendilerini uyuşturucuya kaptırmışlar, hayatları mahfolmuş renk, benzleri gitmiş. bu gençlerimizi bu illetten kurtarmak için çalışmalar yapmak gerekir. Buna da el atmaya çalışacağız."

         KERMES

       Doğubayazıt´ta bir Kermes düzenledik, Kermesimiz sanki bir şölene dönüştü, çalıştığım Denizli ve Bursa esnaf ve birkaç hemşerimin katkılarıyla çok güzel bir toplumsal dayanışma örneği sergiledik çok sayıda ablamız, kardeşimiz ve güzel insanlarımız emek verdiler fazlası ile katkıda bulundu, bu kermeste elden ettiğimiz, 45 bin lira. Buna ek olarak 100 liraya mal olmak üzere Ramazanda dağıtılmak amacıyla 650  koli erzak alındı. Hedef 1000 koli yardıma muhtaç insanlara dağıtılacaktı. Kermeste toplanan 45 bin liranın dışınıdaki maliyeti ben ve arkadaşlarım karşılayacak.

          Ne diyelim, Abdullah Semetay, Allah yolunuzu açık, hayırlarınızı kabul etsin?

/resimler/2017-6/4/2119593898807.jpg

  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43