YARGI PAKETİ BİR ÇOK KİŞİYİ PAKETLEYECEK

YARGI PAKETİ BİR ÇOK KİŞİYİ PAKETLEYECEK

Yargı paketi Meclis`ten geçti

Polisin makul şüphe üzerine arama yapabilmesi ile Danıştay ve Yargıtay`da üye-daire sayısını artırmayı öngören `yargı paketi` Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Muhalefet ile hükümeti karşı karşıya getiren yargı paketi Meclis`te kabul edildi. En tartışmalı konu olan `makul şüphe` resmen hayatımıza girdi.
Kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde, 4 bin hakim alınmasına ilişkin önerge TBMM Genel Kurulu`nda kabul edildi. Ayrıca paket, aramalarda kuvvetli şüphe yerine makul şüphe, Danıştay ve Yargıtay`da üye ve daire sayısı artışı ile 4 bin hakim adayı alınmasını öngörüyor.
ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ KALKTI
Yasaya göre, Yargıtay Kanunu’nun “adli yılın açılışını” düzenleyen maddesi yürürlükten kaldırıldı. Mesleğinde en az üç yıl fiilen çalışmış avukatlar hakimlik ve savcılık adaylığı sınavına girebilecek. MAAŞLARA 1154 TL ARTIŞ Yargıtay, Danıştay Başkanı ve Bavşsavcısı, Yargıtay ve Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın da aralarında bulunduğu hakim ve savcılara aylık ek tazminat ödenecek. Düzenlemeye göre hakim ve savcı maaşlarında bin 154 lira artış olacak.
HAKİM VE SAVCILARA DİSİPLİN AFFI
Adli yargı hakim ve savcılar ile idari yargı hakim ve savcılara, 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar verilen uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları bütün sonuçları ile affedilecek. Af kapsamına giren disiplin cezalarının verilmesini gerektiren fiillerden dolayı, ilgililer hakkında disiplin inceleme, soruşturma ve kovuşturması yapılmayacak; devam eden disiplin inceleme, soruşturma ve kovuşturmaları işlemden kaldırılacak, kesinleşen disiplin cezaları uygulanmayacak. SINAVDA BAŞARISIZ OLANLARA YENİ HAK
Hakim ve savcı adaylarına verilen meslek öncesi eğitimi sonunda yapılan yazılı sınavlarda başarı gösteremediği için genel idare hizmetleri sınıfında bir kadroya atanan veya adaylığına son verilenler; yeni yazılı sınava alınmaları talebiyle Türkiye Adalet Akademesi’ne başvurabilecek.
“SOMUT” DELİLE “MAKUL” AYARI
CMK’nın “şüpheli veya sanıkla ilgili arama” maddesinde yapılan değişiklikle, “yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda somut delillere dayalı kuvvetli şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir” ifadesindeki “somut delillere dayalı kuvvetli” ibaresi, “makul” olarak düzenlendi.
MAL VARLIKLARINA EL KONULABİLECEK
Taşınmazlara, hak ve alacaklara el koymanın kapsamı genişletildi. TCK’da “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” başlığında sayılan “silahlı örgüt” veya “örgüte silah sağlama” suçundan el koyma kararı verilirken; “Anayasayı ihlal”, “yasama organına karşı suç”, “hükümete karşı suç”, “Hükümete karşı silahlı isyan”, “silahlı örgüt”, “silah sağlama” ve “suç için anlaşma” soruşturmalarında da el koyma kararı verilebilecek. CMK’daki malvarlığına el koyma tedbirinin uygulanabileceği katalog suçlar listesi yeniden düzenlendi. “Paralel yapı” başta olmak üzere bu tür yapılarla ilgili soruşturmalarda malvarlıklarına mahkeme kararıyla el konulabilecek.
KUVVETLİ ŞÜPHEYE DİNLEME
Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada, suç işlendiğine ilişkin somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkanının bulunmaması durumunda, ağır ceza mahkemesi veya savcının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi dinlenebilecek.
AVUKATA DOYSA İNCELEME SINIRLAMASI
“Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” ile “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan” teknik takip yapılabilecek. Avukatın dosyayı inceleme yetkisi kısıtlanabilecek. Hakim ve savcı adaylığı dönemi sonunda yapılan yazılı sınavda başarılı olduğu halde Kurul tarafından mesleğe kabul edilmeyenler, mesleğe kabul edilmeleri talebiyle Kurulun ilgili dairesine başvurabilecek.
GÖREV YERLERİNİ BELİRLEYECEK
Danıştay tetkik hakimlerinin görev yerlerini, Başkanlar Kurulu değil Başkanlık Kurulu belirleyecek. Danıştay Başkanlık Kurulu, zorunlu hallerde daire başkanı ve üyelerin dairelerini değiştirebilecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten itibaren 15 gün içinde, 39 yeni Danıştay üyeliği için seçim yapılacak.
YARGITAY’A SEKİZ DAİRE
Yargıtay’daki daire sayısı 38’den 46’ya çıkarılacak. Danıştay’a 39 üyenin yanı sıra, 23 savcı ve 50 tetkik hakimi alınacak. Danıştay ve Yargıtay üyesi seçilebilmek için hakimlik ve savcılık mesleğinde 20 yıllık kıdem şartı, 17 yıla düşürüldü.
4 BİN HAKİM KADROSU VERİLDİ
Adalet Bakanlığı’na 4 bin hakim kadrosu ihdas edildi. Adalet Bakanlığı hakim ve savcı adayı alımına ilişkin sınav yaparak söz konusu kadrolara atama yapacak.” 



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,23
  • EURO

    34,78% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2422,50% -0,41
  • Ç. ALTIN

    4003,65% -1,71

Egazete


  • Çarşamba 20.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli

Ağrı

24.04.2024

  • İMSAK 03:38
  • GÜNEŞ 05:10
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:57
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:28