YAKINDA GÜMRÜK SAHASININ FİZİKİ YAPISI DEĞİŞECEK

YAKINDA GÜMRÜK SAHASININ FİZİKİ YAPISI DEĞİŞECEK

Gürbulak Gümrük Sahası Yenileniyor

Doğubayazıt Gazetesi

Doğubayazıt Gürbulak Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Kadri KARAKUŞ’a

Gazete yönetimi olarak ziyarette bulunduk.

Gazetemizin Kurucusu ve Sahibi Nezir Çelik, Ercan Emengen ve Halil Çaçanoğlu ile Bölge Müdürü Kadri KARAKUŞ ile bir süre sohbet ettiler.

Bölge Müdürü KARAKUŞ  gazetemize göstermiş olduğa yakın alakadan dolayı teşekkürler.

TÜRKİYE VE BÖLGEMİZE KATKISI OLAN AYNI ZAMANDA OLMAZSA OLMAZI OLAN GÜMRÜK SAHAMIZI KISACA TANITMAYA ÇALIŞALIM.

Dış ticaret işlemlerini daha kolay hale getirerek zaman ve maliyet tasarrufu sağlamayı planlayan Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yeniden inşa edilerek bu alandaki yeniliklerle sınırlardan transit geçişin önünü tek pencere ile açmış olacak.

Gümrük kapılarında artık yeni bir döneme giriliyor diyebiliriz. Teknik alt yapıda yeniliğe giderek ticaretin önünü açmayı hedefleyen Gürbulak Gümrüğü, TOBB tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ve yenileme yatırımı ile Gürbulak Gümrük Kapısı’nın yükünün hafifletilmesi ve araç giriş çıkışlarının hızlandırılması hedefleniyor. 

Bilindiği gibi, Ülkeler arasındaki ilişkilerin buluşma noktaları gümrüklerdir. Bu nedenle gümrük işleyişi çok önemlidir. Doğubayazıt’ın bir sınır bölgesi olması her zaman avantaj olmalıdır. Gürbulak Gümrük sahasının yakın tarihte bitecek olan modernizasyon çalışmaları ile kentimize ve ülkemiz ekonomisine katkıları artarak devam edecektir.

İran’la ticaretinin sınır ticareti boyutundan daha ileriye taşınması gerektiğini düşünüyoruz.

GÜMRÜĞÜN ÖZGEÇMİŞİ

Gürbulak Gümrük Kapısı 1936 yılında yapılmaya başlanmış ve 14 Mart 1937 tarihinde T.B.M.M. tarafından çıkarılan 325/07 Sayılı Yasa ile hizmete açılmıştır. Türkiye'nin İran ve Asya'daki Türk Cumhuriyetleri'ne açılan en büyük hudut kapısı durumunda bulunan Gürbulak Gümrük Kapısı 137.500 m2 alan üzerinde kurulmuştur. 
Zamanla Gürbulak Sınır Kapısından yapılan ticaretin artması Uluslararası Kara Taşımacılığının önem kazanması nedeni ile eski hizmet binaları ve Gümrük Sahası yetersiz kaldığından, Gümrük Müsteşarlığı ile UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) arasında yapılan sözleşme gereğince yeniden inşası için UND tarafından Yap-İşlet-Devret Modeli ile Ağustos 2002 yılında temeli atılan Gümrük Sahası inşaatı 30.05.2003 tarihinde tamamlanarak hizmete açılmıştır.
Ayrıca Gürbulak Gümrük Sınır Kapımıza yaklaşık 5 km mesafede olan Gürbulak Gümrük Müdürlüğü denetimi altında faaliyet gösteren Sarısu Sınır Ticaret Merkezi, Ağrı Valiliği ile Maku Valiliği arasında 23.12.1992 tarihinde yapılan protokol ile faaliyetine başlamış ve halen faaliyetine devam etmektedir.
Gürbulak Gümrük kapısındaki işlemlerin büyük çoğunluğu yolcu giriş ve çıkışları ile ticari taşımacılık yapan araçların transit işlemlerinden oluşmaktadır. Bu işlemler, iş hacminin yaklaşık % 80’lik bölümünü oluşturmaktadır.
Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü ithalat-ihracat işlemlerinin yanı sıra dahilde işleme, hariçte işleme, gümrük kontrolü altında işleme, antrepo, transit vb. rejimleri kapsamında işlemleri yapmaya yetkilidir. Müdürlük denetimi altında 9 adet(3 adedi kapalı) A tipi genel antrepo faaliyet göstermektedir.



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01

Egazete


  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30