VİLAYET OLMAK ÇOKTA ZOR DEĞİL…

VİLAYET OLMAK ÇOKTA ZOR DEĞİL…

Müktesep Olan Vilayetimizi Geri istiyoruz

Haber. Nezir ÇELİK

         Vilayet olduğumuzda neler değişmez ki. Bir kere Beyazıt vilayeti kurulduğunda öncellikle bir valimiz olur. Denilebilir ki  valiler ne yapmış ki Beyazıt Valisi de ne yapsın?.

         Aslında kullanmasını bilen mülki idare amirler için valilik  çok önemli bir makamdır. Tabiri caiz ise yetenekli ve üretken bir vali isterse halk için yararlı olan her şeyi yapar. Aksi durumda 5442 ve 657 numaralı kanunların içine hapsolur giderler.

         Nitekim Ağrı eski valisi Kutlu Aktaş; hem yasaların ruhunu, hem de kendi inisiyatiflerini sonuna kadar kullanarak yapmış oldukları hizmetler halen orta yerde duruyor. Dolayısıyla Kutlu Aktaş her zaman hatırlardadır.

         Eski vali oluşturdukları bütçe dışı fonlarla, devletin yapamadığı bir çok yatırım ve hizmeti Ağrı halkına sundu. Halkımız halen bu yatırım ve hizmetlerden yararlanıyor. Benzer şekilde Iğdır eski valisi Dr. Mustafa Tamer’de klasik yöneticilik dışına çıkarak Ağrı Dağının Korhan bölgesine kadar yol götürmeyi başarmıştı.

         Vilayet hakkını elde ederek bu zihniyette bir vali de bulduğumuzda, otomotik olarak yüzde yüzlük bir artış da söz konusu olacaktır. Bu nedenle her Doğubayazıt’lının bu konuda bir çaba içinde olması gerekiyor.

         Aslında Beyazıt vilayeti yeniden kurulursa, (çünkü daha önce valilikti) devlete fazla bir mali külfet de getirmez. Zira valilik için bizim alt yapımız nerede ise tamamlanmış durumdadır.

         Çünkü  daha önce bu kadroda olduğumuz için, fazla sıkıntı çekmeyiz. Zira halen valilikte  bulunması gereken  bütün devlet kuruluşları, fazlası ile  Doğubayazıt’ta bulunuyor.

         Ağrı Ceza mahkememiz var, Gümrükler Bölge Müdürlüğü dahil olmak üzere  her bakanlığın teşkilatı ve aynı zamanda hizmet binaları da bulunuyor.

         Çoğu ilçede hiç bulunmayan Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve şoförler odası gibi kuruluşlarımız olduğu gibi, sayısını bilmediğimiz kadar çeşitli konularda faaliyet gösteren derneklerimizde mevcuttur.

         Yetkililer fazla tınlamasa bile şu anda Doğubayazıt’ta üç tane günlük gazete yayımlanıyor. Yine Doğubayazıt’ta ulusal basın dediğimiz yaygın basının tamamının muhabirleri de vardır.

         Ağrı Dağı ve İshakpaşa Sarayı bu ilçededir.

         Turistik tesislerimiz de yeterince vardır. Doğubayazıt’ta halen turizm belgesi alabilecek kapasitede onlarca otel bulunduğu gibi, özellikle öğretmenlerimizin barınabileceği ve söylentilerin aksine çok sağlam ve depreme dayanıklı olduğu söylenen büyük bir öğretmen evi de bulunuyor. 

         Politik ve stratejik konularının takdir ve değerlendirmesi yetkili makamların yetkisinde olmakla birlikte, sadece İran devleti ile sınırdaş olmamız ve Gürbulak Sınır Kapısının varlığı da vilayet olmak için birer geçerli nedendir.  

         Bütün bunlar nazara alındığında sadece bir eksiğimiz var. Milletvekillerimizin bu hususta  hükümeti ikna etmeleri gerekir.

         Bunun için de öncellikle Ekrem Çelebi’ye önemli görevler düşmektedir.

         Sonuç olarak bir çok kişi bu konuda bir çalışma başlatmalı ve takip edilecek yol saptanmalıdır. Düzenli ve planlı bir şekilde top yekûn bir çalışma ile sonuca varmak zor değil.



Anahtar Kelimeler: VİLAYET OLMAK ÇOKTA DEĞİL…
  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,49% 0,14
  • EURO

    34,74% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2489,49% 1,12
  • Ç. ALTIN

    4169,39% -0,68

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21