Vergi Harmanı

Vergi Harmanı

SEYışAN KAYA MALı MÜşAVıR

Vergi Harmanı


            Maliye camiasında harman ayı veya hâsılat ayı olarak bilinen mart ayının içinde bulunmaktayız.


            Toplum için gerekli olan kalkınma projelerinin, büyük mimarı ve ekonominin lokomotifi olan vergi, bu ayda beyan edilip, birinci taksiti ödenecektir. Yani bir yılın sonunda günahlar, sevaplar ortaya dökülecek ve bir yılın mizan çıkarılarak bu sonuca göre işlem yapılacaktır.


            Bu bağlamda 22?28 şubat tarihler arası ??Vergi Haftası?? olarak çeşitli etkiliklerle kutlandı. Haftanın amacı, kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturması ve toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesidir.  
        Vergiyi, kısaca devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük, olarak açıklayabiliriz. Devletin bizlere yani vatandaşlara yüklediği bu ekonomik yükümlülüğün asıl işlevi, devlet harcamalarını karşılayarak yol, su, elektrik, sağlık gibi altyapı hizmetlerini sağlayabilmektir.


Vergi ödemenin en temel ilkelerinden biri, toplumsal sınıf farkı tanımadan tüm vatandaşların bu görevi yerine getirmeleridir. Diğer bir anlatımla vergiyi, Devletin kamu giderlerini karşılamak üzere kişilerden zora dayalı olarak ve karşılıksız aldığı parasal değerlerdir. şeklinde ifade edebiliriz.


            Tanımında da anlaşılacağı üzere verginin gerçek alış nedeni kamu giderini karşılamaktır.


            Kamu giderlerini karşılamak için alınan vergiler adilane olmalıdır. Vergi yükünün dağılımı da adil olmalıdır. Herkes payına düşeni ödemelidir. Vergi sisteminin etkin ve adil olabilmesi içinde tutarlı ve basit olmalıdır.


            Yöneticiler, geniş halk kitlelerinin yediği kuru ekmekten içtiği bir tas sudan almakta olan vergiyi çar çur etmeden, soyguncuya, vurguncuya kaptırmadan ülkenin kalkınmasına kanalıze etmelidir.


            Ticari ve zirai faaliyetlerden doğan kazançlarla sermayeden sağlanan iratlar kaçakçılık dolaysıyla yeteri kadar vergilendirilmemektedir.Gelir vergisinin büyük bir kısmı vergi kaçırma imkanlarından yoksun ücretliler tarafından ödenmektedir.Örneğin eğer şirket sahibi iseniz milyon dolarla oynuyorsanız Türkiye?de vergi cennetinde yaşıyorsunuz demektir.Yok eğer ufak bir işletme iseniz  yada serbest meslek sahibi  iseniz cehennemi gözünüzle görürsünüz.Çünkü belge düzeni sizin   için,incelemeler, denetimler,horlanmalar,azarlanmalar sizin içindir. Ayrıca bir zamanlar uygulanan Hayat standardı denilen adaletsiz sistem nedeniyle siz, zarar etme hakkına da sahip değildiniz. ama holdingler, karteller, medya patronları edebiliyorlardı. Bu zararlarını da 5 yıl içinde devlete vereceği (tabi ki eğer vereceklerse) vergiden mahsup ediyorlardı. Ama sen bakkal, kasap vatandaş; zarar etseydin bile yine de hayat standardı adı altında evini de satsaydın barkını da satsaydın belirlenen bir miktar vergi vermek zorundaydın.


            Neyse ki şimdilik bu ilkel ve adaletsiz hayat standardı denen melun vergi uygulamasında kurtulmuşsunuz.  ınşallah tekrar geri getirip gariban halkın başına musallat etmezler.


            Gelir idaresi propagandalarında şu ifadeyi sık sık kullanır.?? Vereceğiniz her kuruş vergi size yol, su, elektrik ve okul olarak geri dönecektir.?? Gerçekten vergi verenler açısından, buna inanmak çok önemlidir. 


 ışte böyle bir ortamda vergi verenler, verdiklerine pişman olmamalı, vermeyenlerin ise yanında kar kalmamalı. Böyle olursa O zaman vergi adaletinde bir nebzede olsa söz edebilebilir.


SEYışAN KAYA


MALı MÜşAVıR


DOğUBAYAZıT


 




Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% 0,09
  • EURO

    34,86% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2430,86% -0,31
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00

Egazete


  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.4 ° / 9.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

29.04.2024

  • İMSAK 03:29
  • GÜNEŞ 05:04
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:59
  • AKŞAM 19:07
  • YATSI 20:35